Uusi näkötesti pureutuu nyt monipuolisesti näön toiminnallisuuteen – Tutkimus paljastaa myös näön kirkkauden ja nopeuden

Näkökyky liikenteessä
Uusi näkötutkimus kertoo näön toiminnasta perinteistä taulutestiä laajemmin. Se selvittää, kuinka tehokkaasti aivot käsittelevät näköaistin välittämää tietoa.

Perinteisesti näkökykyä selvitetään kirjaimia sisältävän testitaulun avulla optikon vastaanotolla. Taulu mittaa näön tarkkuutta eli sitä, kuinka pieniä kohteita silmä erottaa.

Näön tutkimattomatkin osa-alueet testiin

Näkökyky on kuitenkin myös näön kirkkautta, laajuutta ja nopeutta. Näiden osa-alueiden kuntoa testitaulu ei paljasta. Niitä voidaan tutkia toiminnallisella näkötutkimuksella. Sillä selviää, miten näkö toimii arjessa ja kuinka silmät sekä aivot pelaavat yhteen.

”Esimerkiksi liikenteessä näöltä edellytetään tarkkuuden ja laajuuden lisäksi kirkkautta eli kykyä erottaa kohteita taustasta ja nopeutta eli kykyä havaita kohde ja reagoida siihen”, lääketieteen tohtori, silmälääkäri Markku Leinonen sanoo.

Tutkimuksella voidaan havaita silmä- ja aivosairauksia varhaisessa vaiheessa ja siten auttaa henkilöä hakeutumaan ajoissa hoitoon.
Nämä sairaudet oireilevat usein vasta, kun ne ovat edenneet pitkälle. Esimerkiksi näkökentässä tapahtunut muutos voi olla merkkinä glaukoomasta, verkkosairaudesta tai aivokasvaimesta.

”Näkökyvyn selvittäminen kannattaa, vaikkei sairautta epäiltäisikään. Kun oma näkötaso on selvillä, sairauteen viittaavat poikkeamat on myöhemmin helpompi huomata”, Leinonen sanoo.

Mitä hyötyä on näkötestistä?

Liikenneturvallisuuden perusta on kuljettajan kyky reagoida nopeasti ympäristöstä tekemiinsä havaintoihin. Näön toimintakyvyn mittaamisella voidaan ennustaa kuljettajan onnettomuusriskejä liikenteessä ja selvittää, onko ihmisen työkyky mahdollisesti uhattuna näön puutteiden vuoksi.

Tutkimus voi paljastaa orastavan silmäsairauden ja auttaa sen seurannassa. Tutkimuksen avulla silmälääkäri voi esimerkiksi arvioida, kuinka pian näkökenttää kaventavaa glaukoomaa sairastavan henkilön on luovuttava ajoluvasta. Tieto helpottaa varautumista tulevaan ja auttaa miettimään vaihtoehtoja omalle autoilulle.

Kenelle näkötutkimus erityisesti sopii?

Testiä suositellaan varsinkin autoilijoille, koneita työssään käyttäville ja työssä tai harrastuksissa hyvää näkökykyä tarvitseville henkilöille.

Se sopii kaikille näkökyvyn selvittämiseen, sillä testin keräämiä tuloksia voidaan käyttää silmäsairauksien ja tiettyjen aivosairauksien lisäksi mahdollisesti myös muistisairauden havaitsemiseen
ja seurantaan.

OCUSWEEP-TESTAUS

Missä silmiä tutkitaan?

Toiminnallinen näkötutkimus tehdään Suomessa kehitetyllä Ocusweep-laitteella.

Ocusweep tulostaa ja tallentaa pilvipalveluun selkeän, yleiskielellä kirjoitetun raportin tutkittavan sen hetkisestä näkökyvystä.

Raportista selviää, miten näkökyvyssä havaitut muutokset vaikuttavat tutkittavan arkeen.

Koska tutkimus on käytössä?

Toiminnallinen näkötutkimus on ollut saatavilla reilun kahden vuoden ajan. Siihen voi hakeutua noin 80 optikkoliikkeessä ympäri maata itse tai lääkärin ohjaamana.

Testi ei korvaa, vaan täydentää, perinteistä näön tarkkuustutkimusta.

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/18.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti