Uusnatsit innostuivat selviytymisharrastuksesta ja aseista – Pyrkivät nyt reserviläisten joukkoon ampumakursseille

Koronapandemia kiihdytti äärioikeiston survivalismiharjoittelua myös Suomessa. Yhteisöjen jäsenet ovat alkaneet kouluttautua muun muassa toiminnalliseen ammuntaan, ja pyrkivät mukaan alan kursseille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uudessa survivalistiyhteisössä treenataan ja jaetaan äärioikeiston tietopaketteja.

Koronapandemia kiihdytti äärioikeiston survivalismiharjoittelua myös Suomessa. Yhteisöjen jäsenet ovat alkaneet kouluttautua muun muassa toiminnalliseen ammuntaan, ja pyrkivät mukaan alan kursseille.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Jääskeläinen

Kotimainen äärioikeisto on tänä vuonna alkanut varustautua odottamaansa yhteiskunnan romahtamiseen aiempaa näkyvämmin. Helmikuussa avattu äärioikeistolaisten ikioma selviytymisharrastus- eli survivalismi -keskusteluyhteisö on laajentunut nopeasti, ja järjestänyt jäsenilleen myös live-tapaamisia.

Yhteisössä jaetaan neuvoja ja vinkkejä alan oppaista, autetaan tarpeellisten välineiden ja elintarvikkeiden hankkimisessa sekä koulutetaan ihmisiä niin sanottuun toiminnalliseen ammuntaan. Näihin koulutuksiinsa yhteisö käyttää paikallisia, julkisia ampumaratoja.

Kuten kanavan ylläpitäjä itse kuvailee yhteisöä, sen ”sisältö painottuu sissitoimintaan, selviytymiseen sekä olemaan vähemmän riippuvainen moderneista asioista tai siitä lähikaupasta”.

Yhteisön liepeillä häärii lakkautetun Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toiminnassa olleita ihmisiä sekä muista suomalaisista äärioikeistolaispiireistä tuttua väkeä.

Pommintekovinkeistä ja luonnonmuonasta varusmiestaitoihin

Ylläpitäjät kertovat seuraajilleen auliisti ohjeita siitä, miten valmistautua selviämään poikkeusoloissa.

Jaetut materiaalit vaihtelevat omavaraisviljelyoppaista ”Sarajevon selviytymisoppaaseen”, useisiin terroritekoihin yhdistettyyn klassiseen Anarchist Cookbook -kirjaan, joka opastaa valmistamaan kotitekoisesti aseita, räjähdysaineita ja huumeita, sekä puolustusvoimien varusmiehille jakamaan Sotilaan käsikirjaan.

Joissain viesteissä esitellään, miten yhteisön ihmiset varustautuivat koronaviruksen aiheuttamaan kriisiin hamstraamalla runsaasti säilykkeitä ja vessapaperia, kuten lähes kaikki muutkin tekivät.

”En ole mikään juutalainen”, hamstraaja ilmoittaa. © Kuvakaappaus yhteisöfoorumilta.

Kanavan julkisen osan viesteissä ei puhuta juuri lainkaan päivänpolitiikkaa, satunnaisia juutalaisvitsejä ja uusoikeiston käyttämiä sisäpiiri-ilmaisuja näkyy toisinaan. Yhteisön julkisivu on viestien perusteella pyritty pitämään pääosin erillään muusta äärioikeistoliikehdinnästä: rajumpaa keskustelua käydään visusti piilossa sisäisissä ketjuissa ja yksityisviesteissä.

Kanavan perusteella äärioikeistolaiset survivalistit ovat ottaneet koronaviruksen uhan vakavasti alusta lähtien. Uusnatsit sekä Suomessa että maailmalla ovat yleisesti ottaen innostuneet pandemiasta, sillä sen toivottiin kiihdyttävän yhteiskunnan romahdusta.

Yhteydet yhdysvaltalaiseen äärioikeistoon kiinnostavat yhteisöläisiä. © Kuvakaappaus yhteisöfoorumilta

Monilla Suomenkin uusnatseilla on ollut haaveena hyötyä poikkeusolojen aiheuttamasta kaaoksesta.

Tätä tarkoitusta palvelee yhteisön valmistautuminen, jossa myös aseenkäyttötaitoa pidetään arvossaan. Jäsenille suunnatussa kyselyssä merkittävä osa vastaajista halusi perehtyä ampumaharjoitteluun, joten sen aihepiirin koulutus alkoi loppukesän ja syksyn aikana.

© Kuvakaappaus yhteisöfoorumilta

Reserviläisten toiminnallinen ammunta kiinnostaa

Kesällä osa aktiiveista järjesti sissihenkiseksi kuvailemansa leirin, jonka osana he tutustuivat kertomansa ja paikalta julkaistujen kuvien perusteella sovellettuun reserviläisammuntaan (SRA) ja reserviläisten tarkka-ammuntaharjoitteluun. Käytössä oli sekä pistooleita että itselataavia kivääreitä.

Järjestäjien mukaan leirille on tulossa jatkoa.

© Kuvakaappaus yhteisöfoorumilta

Yhteisöön on liittynyt toistasataa jäsentä, jotka ovat ilmoituksensa mukaan kotoisin eri puolilta maata. Heistä merkittävää osaa kiinnostaa reserviläistoiminta ja ampumaharrastus. Esimerkiksi elokuussa yhteisö järjesti vain naisille suunnatun ampumaurheilutapahtuman ja syyskuussa se järjesti ampumarataan tutustumista Uudellamaalla.

Yhteisö on myös suositellut jäseniään ilmoittautumaan esimerkiksi Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (Mpk ry.) Vaasan piirin järjestämälle ammunnan peruskurssille.

Ääriväen pääsyä reserviläisten ampumakoulutuksiin valvotaan

MPK:n Pohjanmaan maanpuolustuspiirin piiripäällikkö Jani Pikkarainen kertoo, ettei heillä ole tietoa Pohjoismaisessa vastarintaliikkeessä (PVL) tai muissakaan vastaavissa järjestöissä mukana olevista henkilöistä, jotka olisivat osallistuneet heidän koulutuksiinsa.

Ihan automaattisesti uusnatsit eivät maanpuolustustoimintaan liittyville kursseille ja aseiden pariin pääse.

”Yhdistyksellä on oikeus valita kurssien osallistujat. Jos saamme esimerkiksi viranomaisilta tietoa, että kurssille pyrkivä henkilö on epäsopiva osallistujaksi, häntä ei hyväksytä kurssille”, Pikkarainen sanoo.

Pikkaraisen mukaan MPK ei kuitenkaan voi itse tarkistaa ihmisten taustoja.

”Teemme tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa. Esimerkiksi sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen osallistuvat henkilöt hyväksyy aina Puolustusvoimat”, Pikkarainen sanoo.

Muun muassa pääkaupunkiseudulla MPK on Seuran tietojen mukaan torpannut usein ”epäsopivien” ihmisten pääsyä kursseille ja tilaisuuksiinsa. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat suuresti eri puolilla Suomea.

Vastarintaliikkeen tilalle uusia löyhempiä yhteisöjä

Suomalaisten uusnatsien kenttä on ollut käymistilassa sen jälkeen, kun viranomaiset kielsivät avoimesti kansallissosialistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan. Lopullisesti Korkein oikeus lakkautti PVL:n syyskuussa.

Se ei kuitenkaan tarkoita toiminnan hiipumista, vaan aktivistit ovat hajaantuneet useisiin pienempiin ja organisaatioltaan kevyempiin yhteisöihin.

Monilla niistä ei ole yhtä vahvaa brändiä kuin PVL:llä tai samanlaista tapaa järjestää julkisia tapahtumia, joten ne ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Löyhiä, pääosin verkossa toimivia foorumiyhteisöjä viranomaisten on myös mahdoton valvoa, saati kieltää.

Uusnatsien aktiivisten yhteisöjen tarkoitukset vaihtelevat kamppailulajiharjoittelusta ja äärioikeistolaisen musiikin levittämisestä erilaisiin soihtukulkueisiin ja pop-up-tapahtumiin, etenkin vastamielenosoituksiin.

Nuorille äärioikeistolaisille on omia järjestöjään, jotka keskittyvät lähinnä tekemään erilaista töhrimistä ja ilkivaltaa.

Tunnetuin uusista yhteisöistä on mielenosoitusmarsseistaan tunnettu Kohti vapautta -ryhmä, jota poliisikin on suoraan pitänyt Vastarintaliikkeen toiminnan jatkajana.

Lue myös: Juha Kärkkäisen mielestä korona on huijaus, 5G on uhka ja kasvomaskeilla alistetaan kansaa – nyt hän kertoo miksi Kärkkäisellä silti myydään maskeja ja 5G-laitteita

 

Juttua muokattu 30.9. klo 07:39, korjattu Maanpuolustuskoulutus ry:n lyhenne muotoon MPK.

X