Uutta Suomessa: Virtuaalinen luontopolku tuo mielenrauhaa vanhuksille – ”Viedään luonto niiden luokse, jotka eivät enää itse pääse luontoon”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Luonto antaa mielenrauhaa myös vanhuksille. Virtuaalisesti luonto voidaan tuoda lähelle vanhainkodeissakin.
© iStock
Vanhus ei kykene enää itse lähtemään ulos, vaikka haluaisi. Tuttu tilanne Suomessa ja monessa muussakin maassa, jossa ihmiset elävät yhä vanhemmiksi. Mikä avuksi?

”Viedään luonto niiden luokse, jotka eivät enää itse pääse luontoon. Tämä on virtuaalisen luontopolun lähtökohta”, sanoo mallin kehittäjä, luontokuvaaja Petteri Saario tuotantoyhtiö DocArtista.

Virtuaalisen luontopolun toteutustapa on kehitteillä.

”Sipoon kunnan vanhustenhuolto on halukas rakentamaan tällaisen pilotin kanssamme. Kyseessä olisi yksikkö, jossa on muistisairaita”, Saario kertoo.

Pilottihankkeen on määrä käynnistyä ensi vuonna. Sipoolaiset muistisairaat ja hoitava henkilökunta on tarkoitus ottaa mukaan jo virtuaalisen luontopolun suunnitteluun.

”Muistisairaille voidaan esimerkiksi näyttää erilaisia kuvia ja he voivat kertoa, mitkä luontokuvat ovat heille mielekkäitä. Tämän perusteella voidaan valita oikeanlaisia elementtejä luontopolkuun mukaan.”

Kävelyä ja pysähdyksiä rasteilla

Virtuaalisen luontopolun tarkoitus on saada ikäihmiset liikkumaan vanhainkodin sisätiloissa samaan tapaan kuin ulkona luontopolulla.

”Vanhukset voivat esimerkiksi kävellä käytävää pitkin katsellen luontovideoita ja kuunnellen luonnon ääniä. Välillä pysähdytään oleskelutiloissa, rasteilla. Pysähdyspaikoissa voisi halutessaan keskustella muiden kanssa näkemästään ja kokemastaan tai vain ladata itseensä sitä mielenrauhaa, jota luonnon katseleminen saa aikaan.”

Petteri Saario uskookin, että virtuaalinen luontopolku voisi parantaa laitoksissa elävien vanhusten elämänlaatua.

Se jo tutkimusten ja ihmisten omien kokemusten perusteella tiedetään, että luonnossa liikkuminen hoitaa mieltä ja kehoa: stressi vähenee, verenpaine laskee, mieli piristyy.

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan hyvää tekeviä vaikutuksia on myös luontovideon katsomisella kesken työpäivän.

”Tulosten perusteella taukojen hyödyt ovat selvät. Virtuaaliluonnon avulla voidaan tehostaa stressistä palautumista työpäivän aikana”,  toteaa Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen.

Luonto antaa mielenrauhaa.

© iStock

Virtuaalinen luonto voidaan räätälöidä minne vain

Petteri Saarion kehittelemä virtuaalinen luontopolku pitäisi sisällään ainakin kuvia ja äänimaailmaa metsästä, vedestä ja saaristosta.

”Lisäksi mukana voisi olla kulttuuriympäristöä, mikä on Suomessa muuttunut rajusti viime vuosikymmeninä. Lehmät laitumella -tyyppiset maisemat voisivat olla niitä, jotka tuttuudessaan antaisivat muistisairaille vanhuksille lohtua ja turvaa.”

Virtuaalisen luontopolun avulla pyritään lisäämään laitoksissa elävien vanhusten hyvinvointia.

”Kyseessä on niin uusi ja uraauurtava hanke, ettei tutkimusnäyttöä tästä vielä ole. Oletus kuitenkin on, että tällainen toiminta lisää aktiivisuutta ja vireyttä sekä tuo mielekkyyttä vanhusten päiviin ja toivottavasti myös henkilökunnan jaksamiseen.”

Saarion mukaan teknologia mahdollistaa sen, että virtuaalinen luontopolku voidaan räätälöidä eri tiloihin ja asiakkaille sopivaksi.

”Käyttömahdollisuudet ovat miltei rajattomat. Tätä voisi hyödyntää vaikkapa vankeinhoitolaitoksissa tai missä tahansa paikoissa, joihin luonto toisi jotakin hyvää lisää.”

X