Uutuuskirja: Jenni Haukio kertoo kuningatar Elisabetin hautajaisista ja Vesa-Matti Loirista – Kirjoitti kirjeen rakastamalleen taiteilijalle

Jenni Haukio kirjoittaa muistelmassaan, miltä tuntui osallistua kuningatar Elisabet II:n hautajaisiin, sekä projektista, jota suunnitteli Vesa-Matti Loirin kanssa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jenni Haukio kirjoittaa, kuinka osallistui kuningatar Elisabetin hautajaisiin. Hän suunnitteli myös Turun Kirjamessuille ohjelmaa, johon Vesa-Matti Loiri olisi liittynyt.

Jenni Haukio kirjoittaa muistelmassaan, miltä tuntui osallistua kuningatar Elisabet II:n hautajaisiin, sekä projektista, jota suunnitteli Vesa-Matti Loirin kanssa.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Presidentin puoliso, tohtori Jenni Haukio kirjoittaa muistelmateoksessaan Sinun tähtesi täällä (WSOY, 2023) kahden merkkihenkilön kuolemasta. Kuningatar Elisabet II (1926–2022) ja Vesa-Matti Loiri (1945–2022) kuolivat kuukauden sisällä toisistaan.

Haukio muistelee, millaista oli osallistua kahdeksalla vuosikymmenellä hallinneen Elisabetin hautajaisiin Lontoossa.

Hänelle hautajaisten vaikuttavin hetki oli kuulla täyden Westminster Abbeyn laulavan ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin ikoniseksi kutsumansa hymnin God Save the King, Jumala suojelkoon kuningasta.

Kirkossa Haukio istui arkkitehti James Wyattin (1746–1813) muistolaatan vieressä. Lukiessaan laattaa, tohtori koki ajan pysähtyvän. Hän kertoo tiedostaneensa voimakkaasti, että ihminen on pohjimmiltaan sama, milloin tahansa hän elikään aikakautemme historiassa.

”Kun joku joskus tulevaisuudessa seuraavien kahdensadan vuoden kuluttua kenties istuu tuolle samalle paikalle, saattaa hän ajatella aivan samoin kuin minä – että jokainen ihminen jättää historian aikajanalle oman jälkensä, jotkut pysyvämmän, jotkut kevyemmän. Vaikka toisien muistoa vaalitaan marmoriin hakatuin kirjoituksin, on ihmisyydessä yhtä suuri arvo niin kiveen kaivertajilla kuin myös kiveen ikuistetuilla”, Haukio kirjoittaa teoksessaan.

Hän kertoo myös, että Sauli Niinistö on tavannut kuningas Charles III:n monesti vuosien saatossa. Haukio keskusteli kuninkaan kanssa ensimmäisen kerran vuonna 2019, tämän ollessa vielä kruununprinssi.

”Kun kuningatar Elisabetin hautajaisten yhteydessä tapasimme tulevan kuninkaan jälleen vastaanotolla Buckinghamin palatsissa, totesi hän minulle ”nauttivansa suuresti” keskusteluistaan puolisoni kanssa viitaten esimerkiksi hänen ja Saulin kahdenkeskisiin ympäristöaiheisiin keskusteluihin.”

Lue myös: Jenni Haukio on avoin oman poliittisen uransa jatkolle – ”En sulje pois mahdollisuutta ehdolle asettumisesta”

Jenni Haukio Mäntyniemessä

Jenni Haukio on varjellut yksityistä elämäänsä tarkasti. Periaate liittyy hänen mukaansa osin siihen, että hän on julkisuudessa puolison, ei oman työnsä vuoksi. © Tommi Tuomi

Suunnitelmia Veskun kanssa

Jenni Haukio kertoo muistelmassaan myös, kuinka tärkeä Vesa-Matti Loiri on hänelle taiteilijana ollut koko elämänsä ajan. Kun Haukio suunnitteli Turun Kirjamessujen ohjelmaa, hän suunnitteli Loirin ja Samuli Edelmannin Runonlaulajat-konserttia, sekä heidän kolmen välistä yleisökeskusteluaan.

”Tarkoitukseni oli myös kysyä Loirilta hänen Eino Leino -musiikkinsa synnystä sekä sen vaikutuksista häneen niin ihmisenä kuin myös taiteilijana. Ennen kaikkea olisin kuitenkin esittänyt hänelle julkiset kiitokset kaikesta siitä, mitä hän musiikki ja näyttämöalan taiteilijana on antanut suomalaisille niin monena eri vuosikymmenenä, niin monien rakastettujen töidensä kautta.”

Koronapandemia puuttui kuitenkin suunnitelmiin. Ensin Runonlaulajat-produktio siirtyi vuodella eteenpäin. Kirjamessut saatiin järjestetyksi, mutta ohjelma peruuntui uudelleen, koska Loiri loukkasi kätensä ja joutui pitkälle sairauslomalle.

”Huono onni seurasi siis kahden vuoden ajan tätä upeaa hanketta, mikä jäi raskaasti harmittamaan meitä kaikkia, jotka suunnittelussa olimme olleet osallisina. Tammikuussa 2022 saimme Vesa-Matti Loirin omasta pyynnöstä kuulla hänen vakavasta sairaudestaan.”

Haukiolle kävi selväksi, että julkinen kiitos Loirille ei tule koskaan toteutumaan. Koska Loirin taiteen merkitys on ollut presidentin puolisolle niin suuri, hän halusi kirjoittaa rakastetulle taiteilijalle kirjeen.

”Osaltaan kirjeen kirjoittamisen taustalla vaikutti myös oivallukseni siitä, että ylipäätään jokaisen ihmisen tulisi jo eläessään saada kuulla kaikesta siitä kiitollisuudesta ja kunnioituksesta, mitä häntä kohtaan tunnetaan. Minusta on sekä surullista että traagista, kuinka usein ihmiselle kulttuurissamme osoitetaan arvo ja kiitos vasta hänen kuolemansa jälkeen”, Haukio kirjoittaa.

Loirille välitettiin kirje vielä samana päivänä, kun Niinistö kävi Uuno Turhapuro -tähden kanssa viimeisen kahdenkeskisen keskustelun puhelimitse.

Lue myös: Lennun kuolemaa seurasi Jenni Haukion elämän raskain aika − Uutuuskirjassa hän kertoo yhä iltaisin muistavan lemmikkiään: ”Lennu oli paras ystäväni”

Jenni Haukio ja Lennu

Jenni Haukio ei usko, että tulee tapaamaan toista Lennun kaltaista koiraa. © Jorma Marstio

X