Uutuusraportti itänaapurin vaikutustarpeista: Venäjälle Suomi on nyt EVVK

Uuden Venäjä-vaikutusraportin mukaan Kremlillä ei nyt riitä kiinnostusta Suomea kohtaan: olemme liian pieni ja hyväntahtoinen naapuri edes kiusattavaksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Venäjä nostaa ajoittain kohuja suomalaisten sodanajan teoista, mutta muuten Suomi ei ole itänaapurille kiinnostava infovaikutuskohde.

Uuden Venäjä-vaikutusraportin mukaan Kremlillä ei nyt riitä kiinnostusta Suomea kohtaan: olemme liian pieni ja hyväntahtoinen naapuri edes kiusattavaksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Valtioneuvoston kanslian viime keväänä Eurofacts-konsulttitoimistolta tilaama raportti Venäjän Suomea koskevista strategisen viestinnän linjanvedoista julkistettiin maanantaina.

Moskova puhuu -raportin mukaan Venäjä tuntee yhä olevansa altavastaajana ja länsimaiden kiusaamisen kohteena.

Kiusaamista on muun muassa se, jos maata arvostellaan ihmisoikeusrikkomuksista, vaalijärjestelyistä tai siitä, että Kremlin hallinnolle ikävät ihmiset tuppaavat menehtymään oudoissa työtapaturmissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Tässä mielessä Suomi on raportin mukaan Venäjän silmissä harmiton valtio: emme töki liikaa emmekä ärsytä, vaan uskallamme pitää yllä normaaleja suhteita itänaapuriimme EU:n boikoteista huolimatta.

Emme ole EU-vaikuttaja

Raportin mukaan Venäjä näkee Suomen hyvänä ja ongelmattomana naapurimaana. Tähän vaikuttaa etenkin se, että Venäjän mielestä olemme aika merkityksetön pikkutekijä jopa EU:n päätöksenteossa.

Tämän takia meihin ei tarvitse nyt kohdistaa mitään suurta informaatiovaikuttamista tai painostamista. Emme ole vaa’ankieliasemassa missään Venäjälle olennaisessa kansainvälisessä ratkaisussa, eikä Kreml saisi Suomen häiritsemisellä mitään erityistä hyötyä.

Kekkosen ja Koiviston ajan poliitikoille tuttu, henkilökohtaisiin luottoihmisiin perustunut kotiryssä-systeemikin on kuulemma voitu jo purkaa:

Suomea varten ei ole enää olemassa vaikuttajajärjestelmää, kuten oli Neuvostoliiton aikana, raportissa kirjoitetaan.

Kärjistäen: juuri nyt emme voisi vähempää kiinnostaa, EVVK.

Propaganda suunnataan enemmän omille

Raportissa muistutetaan, että Venäjä rakentaa yhä arvovaltaansa sotilaallisen voiman varaan, ja käyttää sumeilematta valtiollisia viestintäkanavia sanomansa tuputtamiseen.

Siinä suomalaisten pitää olla edelleen tarkkana: kaikkea idästä kuultua ei pidä ottaa kirjaimellisesti totena. Järjestetyillä kampanjoilla on yleensä tarkoitus vaikuttaa lähinnä oman kansan tunteisiin.

Tällaisia kohujahan ovat muun muassa tänä keväänä Venäjän historiatutkijoilta kuullut väitteet Suomen Itä-Karjalan sodanaikaisten keskitysleirien kaasukammioista.

Mutta muuten saamme olla aika rauhassa. Raportin koonnut evp-amiraali Georgij Alafuzoff arvioi Seuralle, että tänä keväänä koronaepidemiakin vie Kremlin mielenkiintoa muualle.

”Venäjän johdolla on tarve keskittyä nyt maan sisäisiin asioihin. Käännytään sisäänpäin, mutta tietenkään kukaan ei tiedä kuinka pitkään tämä jatkuu”, Alafuzoff sanoo.

Raportissa neuvotaan Suomea lisäämään venäjän opetusta ja kanssakäymistä etenkin Pietarin kanssa, jotta ymmärtäisimme paremmin naapurimaan käyttäytymistä.

Myös suomalaisen median Venäjä-uutisoinnin laatua pitäisi raportin mielestä lisätä. Nyt täkäläiset tiedotusvälineet ovat liikaa länsimaisten uutistoimistojen tarjonnan varassa, ja vain harvalla on omia kirjeenvaihtajia Venäjällä.

Kuka raportissa puhuu?

Raportin laatijat kertovat käyttäneensä analyysimateriaalina runsaasti venäläisiä kirjallisia lähteitä. Näitä ovat muun muassa presidentti Vladimir Putinin puheet, lukuisat kirjat, verkkosivut ja ulkopolitiikan tutkimukset.

Lisäksi tekijät kertovat haastatelleensa lukuisia venäläisiä asiantuntijoita, vaikuttajia ja päättäjiä. Näitä ei kuitenkaan yksilöidä tarkemmin, joten raportin lukijalla ei ole mitään mahdollisuutta arvioida minkä tason ihmiset (tai kenen laskuun työskentelevät toimijat) ovat Suomi-näkemyksiään esittäneet.

Suomen Tietotoimisto kertoi viime kesänä, että poliisi tutkii amiraali Alafuzoffia epäiltynä salaisten sotilastiedustelun asiakirjojen vuotamisesta Helsingin Sanomille. Amiraali ei nyt halua kommentoida asiaa.

Valtioneuvoston kanslia ei kerro, kuinka paljon raportin tilaaminen maksoi.

Lue myös:
Tikkakoski-tietovuoto 2017: Kuka möhläsi, kuka valehteli, ja kumpi on vakavampaa?

X