Vain kaksi Suomen EU-ajan pääministeriä on mennyt naimisiin hallituskautenaan – Ero on tullut kahdelle

Jaa artikkeliTilaa Seura
Sanna Marin
Sanna Marin käytti hääpukunaan asua, jonka vaatesuunnittelija Anni Ruuth oli luonut hänelle vuoden 2018 itsenäisyyspäivän juhliin.  Kuva: Minttu Saarni/ Lehtikuva
Sanna Marinin kesähäät ovat harvinainen poikkeus. Vain kaksi Suomen pääministeriä on mennyt naimisiin hallituskautenaan – ero on tullut kahdelle.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) juhli yllätyshäitään Helsingissä Kesärannan virka-asunnollaan elokuun ensimmäisenä lauantaina. Perinteisen kaunis tilaisuus oli pysynyt hyvin salassa, ja kansa kuuli asiasta vasta vuorokautta myöhemmin.

Pääministerin puoliso on tamperelaisen Markkinointiaka­temian viestintäjohtaja Markus Räikkönen, jonka kanssa Marin on seurustellut lukio­ikäisestä alkaen. Molemmat ovat syntyneet syksyllä 1985. Heidän tyttärensä Emma täyttää tammikuussa kolme vuotta.

Koronaohjeiden mukaisesti vieraita oli valtioneuvoston kanslian mukaan 40, vain pariskunnan läheiset. Kansanedustajia paikalla oli vain muutama, eikä lainkaan virallisia lähetystöjä.

Valtioneuvoston kansliasta kerrottiin, että pääministerille on sadellut runsaasti onnitteluja ulkomailtakin – siitä huolimatta että kyse on täysin perheen yksityisestä asiasta.

Vanhasen ero oli edellinen siviilisäätymuutos

Vaikka kumpikin liiton osapuolista säilyttää sukunimensä ja asumisjärjestelynsäkin ennallaan, istuvan pääministerin siviilisäädyn vaihtuminen on valtioneuvostollekin virallisen pikkuilmoituksen paikka.

Sotienjälkeisenä aikana tällaista ei ole tarvinnut tehdä kovin usein.

Presidentti Urho Kekkosen luottomies, lyhytaikaisen vähemmistöhallituksen johtoon määrätty Martti Miettunen (ml.) sai avioeron samana vuonna 1961 kuin hänen pääministerikautensa alkoi. Uusiin naimisiin hän meni yhdeksän kuukauden pääministeripestin päätyttyä 1962, mutta ajan tapaan ”asiat eivät liittyneet toisiinsa”.

EU-aikana on valtioneuvoston ihmissuhderintamallakin ollut vilkkaampaa.  Huhtikuussa 2005 silloinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) vahvisti hallituksen iltakoulukokoukselle eroavansa aviopuolisostaan.

Tuon ajan rauhallista tiedottamisrytmiä kuvaa, että Merja Vanhanen oli julkistanut erohakemuksensa Suomen Tietotoimiston välityksellä jo aiemmin, ja sanomalehti Kalevakin oli kertonut asiasta, ennen kuin apeasti esiintynyt pääministeri myönsi tapahtuneen.

Lippos-jättihäät 1998

Mahtipontisempi hallituksen johdon perhejuhla nähtiin tammikuussa 1998, kun pääministeri Paavo Lipponen (sd.) meni naimisiin rakastettunsa Päivi Hertzbergin kanssa.

Vihkiminen oli tuolloin Helsingin ydinkeskustan kauniissa Vanhassa kirkossa. Helsingin työväentalon täyttäneissä juhlissa oli viitisensataa vierasta: presidenttejä, ministereitä ja monen eri puolueen kansanedustajia.

Pääministeri Lipposen avioero vaimostaan Aila-Marjasta oli tullut voimaan 1997.

Maailmalla seuraavia pääministerihäitä odotetaan Iso-Britanniaan. Boris Johnson kihlautui asuinkumppaninsa Carrie Symondsin kanssa helmikuussa, mutta kesäksi uumoiltua hääpäivää ei ole vielä nähty.

X