Tv-tuottaja otatti neljässä päivässä kolme koronatestiä, vain yksi niistä tunnisti viruksen – ”Jos viruksia on vähän, voi olla hankala saada niiden tartuttamia soluja näytetikkuun”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Koronatesti
Koronatesti pitäisi tehdä vähäisienkin oireiden vuoksi. © Otavamedia/Tommi Tuomi
HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan vähäoireisen naisen kaksi virheellistä negatiivista tulosta koronatestistä voivat selittyä sillä, että tällä oli niukasti viruksia.

Eräänä marraskuisena torstaina keravalainen tv-tuottaja tunsi kipua kurkussaan ja nielussaan. Olokin oli rahtusen huono. Lauantaina hänelle tehtiin koronatesti. Tautia ei löytynyt.

Tuottajalla oli edessä seuraavana torstaina kuvausmatka ulkomaille. Sitä varten hän tarvitsisi negatiivisen tuloksen testistä, joka on otettu alle 72 tuntia ennen lentoa.

Maanantaina hän meni työreissun takia uudestaan testiin. Tulos tuli tiistaiaamuna. Tämä koronatesti antoi positiivisen tuloksen.

Koska tuottajan oireet olivat olleet vain lievät ja ne olivat jo hellittäneet, hän ei tahtonut uskoa tulosta, vaan otatti saman tien kolmannen testin. Sen tulos oli negatiivinen.

“Terveyskeskuksen tartuntatautilääkäri soitti kuitenkin heti sen perään ja sanoi, että minun ei pidä lähteä matkaan, koska positiivinen testitulos pitää lähes täysin varmasti paikkansa”, tuottaja kertoo.

HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen vahvistaa Seuralle, että jos nenänielunäytteestä löytyy koronavirusta, virheen mahdollisuus on lähellä nollaa.

Vääriä puhtaita tuloksia

Sen sijaan noin 20 prosenttia taudinkantajista saa testistä virheellisesti puhtaat paperit. Negatiiviseen testitulokseen liittyy niin paljon epävarmuutta, että THL:n ohjeistuksen mukaan se ei ole peruste karanteenin purkamiselle, jos henkilö on altistunut varmistetulle koronatapaukselle.

Mutta jos testin tekee lyhyen ajan sisällä kahdesti, todennäköisyys sille, että molemmat tulokset ovat vääriä negatiivisia, on enää noin neljä prosenttia.

THL salliikin matkustamiseen liittyvän omaehtoisen karanteenin lyhentämisen kahdella negatiivisella testillä.

Liittyykö keravalaisnaisen tartunnan huomaamatta jääminen kahdessa testissä hänen oireittensa lievyyteen?

“Nenänielunäyte otetaan tikulla, jossa on pieni harjaspää. Sillä hangataan limakalvoa, jotta siitä saadaan irtoamaan soluja. Jos viruksia on vähän, voi olla hankala saada viruksen tartuttamia soluja näytetikkuun”, Lehtonen sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että virheellisen negatiivisen testituloksen saavat voivat olla vakava riski muille, vaikka heillä olisi vain vähän tai ei lainkaan oireita.

“Osa supertartuttajista on oireettomia.”

Keravalaisnainen ei onnekkaasti tartuttanut ketään, vaikka kävikin työpalaverissa ensimmäisen negatiivisen testituloksen saatuaan.Hänen oireensa olivat aluksi lieviä, mutta sittemmin hän on kärsinyt väsymyksestä ja hengenahdistuksesta.

Haastateltavamme ei halunnut esiintyä jutussa omallla nimellään.

Lue myös: Koronan jälkeinen oireilu eli ”pitkä Covid” voi jatkua kuukausia – HUS:in infektiolääkäri listaa syyt, joiden vuoksi oireet voivat pitkittyä

X