Vaivaako toistuva poskiontelotulehdus? Siihen voi olla tämä yllättävä syy

Joka kymmenes poskiontelotulehdus voi johtua hampaista - jopa vuosikymmeniä sitten tehdystä juurihoidosta tai poskihampaan poistosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos poskiontelot tulehtuvat toistuvasti, voi olla syytä mennä hammaslääkäriin.

Joka kymmenes poskiontelotulehdus voi johtua hampaista - jopa vuosikymmeniä sitten tehdystä juurihoidosta tai poskihampaan poistosta.
(Päivitetty: )
Teksti: Toimitus

Hammasperäinen poskiontelotulehdus voi johtua jopa vuosikymmeniä sitten tehdystä juurihoidosta tai hampaanpoistosta.

Poskiontelotulehdus on yleensä flunssan jälkitauti, mutta jotkut kärsivät niistä toistuvasti antibioottikuureista huolimatta.

Kaikista poskiontelotulehduksista peräti kymmenen prosenttia voi johtua hampaista, sanoo Terveystalon suunterveyden ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula. Kyse on tällöin poskihampaista, joiden juuret eivät sijaitse muiden hampaiden tavoin luussa.

”Kyseiset hampaat ovat kolmijuurisia, ja poskiontelo saattaa ikään kuin valua juurten väliin”, Ketola-Kinnula selittää.

Hammasperäinen poskiontelotulehdus voi syntyä poskihampaan juuren tulehduksen vuoksi

Jos poskihampaiden juurissa on tulehduspesäkkeet, tulehdus voi levitä poskionteloiden puolelle. Erityisesti silloin, jos vain toinen poskionteloista on tulehtunut, voi syynä olla hammasperäinen poskiontelotulehdus.

Toispuoleisen poskiontelotulehduksen aiheuttanut hammas voi olla täysin oireeton, eikä hampaanjuuren tulehdus välttämättä näy röntgenkuvassakaan, koska poskiontelo osuu kuvaan hampaan kanssa päällekkäin.

Lue myös: Iskikö flunssa? Hoida vilustumista nesteytyksellä, sinkillä ja riittävällä levolla

Aiemmin luultiin, että hampaanjuuressa on vain yksi kanava

Poskiontelotulehduksen oireita ovat muun muassa nenän tukkoisuus, limaneritys ja paineen tunne poskissa. Se paranee usein itsestään, mutta hoidetaan pitkittyneenä esimerkiksi antibiooteilla tai punktiolla.

Hammasperäinen poskiontelontulehdus on erityisesti 40-60-vuotiaiden vaiva. Tulehdus voi liittyä myös vuosia sitten tehtyihin yläposkihampaiden juurihoitoihin.

Yhdessä juuressa on yleensä kaksi juurikanavaa, mutta vuosikymmeniä sitten luultiin, että niitä on vain yksi. Tämän vuoksi kauan sitten hoidetuissa hampaissa voi olla hoitamaton juurikanava, jonne tulehdus on jäänyt pesimään ja lopputuloksena on hammasperäinen poskiontelontulehdus.

Poskiontelotulehdus voi alkaa hampaiden juurien tulehduksesta.
Poskiontelotulehdus voi alkaa hampaiden juurien tulehduksesta. © iStock © iStock

Lue myös: Nämä sairaudet hammaslääkäri voi nähdä suustasi, Anna.fi

Hammasperäinen poskiontelontulehdus saattaa johtua myös yläposkihampaan poistosta

Toinen poskionteloiden tulehduksia aiheuttava toimenpide on kauan sitten tehty yläposkihampaan poisto, jonka seurauksena on syntynyt mikroskooppisen pieni yhteys suusta poskionteloon.

Suun bakteerit pääsevät tällöin suoraan kansoittamaan poskionteloa – ja tulehduttamaan sen toistuvasti. Tällainen aukko joudutaan sulkemaan kirurgisesti.

Tanja Ketola-Kinnulan mukaan ylähampaat pilkotaan usein poistettaessa juuri siksi, ettei tuhottaisi suu- ja poskiontelon välissä olevaa ohutta luuseinämää.

Artikkelia on muokattu 21.11.2023

Lue myös Anna.fi: Mitä tapahtuu, jos hammaskiveä ei poisteta? Hammaslääkäri kertoo 6 kiinnostavaa faktaa hammaskiven vaikutuksista terveyteen

X