”Valkovenäläisiä” banaaneja, kiivejä ja muita eksoottisia hedelmiä salakuljetetaan rajan yli Venäjälle

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© lehtikuva
Valko-Venäjästä on tullut Euroopan mahtimaa salakuljetuksessa. Sitä pönkittää laaja korruptio.

Valkovenäläinen oppositiopoliitikko ja maansa hallinnon pahoinpitelemä ja vangitsema ex-presidenttiehdokas Uladzimir Njakljajeu väittää, että Valko-Venäjästä on lyhyessä ajassa tullut salakuljetuksen kehto, jota maan diktaattori, presidentti Aljaksandr Lukašenka johtaa. Ilmiö on seurausta lännen Venäjälle ja Venäjän lännelle asettamista pakotteista.

”Korruptio rehottaa. Elokuussa Venäjän rajalla paljastui viisi kilometriä pitkä uusi valtatie, jota ei virallisesti ollut olemassa. Salakuljettajat kuitenkin liikennöivät väylää vilkkaasti Krasnaja Gorkan raja- ja tulliaseman kiertäen, eikä tulli tehnyt mitään toiminnan estämiseksi”, Njakljajeu kertoo. Rajan yli vyöryy myös etelän hedelmiä, kuten banaaneja ja kiivejä, jotka äkkiä ovatkin ”valkovenäläisiä”.

Öljyreitti

Öljyllä on iso rooli salakuljetuksessa. Pimeä öljy virtaa Venäjältä Valko-Venäjälle, joka välittää sitä kolmansiin maihin. Esimerkiksi Puolan öljymarkkinoiden tutkimusinstituutti on kertonut asiasta.

Ukrainalainen öljyalan operaattoreiden yhdistys puolestaan kertoo kolmasosan maan öljystä olevan salakuljetettua. Selvästi enin osa siitä tulee Valko-Venäjän kautta Venäjältä. Lukašenkan Valko-Venäjästä onkin lyhyessä ajassa kasvanut öljyalan pikkujättiläinen Euroopassa. ”Salakuljetetun öljyn määrä Valko-Venäjältä Ukrainaan kasvoi 2015 melkein kaksinkertaiseksi”, Njakljajeu sanoo.

Tulonlähteenä salakuljetus

Salakuljetus on käytännössä Valko-Venäjän suurimpia tulonlähteitä. Lukašenkan viranomaiset väärentävät dokumentteja ja hoitavat lahjonnan. Vain viidennes öljystä tullataan virallisesti. Kuten Njakljajeu sanoo, hallinto pysyy Valko-Venäjällä vallassa vain rikollisin keinoin.

Venäjä valittaa Valko-Venäjän lainkierrosta vain muodollisesti. Sen seurauksena on järjestetty joitain näytösoikeudenkäyntejä. ”Maani on lujasti Lukašenkan otteessa. Pelko leimaa kaikkea”, Njakljajeu sanoo.

X