Kannattaako kotiin hankkia valokuituliittymä? − Kiinnitä näihin asioihin huomiota ennen sopimuksen tekemistä

Valokuitumarkkinat käyvät kuumina, ja toimijoita riittää alalla. Kilpailu- ja kuluttajavirastoon on tullut ilmoituksia hämmentyneiltä kuluttajilta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valokuituliittymä mahdollistaa monien laitteiden käytön samanaikaisesti.

Valokuitumarkkinat käyvät kuumina, ja toimijoita riittää alalla. Kilpailu- ja kuluttajavirastoon on tullut ilmoituksia hämmentyneiltä kuluttajilta.
Teksti:
Anni Niittylahti

Kiinnostaako valokuituliittymä, mutta koko aihe tuntuu arveluttavalta? Elisan kuluttajien yhteyksistä vastaava johtaja Antti Ihanainen vastaa kysymyksiin valokuituliittymiin ja niiden hankintaan liittyen.

Mikä on valokuituliittymä?

Valokuituliittymä on yksi kodin liittymävaihtoehdoista. Sen etu on vakaus, eli kotiin saa muista alueen käyttäjistä riippumattoman yhteyden. Valokuitu on myös nopea ja mahdollistaa kymmenien laitteiden käytön samanaikaisesti.

Mitä ennen sopimuksen tekoa kannattaa pohtia?

Kannattaa miettiä, paljonko internettiä tulee käytettyä, ja mikä on kotona käytettävien laitteiden kokonaismäärä. Suomessa on hyvin toimivat mobiiliverkot, jotka riittävät monen ihmisen netinkäyttöön.

Ala on tällä hetkellä ylikuumentunut, ja palveluntarjoajia on paljon. Yrityskauppoja tullaan todennäköisesti tekemään tulevaisuudessa. Kuluttajan kannattaa selvittää, onko yritys luotettava ja vakavarainen. Kun kilpailu kehittyy voimakkaasti, niin onko kaikilla halua ja kykyä palvella asiakkaita pitkällä tähtäimellä.

Palveluntarjoajalta kannattaa varmistaa, onko valokuituliittymä saatavilla omalla asuinalueella.

Valokuituliittymän käyttö vaatii kuitukaapelin kotiin sekä nettiliittymän. Yritykset tarjoavat erilaisia sopimusmalleja, eli jotkut tarjoavat nämä molemmat ja osa vain toisen. On hyvä miettiä, sitoutuuko määräaikaiseen sopimukseen moneksi vuodeksi. Tärkeintä on hahmottaa mihin sitoutuu. Asiat saattavat jäädä epäselviksi, ja kokonaiskulujen hahmottaminen on hankalaa.

Joiltain palveluntarjoajilta on mahdollista saada keskittämisalennuksia, kun hankkii samalta yritykseltä myös muita palveluja.

Lue myös: Puhelinoperaattorit vakuuttelevat: ”Yllätyslaskujen ei pitäisi olla mahdollisia” – Asiakas sai yli sadan euron laskun, miksi?

Mistä valokuituliittymän hinta muodostuu?

Hinta muodostuu kuitukaapelin rakentamisesta ja internetyhteydestä.

Miten kuluttaja voi varmistua, että kuitu rakennetaan?

Kuitukaapelin rakennus vaatii tietyn määrän tilauksia alueelle. Yritys tarvitsee kunnalta kaivuuluvat, joka saattaa välillä hidastaa rakentamista.

Kuluttajan on hyvä selvittää palveluntarjoajalta rakentamisen aikataulu sekä ajankohta, jolloin tulee saamaan liittymän käyttöönsä. On hyvä myös varmistaa, mitä kautta yritys tiedottaa rakentamisen aikataulusta. Jos huomaa, ettei rakentamistyö ole alkanut aikataulun puitteissa, yritykseen kannattaa ottaa yhteyttä.

Lue myös: Näin valitset sopivan nettiliittymän – Kokosimme vinkit!

nettiliittymän valinta voi olla vaikea
Kodin tietokoneille, nykyaikaisille televisioille ja monille älylaitteille tarvitaan nettiyhteys.  Harva talous pärjää yhdellä liittymällä. © iStockphoto
X