Valtapuolue sabotoi härskisti Sortavalan vaaleja – Oppositio jyräsi silti poikkeukselliseen voittoon

Kremlin valtapuolue hävisi Karjalan tasavallan kapinalliskaupungin valtuustovaalit. Sortavalan vaalien tulos on poikkeuksellinen, sillä vastaavaa oppositiopuolueen menestystä ei ole aikoihin nähty missään Venäjällä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nykyisen kaupunginjohtajan aikana Sortavalan kuuluisia puistoja on alettu remontoida, ja katukuvaa kohentaa muutenkin.

Kremlin valtapuolue hävisi Karjalan tasavallan kapinalliskaupungin valtuustovaalit. Sortavalan vaalien tulos on poikkeuksellinen, sillä vastaavaa oppositiopuolueen menestystä ei ole aikoihin nähty missään Venäjällä.
Teksti: Outi Salovaara

Edes vastaehdokkaiden äärimmäisen härskit ja likaiset konstit eivät estäneet oppositiopuolue Oikeudenmukaisen Venäjän selkeää voittoa Sortavalan 8. marraskuuta järjestetyissä kunnallisvaaleissa.

Sortavalan poikkeuksellinen vaalitulos

Vaalien tulos on poikkeuksellinen koko maankin mittakaavassa, sillä vastaavaa oppositiopuolueen menestystä ei ole aikoihin nähty missään Venäjällä.

Karjalan tasavallassa Laatokan rannalla sijaitsevan kapinahenkisen kaupungin 17 valtuustopaikasta kymmenen meni Oikeudenmukaiselle Venäjälle.

Aiemmin enemmistössä ollut Kremlin valtapuolue Yhtenäinen Venäjä sai seitsemän paikkaa. Muut puolueet kuten kommunistit jäivät ilman yhtään paikkaa.

”En odottanut näin valtavaa voittoa ottaen huomioon vastustajan käytössä olleet raha- ja muut resurssit. Voitto on todella yllättävä ja odottamaton. Raha ei voittanut oikeudenmukaisuutta”, tuulettaa valtuustoon Oikeudenmukaisen Venäjän listoilta sitoutumattomana valittu Sortavalan kaupunginjohtaja Sergei Krupin Seuralle.

Kaupunkilaiset äänestivät viisi vuotta sitten energisen Sergei Krupinin, 49, Sortavalan kaupungin­johtajaksi.

Kaupunkilaiset äänestivät viisi vuotta sitten energisen Sergei Krupinin, 49, Sortavalan kaupungin­johtajaksi. © Juha Metso

Sergei Krupin teki Sortavalan verottomaksi

Sortavalalaiset äänestivät Sergei Krupinin kaupunginjohtajaksi vuonna 2015. Insinööri, paikallisen rautatieaseman päällikkö ja syntyperäinen sortavalalainen sai pian kaupunkilaiset puolelleen.

Krupin on nostanut noin 19 000 asukkaan Sortavalan käytännössä velattomaksi ja hankkinut eri lähteistä runsaasti rahoitusta, joilla on ryhdytty kohentamaan kaupunkikuvaa ja elinkeinoelämää.

Hän jalkautuu kaupungille ihmisten pariin ja henkilökohtaisesti on hoitanut esimerkiksi rikkoutuneen katulampun kuntoon, kun asukas on siitä valittanut.

Krupin on myös luvannut käyttää kaikki rahat kaupunkilaisten hyväksi sen sijaan, että ohjaisi niitä tyypilliseen venäläiseen tapaan vallanpitäjien omiin taskuihin.

Johtajan nimitys tasavallan keskuspaikalta

Tasavallan pääkaupungissa Petroskoissa oppositiohenkisen kaupunginjohtajan toimia ei kuitenkaan ole katsottu hyvällä.

Tilanne kärjistyi 2019, kun tasavallan päämies, Yhtenäisen Venäjän edustaja Artur Parfentšikov, vaati Sortavalan ja sen pienen ja köyhän naapurin Helylän yhdistämistä toisiinsa säästöjen nimissä.

Samalla tasavalta ilmoitti, että jatkossa asukkaat eivät saisi itse äänestää vaaleilla itselleen kaupunginjohtajaa, vaan johtaja nimitettäisiin tasavallan keskuspaikalta.

Taustalla on ympäri Venäjää ajettu linja, jonka tavoitteena on saada alueet tiukemmin keskusvallan hyppysiin.

Sortavalan valtuustossa tuolloin olleet kuusi Oikeudenmukaisen Venäjän edustajaa eivät hyväksyneet ylhäältä saneltua liitosmääräystä, ja myös helyläläiset vastustivat sitä.

Sergei Krupin sanoi sinänsä sallivansa liitoksen, mutta ei pitänyt sitä taloudellisesti perusteltuna ja muiden asukkaiden tavoin vaati Karjalan tasavaltaa kunnioittamaan kaupungin itsemääräämisoikeutta ja paikallista demokratiaa.

Suhmurointi hermostutti sortavalaiset

Niskoittelusta ärtynyt Parfentšikov hajotti Sortavalan valtuuston joulukuussa 2019 ja järjestytti maaliskuussa ennenaikaiset valtuustovaalit. Erittäin epärehellisiksi todettujen vaalien jälkeen valtuustossa oli vain valtapuolue Yhtenäisen Venäjän edustajia.

Uutta valtuustoa laittomana pitänyt Sergei Krupin ei toimeenpannut sen määräyksiä, ja heinäkuussa uusi valtuusto antoi hänelle potkut kokoukseen tulleiden kaupunkilaisten vastustuksesta huolimatta.

Suhmuroinnista hermostuneet sortavalaiset järjestivät Krupinin tueksi heinäkuussa kaupungin tiettävästi kaikkien aikojen suurimman mielenosoituksen, johon tuli noin 260 ihmistä.

Elokuussa Petroskoin korkein oikeus totesi Krupinin erottamisen laittomaksi, ja Krupin jatkoi kaupunginjohtajana.

Sortavalan ja Helylän liitosta ei kuitenkaan enää voinut estää, ja oppositio keräsi voimansa saadakseen marraskuun 8. päivän vaalien myötä mahdollisimman paljon valtaa uuteen Sortavalan ja Helylän yhteiseen kaupunginvaltuustoon.

Paloasemarakennus on ulospäin melko hyväkuntoinen, mutta sisältä huonokuntoinen. © Juha Metso

Perheagitaattoreiden värväys – palkkio 22 euroa

Valtapuolue Yhtenäinen Venäjä pyrki sabotoimaan opposition vaalimenestystä turvautumalla niin agitaattoritoimintaan, valeuutisiin kuin vale-ehdokkaisiinkin.

Toimintaa johdettiin Sergei Krupinin mukaan Petroskoista. Hänen tietojensa mukaan Petroskoi olisi jopa hyödyntänyt autoritäärisyydestään tunnetun Kazakstanin valtion propagandateknologian asiantuntijoita saadakseen Sortavalan opposition polvilleen.

Lokakuussa petroskoilainen Tšernika-uutisportaali julkaisi käsiin saaman asiakirjan, joka todisti Yhtenäisen Venäjän yrittäneen värvätä lähinnä Sortavalan kaupungin työntekijöiden joukosta niin sanottuja perheagitaattoreita.

Puolue lupasi maksaa agitaattoriksi ryhtyville 500 ruplaa ennen vaaleja jokaisesta agitaattorin puhuttamasta äänestäjästä, joka oli luvannut äänestää Yhtenäisen Venäjän ehdokasta. Mikäli agitaattorin puhuttamien äänestäjien ehdokas menisi läpi vaaleissa, agitaattorille luvattiin 1 500 ruplan lisäbonus vaalien jälkeen.

Euroissa palkkio ja lisäbonus olivat yhteensä 22 euroa.

Tšernikan lähteiden mukaan värväystoimintaa johti Sortavalan aluehallinnon johtaja ja Yhtenäisen Venäjän edustaja Leonid Petrovitš, joka Tšernikalle kiisti olleensa mukana hankkeessa.

Median manipulointi

Vaaleihin ilmestyi myös pitkä lista kaupungissa ennestään täysin tuntemattoman Oikeudenmukaisuuden puolesta -puolueen ehdokkaita, jotka myös olivat sortavalalaisille ennestään tuntemattomia.

Kaikesta päättäen tämä tehtiin äänestäjien hämmentämiseksi ja äänten ohjaamiseksi pois lähes samannimiseltä Oikeudenmukaiselta Venäjältä.

Lisäksi vaaleissa turvauduttiin jälleen median manipuloimiseen.

Yksi esimerkki oli paikallisen Ladoga-lehden pääsivulla 4. marraskuuta julkaistu suuri nimettömän kirjoittajan kirjoittama artikkeli, joka pyrki vetämään lokaan Krupinin ja hänen toimensa kaupunginjohtajana.

Viisivuotisen kaupunginjohtajuuden aikana Krupinin kannattajien määrä on huomattavasti laskenut”, väitettiin artikkelissa.

Syynä suosion laskuun oli artikkelin mukaan esimerkiksi se, että Krupin oli myynyt tyhjillään olleen kaupungin omistaman teatterikiinteistön sen sijaan, että olisi antanut sen desanttiveteraanijoukoille sotamuseon ja hengellis-isänmaallisen keskuksen perustamiseksi. Tämä todisti artikkelin mukaan Krupinin olevan epäisänmaallinen.

”Artikkelin teksti toimitettiin Ladoga-lehteen Petroskoista. Toimitukselle sanottiin, että se on julkaistava tai lehti suljetaan”, kertoo Krupin.

Vuonna 1931 valmistunut ortodoksiseurakunnan hallintotalo Valamonkadulla on hyvässä kunnossa. © Juha Metso

Karjalan Mini-Habarovski

Keskusvaltaa vastaan kapinoivan Sortavalan tilanne on ylittänyt viime aikoina useasti Venäjällä valtakunnallisen uutiskynnyksen. Kaupunkia on kutsuttu myös Mini-Habarovskiksi. Suurkaupunki Habarovskissa on ollut kuukausia mielenosoituksia erotetun, oppositiota edustaneen kaupunginjohtajan puolustamiseksi.

Oikeudenmukaisen Venäjän voitto Sortavalassa on kuitenkin hauras, ja esimerkiksi taistelu kaupunginjohtajavalinnan säilyttämiseksi kaupungin omissa hyppysissä tulee olemaan vaikea.

Oikeudenmukainen Venäjä uskoo aluehallinnon käyttävän kaikki konstit saadakseen opposition edustajia lipeämään Yhtenäisen Venäjän riveihin.

”Kun saadaan murrettua, peloteltua tai lahjottua edes pari ihmistä, niin valtuuston valtasuhteet muuttuvat radikaalisti. Olemme nähneet tämän monta kertaa Karjalassa”, sanoi Oikeudenmukaisen Venäjän Karjalan-osaston puheenjohtaja Roine Izjumov Govorit Petrozavodsk -uutisportaalin haastattelussa.

Ainakin toistaiseksi usko yhtenäisyyteen on korkealla.

”Sortavala ei taivu!”, toteaa Sergei Krupin käyttäen opposition suosimaa iskulausetta, jolla on kaksoismerkitys.

Toisaalta se viittaa asukkaiden taipumattomuuteen, toisaalta siihen, etteivät kaupunkilaiset aina taivuta suomalaisperäistä Sortavala-nimeä venäjän kielen sijamuodoissa – tosin Petroskoin yliopiston kielentutkijat kehottavat taivuttamaan Sortavala-nimeä normaalien venäjän kielioppisääntöjen mukaan.

Lue myös: Karjalasta kajahtaa kapina – Näin Sortavalan asukkaat puolustavat itsenäisyyttään

sortavalan asemalle juna toi turisteja

Neuvostoaikana Sortavala pyöri Suomelta jääneen teollisuuden ja rautatieyhteyksien varassa. Ennen koronaa junaliikenne toi turisteja. © iStock

X