Kysely paljasti nuorten huolen – Yli kolmannes nuorista kantaa huolta vanhempiensa jaksamisesta

Jaa artikkeli
Koronakevään vaiheista tehdyn kyselyn mukaan, yli joka kolmas nuori kantaa huolta vanhempiensa jaksamisesta.
Koronakevään vaiheista tehdyn kyselyn mukaan, yli joka kolmas nuori kantaa huolta vanhempiensa jaksamisesta. © iStock
Pelastakaa lapset -yhdistyksen uusi mielialakysely kertoo, että koronaepidemia on lisännyt lasten murheita.

Tunnolliset suomalaislapset kantavat nyt huolta vanhempiensa jaksamisesta. Jopa 37 prosenttia Pelastakaa lapset -yhdistyksen kyselyyn vastanneista 13–17-vuotiaista kertoo jännittävänsä, mihin asti perheen aikuisten kantti kestää poikkeusoloja.

Kolmasosa nuorista kertoo, että arjen kinastelu ja riitely on lisääntynyt heidän perheessään eristysaikana.

Kyselyssä vanhempiensa jaksamisesta kannetun huolen ohella muutkin henkiset uhat olivat kyselyssä selvästi pääosassa. Vain runsas viidesosa vastaajista kertoi stressaavansa erityisesti vanhempien toimeentulosta tai työttömyysriskeistä.

Yli kolmannes kyselyyn vastanneista olivat huolissaan vanhempiensa jaksamisesta. Monen lapsen mielestä kevätluku­kausi meni pilalle teknisistäkin syistä: läksyjen tekoon olisi tarvittu tietokone eikä pelkkä kännykkä.

Monen nuoren mielestä kevätluku­kausi meni pilalle teknisistäkin syistä: läksyjen tekoon olisi tarvittu tietokone eikä pelkkä kännykkä.

Koulukevät pilalla

Peräti 75 prosenttia vastanneista myöntää, että etäkoulun käyminen teki tiukkaa: opetuksessa ei pysynyt mukana tai kaikkea tarvittavaa ei oppinut ominpäin.

Tätä vaikeutti entisestään, jos kodin tietotekniikka ei ollut ajan tasalla ja vanhemmat eivät osanneet tai ehtineet auttaa opinnoissa. Varsinkin köyhissä perheissä huomattiin, ettei etäläksyjen teko onnistu pelkällä älykännykällä.

Kevät vaikuttaakin lisänneen suomalaisten lasten eriarvoisuutta: köyhissä perheissä epidemian aiheuttamat ongelmat kärjistyvät nopeammin.

Kavereidenkin poissaolo vaikutti mielialaan: useampi kuin joka toinen lapsi myönsi olevansa nyt yksinäisempi kuin aiemmin.

Pelastakaa lapset -yhdistyksen huhtikuussa tekemään kyselyyn vastasi yli 3 000 nuorta, jotka olivat iältään 13-17-vuotiaita.

Lue myös: ”Moni nuori elää yksin poikkeuksellista korona-aikaa” – Tuen tarve on nyt suuri etsivän nuorisotyön ja työpajoissa opiskelevien nuorten parissa

Johanna on kiitollinen saamastaan tuesta. Hän arvelee, että ilman järjestön apua hänen elämänsä voisi olla hyvin erilaista. © TOMMI TUOMI

Lue myös: Näin Johanna, 24, sai tukea ja pääsi vähävaraisuuden kierteestä: ”Pitää vain uskoa itseensä ja ottaa apu vastaan”

X