Vanhuuseläkejärjestelyt

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Työeläkejärjestelmässä ei ole kiinteää eläkeikää. Vuodesta 2005 lähtien vanhuuseläkkeelle on voinut jäädä valitsemassaan iässä 63–68-vuotiaana. Kansaneläkejärjestelmän vanhuuseläkkeen eläkeikä on 65 vuotta.

Kun aiot vanhuuseläkkeelle

  1. Voit valita eläkeikäsi 63 ja 68 vuoden väliltä. Jos työskentelet julkisella puolella, ota Kevasta selville henkilökohtainen eläkeikäsi.
  2. Varhennetulle vanhuuseläkkeelle pääsee jo 62-vuotiaana, mutta vuoden varhennus pienentää eläkettä pysyvästi 7,2 prosenttia. Varhennettu vanhuuseläke poistuu todennäköisesti vuoden 2014 alussa.
  3. Eläkkeen karttuminen päättyy 68 vuoden iässä. Jos työnantaja sallii tai olet yrittäjä, voit jatkaa työntekoa 68 täytettyäsikin. Jos haluat lykätä vanhuuseläkkeen alkamista 68 ikävuotta myöhemmäksi, karttunutta eläkettäsi korotetaan 0,4 prosenttia jokaiselta lykkäys kuukaudelta.
  4. Pyydä eläkelaitoksestasi tuore arvio eläkkeesi määrästä. Oma eläkelaitoksesi on se, jolta olet viimeksi saanut työeläkeotteen.
  5. Irtisanoudu työstäsi irtisanomisaikaa noudattaen niin, että eläke alkaa irtisanomisajan päätyttyä. Irtisanomisaika selviää työehtosopimuksesta.
  6. Vanhuuseläkettä pitää hakea, se ei ala tulla itsestään. Kela ja eläkelaitokset neuvovat hakemisessa, ja niiltä saa hakulomakkeita. Voit myös tulostaa lomakkeen osoitteesta www.tyoelake.fi tai täyttää siellä sähköisen eläkehakemuksen. Muista merkitä hakemukseen muun muassa, minkä kuukauden alusta jäät eläkkeelle. Jätä eläkehakemus eläkelaitokseen tai Kelaan noin kaksi kuukautta ennen eläkkeen alkamista.
  7. Vain työkyvyttömyyseläke ja työttömyyseläke muuttuvat vanhuuseläkkeeksi automaattisesti, ilman hakemusta.
  8. Ota huomioon, että jäädessäsi eläkkeelle päättyvät työnantajan tarjoamat palvelut: työterveyshuolto, työsuhdepuhelin, mahdollinen autoetu ym.
  9. Myös ammattiliitot tarjoavat jäsenilleen monenlaisia palveluja, muun muassa vakuutuksia. Hoida vakuutusturvasi ajoissa kuntoon.
  10. Saat eläkelaitoksestasi työeläkekortin, joka oikeuttaa monenlaisiin alennuksiin. Pidä se aina mukana.

Lisätietoa: eläkelaitoksista, Eläketurvakeskuksesta, Kelasta ja www.tyoelake.fi

Viva 12/2012

Teksti: Heljä Walamies
Kuva: Colourbox

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X