Varavirtaa matkalle - näillä apureilla pärjäät missä vaan

Oikeilla apureilla pärjäät missä vain ilman verkkovirtaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ärsyttävä tilanne: matkapuhelimen akusta loppuu virta juuri kun pitäisi lähettää tärkeä tekstiviesti. Varavirtalähde pelastaa tilanteen.

Oikeilla apureilla pärjäät missä vain ilman verkkovirtaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Teksti Vesa Ylä-Jääski

Puhelimet, tabletit, navigaattorit, kamerat, viihdelaitteet ja monet muut kannettavat laitteet hyytyvät, kun akusta loppuu virta.

Verkkolaite ei auta hiihtovaelluksella, sieniretkellä, autossa, lentokoneessa, mökillä eikä veneessä, jossa ei ole verkkovirtaa. Eikä Suomesta ostettu verkkolaite välttämättä käy ulkomaiseen pistorasiaan.

Listaa hyvissä ajoin ennen matkaa, mitä sähkölaitteita tarvitset mukaasi. Mieti, miten pitkään laitteet toimivat ilman verkkovirtaa, millaisella virralla laturit toimivat ja millaiseen vastakkeeseen ne sopivat. Pohdi myös, millaista virtaa ja mitä pistorasioita on tarjolla kulkuvälineessä ja matkakohteessa.

Hanki edulliset tarvikeakut, jotka on syytä ladata ennen matkaa. Laitevalmistajan ”alkuperäiset” akut ovat yleensä selvästi tarvikeakkuja kalliimpia.

Autojen ja aurinkosähkömökkien 12 voltin tasavirta ei kelpaa sellaisenaan verkkovirtaa tarvitseville laitteille. Hanki laturi, joka käy auton tupakansytyttimeen. Tarvitset haaroittimen, jos navigaattoria ja lastenlasten viihdelaitetta pitää ladata yhtä aikaa.

Niin sanottu invertteri muuntaa tasavirran verkkosähkön kaltaiseksi 230 voltin virraksi, joka käy tavallisille verkkovirtalatureille.

Pienitehoinen akku ja invertteri eivät riitä pölynimurille, hiustenkuivaimelle ja mikroaaltouunille. Mökille hankitaankin usein polttomoottorilla toimiva voimalaite eli aggregaatti.

Retkeilijöille kaupattavat kämmenen kokoiset aurinkopaneelit ovat harvoin tarpeeksi tehokkaita. Yksinkertaisen peruspuhelimen akku riittää onneksi säästeliäässä käytössä viikon vaellusretken ajan.

V

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X