Varavirtaa matkalle – näillä apureilla pärjäät missä vaan

Jaa kaverilleTilaa Seura
© iStock
Oikeilla apureilla pärjäät missä vain ilman verkkovirtaa.

Puhelimet, tabletit, navigaattorit, kamerat, viihdelaitteet ja monet muut kannettavat laitteet hyytyvät, kun akusta loppuu virta.

Verkkolaite ei auta hiihtovaelluksella, sieniretkellä, autossa, lentokoneessa, mökillä eikä veneessä, jossa ei ole verkkovirtaa. Eikä Suomesta ostettu verkkolaite välttämättä käy ulkomaiseen pistorasiaan.

Listaa hyvissä ajoin ennen matkaa, mitä sähkölaitteita tarvitset mukaasi. Mieti, miten pitkään laitteet toimivat ilman verkkovirtaa, millaisella virralla laturit toimivat ja millaiseen vastakkeeseen ne sopivat. Pohdi myös, millaista virtaa ja mitä pistorasioita on tarjolla kulkuvälineessä ja matkakohteessa.

Hanki edulliset tarvikeakut, jotka on syytä ladata ennen matkaa. Laitevalmistajan ”alkuperäiset” akut ovat yleensä selvästi tarvikeakkuja kalliimpia.

Autojen ja aurinkosähkömökkien 12 voltin tasavirta ei kelpaa sellaisenaan verkkovirtaa tarvitseville laitteille. Hanki laturi, joka käy auton tupakansytyttimeen. Tarvitset haaroittimen, jos navigaattoria ja lastenlasten viihdelaitetta pitää ladata yhtä aikaa.

Niin sanottu invertteri muuntaa tasavirran verkkosähkön kaltaiseksi 230 voltin virraksi, joka käy tavallisille verkkovirtalatureille.

Pienitehoinen akku ja invertteri eivät riitä pölynimurille, hiustenkuivaimelle ja mikroaaltouunille. Mökille hankitaankin usein polttomoottorilla toimiva voimalaite eli aggregaatti.

Retkeilijöille kaupattavat kämmenen kokoiset aurinkopaneelit ovat harvoin tarpeeksi tehokkaita. Yksinkertaisen peruspuhelimen akku riittää onneksi säästeliäässä käytössä viikon vaellusretken ajan.

V

Verkkosähkösovitin

Matkapuhelimen laturi, partakone ja kannettavan tietokoneen verkkolaite toimivat 150 maassa, kun kytket verkkopistorasiaan Skross World Adapter Pro -sovittimen. Noin 22 e, verkkokauppa.com.

© exide

Monipuolinen

Painava mutta tehokas Exide Lithium Power Booster lataa sylimikron, 2–3 tablettia tai 5 matkapuhelinta. Yleisvirtapankki käynnistää jopa henkilöauton. 120–140 e, Motonet.

Voimaa auringosta

A4-arkin kokoinen Exibel-aurinkokenno lataa valmistajan mukaan kirkkaassa auringonpaisteessa kohtalaisella virralla matkapuhelimen, paikantimen ja virtapankin akkua. 50 e, Clas Ohlson.

Virtaa ja lämpöä

Kädenlämmittimen ja pienen virtapankin yhdistelmässä on voimaa matkapuhelimen kertalataukseen. Valmistajan mukaan virta riittää käden lämmittämiseen 1–1,5 tunniksi. 15 euroa, Biltema.

Virtaa ja muistia

Kingston MobileLite Wireless Pro on mainio virtapankin ja muistin yhdistelmä. Katsele itse ja jaa muille laitteen elokuvat ja musiikki langattomasti. Lataa puhelimesi ja tablettisi akku. 130 e.

Akusta verkkovirtaa

Clas Ohlsonin Muuntaja/invertteri 500 W tekee 12V-tasavirrasta verkkosähkön kaltaista virtaa autossa, veneessä ja mökillä. Laitteessa on usb-latausliitin puhelimelle ja tabletille. Noin 80 e.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X