Varustaudu helteeseen! Ilmastointihuolto, tuuletin, pellavalakanat, pimennysverhot – Tee nämä viilentävät hankinnat ja huoltotoimenpiteet ennen kuumia kelejä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kesän helteisiin kannattaa varautua ajoissa, jotta kotona ei olisi tukala olla.
© Istock
Viime kesän helleaalto tyhjensi myymälät niin tuulettimista kuin pimennysverhoistakin. Kodin lisäksi kesäkuntoon kannattaa huoltaa myös auton ilmastointi.

Kesäisestä lämmöstä saatiin maistiaisia jo toukokuussa, mutta oikea kesä on vasta edessä. Näillä vinkeillä takaat, että helteestä selviytyminen sujuu mutkattomasti.

1. Osta tuulettimesi ajoissa

Pöytätuuletin on edullinen ja helppo tapa viilentyä – jos sellaisen on ostanut kotiinsa ajoissa. Tuuletinkaupoille kannattaakin suunnata jo silloin, kun lämpimimmät säät ovat vasta edessäpäin.

2. Huollata kodin ja työpaikan kiinteät viilentäjät

Ilmalämpöpumppu viilentää asuntoa energiatehokkaasti. Laite kannattaa huollattaa ammattilaisella aina vuodenajan vaihtuessa. Laadukkaan sisäilman säilyttämiseksi pumpun ulkoiset osat tulisi puhdistaa itse kuukausittain. Liian innokkaasti asuntoa ei kuitenkaan kannata viilentää.

”Jos sisäilman viilentää ilmalämpöpumpulla merkittävästi ulkolämpötilaa alhaisemmaksi, kosteusvaurion riski rakennuksen ulkorakenteissa kasvaa”, muistuttaa Asumisterveysliiton toiminnanjohtaja Hannele Rämö.

Nyt on oikea aika huollattaa myös työpaikan ilmastointijärjestelmä.

3. Testaa auton ilmastointi

Auton ilmastointia kannattaa testata heti, kun ilma alkaa lämmetä. Käännä lämpötila mahdollisimman kylmälle ja tarkkaile, puhaltaako se viileää ilmaa. Jos laite puhaltaa heikosti tai pitää raskasta ääntä, kannattaa varata huoltoaika.

Viime vuonna ilmastoinnin kylmäaine uhkasi loppua EU:n asettaman kiintiön takia.

”Tänä vuonna ainakin meidän korjaamomme on varautunut niin, että kylmäainetta löytyy varastosta”, sanoo huoltoneuvoja Teemu Pitkänen korjaamo H & J Vepsäläisestä Oulusta.

4. Varmista riittävä uni pellavalakanoilla

Tekokuituiset vuodevaatteet hiostavat, joten helteillä kannattaa suosia luonnonkuituja. Pellava on hengittävä ja kestävä materiaali, joka pehmenee käytössä. Perinteiset puuvillalakanatkin ajavat asiansa.

Vuodevaatteet voi myös viilentää pakastimessa ennen nukkumaanmenoa. Vaikka viilennys ei ole pitkäkestoinen, se voi auttaa saamaan unen päästä kiinni.

5. Päivitä pimennysverhoon

Sälekaihtimet päästävät lävitseen sekä aikaisin herättävän aamuauringon että päivän kuuman paisteen. Pimennysverhon turvin saat nukuttua pidempään ja suojattua asunnon polttavimmalta paahteelta.

Jos ei tahdo viettää koko päivää pimeydessä, pimennysverho kannattaa laskea vähintään työpäivän ajaksi alas viileyden vuoksi.

6. Puhallettava allas ja vesilelut viilentävät ja viihdyttävät ulkosalla

Ulkoillessa ja auringosta nauttiessa vesileikit viilentävät niin lapsia kuin aikuisiakin. Myymälöissä on saatavilla puhallettavia altaita vauva-ammeista koko perheen uima-altaisiin. Perheen pienimmille löytyy laaja kattaus erilaisia kelluvia leluja, joiden kanssa polskia viileässä vedessä.

”Viime vuonna kaikkia vesileluja myytiin paljon. Suosituimpia olivat suuret eläinaiheiset uimarenkaat ja uima-altaat”, muistelee myyjä Erja Riuttasaari Etolan verkkokaupasta.

X