Vatikaanin piina jatkuu: Nyt hyväksikäytöstä kertovat naiset ja katolisten pappien aviottomat lapset

Paavi julkaisi Instragram-tilillään kuvan, missä hän rukoilee kirkon pedofiilien uhrien puolesta. © Instagram /@PopeFrancis
Vatikaani joutuu tänä keväänä näyttämään, ratkooko se hyväksikäyttöskandaaleitaan tosissaan. Seuraavat kohut ovat jo tulossa, kun sekä naiset että pappien aviottomat jälkeläiset peräävät kirkolta oikeutta.

Vatikaani on pannut vuosien kuluessa viralta jo satoja pappeja, mutta vasta pari viikkoa sitten tuomiolle joutui ensimmäinen alaikäisiä poikia hyväksikäyttänyt kardinaali, yhdysvaltalainen Theodore McCarrick.

Kardinaalius häneltä vietiin jo aiemmin, mutta 16. helmikuuta tuli tämän tason kirkonmiehelle harvinainen rangaistus: McCarrick menetti papinoikeutensa.

Australiassa ja Ranskassa kahden hyväksikäytöstä epäillyn kardinaalin oikeuskäsittelyt ovat parhaillaan käynnissä.

Nunnat rohkaistuivat

Uusi kirkon piina tulee nyt naisilta. Etenkin Afrikan ja Aasian maissa on paljastunut useita tapauksia, missä katoliset papit ovat painostaneet nunnia seksiin ja jopa raiskanneet heitä.

Aiempina vuosikymmeninä häpeä on pitänyt nunnat hiljaisina, mutta nyt poliisitutkimuksissa on alkanut löytyä valtavasti todisteita. Maalliset oikeudenkäynnit kirkonkin on pakko ottaa tosissaan. Paavi Fransiskus myönsikin väärinkäytökset helmikuussa.

Kriisikokous kohahdutti: tunnusti salailun

Viime viikolla Vatikaani piti tilanteesta poikkeuksellisen avoimen kriisikokouksen. Paikalla oli lähes 200 piispaa ympäri maailman – sekä ensimmäistä kertaa huomattavan paljon uhrien edustajia.

Piispoja oli lisäksi käsketty etukäteen tapaamaan uhreja kotimaissaan, ennen kokoukseen osallistumista.

Osa piispoista lienee ollut aidosti tietämättömiä pahuuksista. Saksalainen kardinaali Reinhard Marx myönsi, että kirkko on tuhonnut sisäisiä hyväksikäyttötutkimusten asiakirjojaan, ettei tieto leviäisi.

Päätöspuheessaan paavi Fransiskus lupasi kovaa kurinpalautusta: uusia kirkon sisäisiä lakeja, ohjekirja piispoille tapausten käsittelyyn sekä ”iskuryhmiä”, joita Vatikaani lähettää auttamaan piispoja alueidensa väärinkäytösten tutkimuksissa.

Selibaatti säilyy silti

Uhrien edustajien mukaan kokouksen päätökset jäivät silti liian ympäripyöreiksi. Vatikaani ei lämmennyt uhrien ehdotukselle, että kirkko voisi luopua pappien selibaatista, vaikka sen noudattaminen tai valvominen ei onnistu.

Kirkko tietää tämän itsekin: taannoin julkisuuteen vuotivat Vatikaanin salaiset ohjeet papeille, jotka ovat tulleet isiksi. Näistä asioista on juoruttu vuosikausien ajan. Silti harva on tajunnut, että kyse on niin suuren mittaluokan ilmiöstä, että kirkko on joutunut tekemään sitä varten erilliset ohjeensakin.

Eri tutkimusten mukaan vain vähän yli puolet katolisista papeista on pystynyt noudattamaan selibaattia koko ikänsä.

Pappien aviottomat jälkeläiset eri puolilla maailmaa ovatkin jo alkaneet julkisesti perätä oikeuksiaan isiinsä ja kirkon siunaukseen, ja tästä tulee Vatikaanille seuraava ratkaistava ongelma.

Julkisuudessa moni papin lapsi on vedonnut paaviin ja pyytänyt edes symbolista tunnustusta, ei aineellisia etuja. Monissa nyt julki tulleissa tapauksissa isäksi tullut pappi on huolehtinut jälkeläisistään esimerkiksi ”kummisedän” roolissa, mutta virallista isyyden tunnustamista ei kirkko ole sallinut ilman pappisviran menettämistä.

Vatikaani julkaisi pitkän listan toimista, joilla se lupaa tarttua kirkon hyväksikäyttörikoksiin. © Vatican Press Office

Tuhansia ihmisiä uhreina ja kärsijöinä

Tämän talven tapahtumat ovat osa jo toistakymmentä vuotta jatkunutta yhtämittaista paljastusten jatkumoa.

Katolinen kirkko on 2000-luvulla joutunut toistuvasti käsittelemään pappien tekemän  seksuaalisen hyväksikäytön aiheuttamia skandaaleja.

Imagokriisien sarja alkoi Yhdysvalloista 2002, ja levisi sen jälkeen muun muassa Irlantiin, Australiaan ja Belgiaan.

Tänä talvena julkistetut  tutkimukset ovat paljastaneet satoja uusia tapauksia Chilestä, Saksasta ja uudestaan Yhdysvalloista.

Uusia raportteja on tekeillä monessa maassa. Myös Suomessa katolinen kirkko on perustanut komission, joka tutkii ”mahdollisia tapauksia”.

Hyväksikäyttötapausten luvut ovat suuria. Niihin syyllistyneiden pappien määrät liikkuvat jo tuhansissa. Uhrien määrät ovat paljon suurempia. Yksittäisellä papilla on saattanut olla kymmeniä uhreja, joillakin yli sata. Tapauksia on lukuisilta eri vuosikymmeniltä aina nykyhetkeen asti.

Syyllisiin ei kuulu kuitenkaan vain pappeja. Yhtä lailla syyllisiä ovat olleet piispat, jotka ovat peitelleet tapauksia ja siirtäneet kiinni jääneitä pappeja vaivihkaa uusiin seurakuntiin, joissa heitä ei ennestään tunnettu.

Peittelyn syitä ovat olleet kirkon maineen ja varojen suojelu, sillä etenkin yhdysvaltalaisessa oikeuskäytännössä korvausten maksaminen uhreille on tullut kirkolle kalliiksi.

Aluksi kirkko syytti mediaa

Katolisen kirkon johdolla on ollut suuria vaikeuksia ymmärtää, kuinka vakavasta ongelmasta on kyse.

Kun Yhdysvaltain papiston laajat seksirikokset alkoivat paljastua 2002, silloinen vanhoillinen paavi Johannes Paavali II ja hänen lähimmät työtoverinsa Vatikaanissa syyttivät mediaa kirkon vainoamisesta.

Jotain parannusta on noista ajoista tapahtunut. Nykyään useimmissa maissa kaikki tapaukset ilmoitetaan maallisille viranomaisille, eikä katolinen kirkko pyri enää käsittelemään niitä hiljaisuudessa sisäisissä tuomioistuimissaan, kuten pitkään oli tapana.

Kun paavi Franciscus valittiin virkaansa vuonna 2013, hänen toivottiin pystyvän ratkaisemaan hyväksikäyttöongelman.

Paavi on kuitenkin osoittautunut hitaaksi oppijaksi, ja vasta vuoden 2018 paljastukset Chilessä näyttävät avanneen hänen silmänsä.

Se voi olla kuitenkin jo liian myöhään, sillä esimerkiksi uusimmat paljastukset Yhdysvalloissa ovat saaneet monet sikäläiset katolilaiset kysymään, voivatko he enää uskoa mitään mitä kirkon edustajat sanovat.