Venäjältä Suomen kautta Syyriaan lähetettyjen panssarivaununosien mysteeri työllisti tullia – mitä selvisi?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Konttipinot täyttävät helsinkiläisen Vuosaaren sataman. Kuva vuodelta 2010. © Hannu Lindroos/ OM-Arkisto
Tulli tutki kymmenen tonnin panssarivaunun varaosakuljetuksen alkuperää yhdeksän kuukauden ajan.

1. Laiton lasti

Seura kertoi helmikuussa 2013, kuinka tulli oli takavarikoinut kymmenen tonnia panssarivaunun varaosia. Kielletty lasti oli ollut matkalla Venäjältä Suomen kautta Syyrian sota- alueelle. Lasti oli EU:n vientirajoitusten nojalla laiton.

Rajoitusten rikkomisesta voidaan tuomita enintään kaksi vuotta vankeut- ta. Tulli aloitti esitutkinnan. Kolmea Finnlines-varustamon konttorityöntekijää epäiltiin säännöstelyrikoksesta ja aseiden laittomasta maastaviennistä.

2. Kenen aseita?

Esitutkinta-aineiston mukaan aselastin omisti yritys nimeltä International Invest Company Ltd.

Tullin rikostorjunnan tutkinnanjohtaja Markus Laineen mukaan aseiden omistaja päätettiin kuitenkin rajata rikosepäilyn ulkopuolelle: ”Rikosprosessin kannalta näen, että vastuu on konkreettisella viejällä, joka oli suomalainen yritys.”

3. Hatarat tiedot

Rikosesitutkinnassa tulli arvioi yleensä lastin omistajan roolin tapauskohtaisesti. Panssarivaunun osien kohdalla arvio tehtiin hatarien tietojen pohjalta. Laineen mukaan ”Se on selvitetty, mitä on pystytty.”

Tulli tiesi käytännössä vain yrityksen nimen. Kotimaata, omistajaa tai rekisteritietoja ei saatu selville yhdeksän kuukautta kestäneen tutkinnan aikana.

4. Jälki katoaa

Esitutkinnan päätyttyä Finnlinesin konttorityöntekijöiden rikosepäilyt raukesivat. Tulli luovutti aselastin takaisin lailliselle omistajalle. Suomen viranomaiselle ei koskaan selvinnyt, mikä tämä taho oli. Eikä sekään, minne panssarivaunun osat sen jälkeen päätyivät.

5. Selvitys

Seura pyysi Helsingin hallinto-oikeutta selvittämään, onko tulli salannut lastin omistajan tiedot lainvastaisesti. Tuoreen päätöksen mukaan hallinto-oikeuden toimivaltaan ei kuulu selvittää, onko tullin antama ilmoitus totuudenmukainen.

Tulli toimii valtiovarainministeriön ohjauksessa. Tulliyksikön johdossa istuva valtioneuvos Ismo Mäenpää ei pidä jatkoselvitystä tarpeellisena.

X