Venäjän kansan kuvaaja – Taidemaalari Ilja Repinin ura esillä yleisölle Ateneumin taidemuseon suuressa näyttelyssä

”Taiteen tulee käsitellä päivänpolttavimpia kysymyksiä.” Tätä mieltä oli Ilja Repin (1844–1930), jonka koko uraa esittelevä näyttely saapuu ensimmäistä kertaa tällä vuosituhannella Suomeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ilja Repinin Sadko vedenalaisessa valtakunnassa (1876).

"Taiteen tulee käsitellä päivänpolttavimpia kysymyksiä.” Tätä mieltä oli Ilja Repin (1844–1930), jonka koko uraa esittelevä näyttely saapuu ensimmäistä kertaa tällä vuosituhannella Suomeen.
Teksti: Milla Olkkonen-Lind

Sosiaalisen realismin edelläkävijä ikuisti aikansa kansallista kuohuntaa. Ilja Repinin teoksissa tiivistyvät tavallisten ihmisten oikeudet ja heidän suhteensa valtaeliittiin aikana, jolloin kansa vapautui maaorjuudesta ja kulttuuriälymystö syntyi.

Taidemaalarina hän myös ymmärsi poikkeuksellisen terävästi ihmisyyttä, mikä näkyy Ilja Repinin maalaamissaan muotokuvissa. Malleina toimivat niin kuuluisuudet kuin taiteilijan omat tyttäretkin.

Taiteilija Ilja Repinin tyttären Vera Repinan muotokuva Pyryharakka.

Taiteilija Ilja Repinin tyttären Vera Repinan muotokuva Pyryharakka (1884). © Tretjakovin galleria, Moskova

Ilja Repinin taide on tunnettua Suomessakin

Venäjän kuuluisin taidemaalari vietti viimeiset vuosikymmenensä Suomen puolella Terijoen Kuokkalassa.

Ateneumi näyttelyyn saadaan Repinin tunnetuimpia, taiturimaisen yksityiskohtaisia maalauksia, kuten Pietarin Venäläisen taiteen museosta tulevat Volgan lautturit (1870–1873) ja Zaporogit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille (1880–1891). Repinin suurtöiden joukkokohtauksissa on psykologisesti tarkkoja jännitteitä: maalausten yksittäiset hahmot tuntuvat elävän omaa tarinaansa historiallisten pyörteiden keskellä.

Suurin Venäjän ulkopuolella esitetty näyttely Ateneumissa

”Näyttelymme on tietääkseni suurin koskaan Venäjän ulkopuolella esitetty Ilja Repinin näyttely. Oma suosikkini 200 teoksesta on Sadko, jonka salaperäisyys viehättää. Se poikkeaa muista Repinin maalauksista, jotka ovat pitkälti realistista kansankuvausta”, kertoo Ateneumin johtaja Marja Sakari.

Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari. 

Varmista Ateneumin aukioloajat ennalta

Ateneumin toisen kerroksen Fokus-salissa on 13.4.–8.8.2021 esillä myös näyttely, jossa nähdään Hannu Väisäsen (s. 1951) variaatioita Nils Schillmarkin maalauksesta Mansikkatyttö (1782).

Ilja Repin 29.8.2021 asti Ateneumin taidemuseo, Helsinki

Ateneumin taidemuseo avautuu yleisölle tiistaina 27. huhtikuuta 2021. Kaikki Ateneumin pääsyliput myydään 20.4.2021 alkaen Lippu.fi:n kautta. Paikan päältä Ateneumista ei voi toistaiseksi ostaa lippua museoon. 

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 4/21.

Lue myös: Taiteen, urheilun ja kulttuurin tarjonta olisi koronakriisissä yhtä tärkeää kuin baarien aukiolo – Rajoitukset ovat valtiolta aina myös arvovalintoja, sanoo professori Aki-Mauri Huhtinen

Lue myös: Kauneuden puolustaja Melek Mazici ei vietä kliseemäistä taiteilijaelämää – Vapaa-aikana kuvataiteilija nostaa rautaa salilla

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X