Verkkorikolliset aktivoituivat ja haittaohjelmat kalastelevat tietojasi – Tämän vuoksi sinunkin tietosi kiinnostavat heitä

Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa varoittaa valekeräyksistä Ukrainaan – rosvot yrittävät nyt hyötyä auttamishaluistamme.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Keskeinen taito on pystyä olemaan valppaana verkossa liikkuessaan eikä uskoa ihan kaikkia epämääräisiä väitteitä, joita siellä jaetaan.

Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa varoittaa valekeräyksistä Ukrainaan – rosvot yrittävät nyt hyötyä auttamishaluistamme.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin pääjohtajan Kirsi Karlamaan mukaan verkkorikolliset ovat nyt erityisen aktiivisesti tietojemme perässä. Erilaiset valeuutis­sivustot mainostavat asioita, jotka herättävät uteliai­suuttamme: ”Klikkaa tästä linkistä, katso kauhea ­video sodasta”. Takana voi odottaa haittaohjelma, joka yrittää anastaa joko sinun tai sinun kauttasi työpaikan tai tuttujesi työpaikkojen tietoja.

Vielä härskimpiä ovat oikeita auttajajärjestöjä ­matkivat avustuspetokset. ­Jokaisen velvollisuus on yrittää pysäyttää sellaiset.

Kirsi Karlamaa, verkkorikolliset

Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa kehottaa varovaisuuteen esimerkiksi Ukrainan tilanteeseen liittyvillä verkkosivustoilla. © Jari Kippola / Traficom

Miten meitä huijataan juuri nyt?

”On esimerkiksi keksittyjä valesivuja ja -­kampanjoita, joilla kerätään rahaa Ukrainaan. Valitettavasti ne lahjoitukset päätyvät rikollisille.

Jos huomaat, että so­siaalisessa mediassasi joku tutuistasi jakaa jonkin epäilyttävin tarkoitusperin luodun sivuston tietoja, tästä kannattaa sanoa hänelle.”

Lue myös: Huhunkylvöä nimen matkimisella: Keitä ovat Pelastakaa Lapset -järjestönkin suututtaneet koronarokotteiden vastustajat?

Mitä muuta verkkorikolliset haluavat?

”Pääsyt erilaisiin viesti- ja sähköpostisovelluksiin­ ovat haluttuja rikollisille jo siksi, että tutun lähet­tä­jän käyttäminen lisää seuraavan huijauksen uskot­tavuutta­. Sähköpostitiliä voi käyttää myös palauttamaan muiden palveluiden ja jopa yritysverkkojen sala­sanoja, ja siten saada pääsy näihin palveluihin.”

Lue myös: Älä tee tätä yleistä virhettä tietokoneissa ja älylaitteissa – Asiantuntija varoittaa: ”Tietomurto voi johtaa sähköisen henkilöllisyyden anastamiseen”

Minulla ei ole mitään valtio- tai yrityssalaisuuksia – miksi minun asiani kiinnostaisivat ketään?

”Puhelimissamme on myös muiden ihmisten tietoja, erityisesti erilaisissa viestintä- ja somesovelluksissa. Voi olla, että he eivät halua, että jaan heidän tietojaan eteenpäin. Jos ei siis ajattele itseään, voi ajatella muiden ihmisten tietosuojaa.”

Mitä pitää muistaa huhujen ja hälyn keskellä?

”Keskeinen taito on pystyä olemaan valppaana verkossa liikkuessaan eikä uskoa ihan kaikkia epämääräisiä väitteitä, joita siellä jaetaan. Tämä korostuu nyt, kun uusia ”tietoja” tulee nopealla tahdilla eikä kaikkien alkuperää pysty mitenkään varmistamaan.

Jos epäilyttää, Traficomin verkkosivuilla on runsaasti viranomaisten ohjeita turvalliseen netinkäyttöön.”

Lue myös: Ääriliikkeet houkuttelevat nuoria netissä mielistellen ja huumorin varjolla – Uteliaisuus voi viedä huijausten ja disinformaation syövereihin

X