Verkkorikolliset aktivoituivat ja haittaohjelmat kalastelevat tietojasi – Tämän vuoksi sinunkin tietosi kiinnostavat heitä

Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin pääjohtajan Kirsi Karlamaan mukaan verkkorikolliset ovat nyt erityisen aktiivisesti tietojemme perässä. Erilaiset valeuutissivustot mainostavat asioita, jotka herättävät uteliaisuuttamme: ”Klikkaa tästä linkistä, katso kauhea video sodasta”. Takana voi odottaa haittaohjelma, joka yrittää anastaa joko sinun tai sinun kauttasi työpaikan tai tuttujesi työpaikkojen tietoja.
Vielä härskimpiä ovat oikeita auttajajärjestöjä matkivat avustuspetokset. Jokaisen velvollisuus on yrittää pysäyttää sellaiset.

Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa kehottaa varovaisuuteen esimerkiksi Ukrainan tilanteeseen liittyvillä verkkosivustoilla. © Jari Kippola / Traficom
Miten meitä huijataan juuri nyt?
”On esimerkiksi keksittyjä valesivuja ja -kampanjoita, joilla kerätään rahaa Ukrainaan. Valitettavasti ne lahjoitukset päätyvät rikollisille.
Jos huomaat, että sosiaalisessa mediassasi joku tutuistasi jakaa jonkin epäilyttävin tarkoitusperin luodun sivuston tietoja, tästä kannattaa sanoa hänelle.”
Mitä muuta verkkorikolliset haluavat?
”Pääsyt erilaisiin viesti- ja sähköpostisovelluksiin ovat haluttuja rikollisille jo siksi, että tutun lähettäjän käyttäminen lisää seuraavan huijauksen uskottavuutta. Sähköpostitiliä voi käyttää myös palauttamaan muiden palveluiden ja jopa yritysverkkojen salasanoja, ja siten saada pääsy näihin palveluihin.”
Minulla ei ole mitään valtio- tai yrityssalaisuuksia – miksi minun asiani kiinnostaisivat ketään?
”Puhelimissamme on myös muiden ihmisten tietoja, erityisesti erilaisissa viestintä- ja somesovelluksissa. Voi olla, että he eivät halua, että jaan heidän tietojaan eteenpäin. Jos ei siis ajattele itseään, voi ajatella muiden ihmisten tietosuojaa.”
Mitä pitää muistaa huhujen ja hälyn keskellä?
”Keskeinen taito on pystyä olemaan valppaana verkossa liikkuessaan eikä uskoa ihan kaikkia epämääräisiä väitteitä, joita siellä jaetaan. Tämä korostuu nyt, kun uusia ”tietoja” tulee nopealla tahdilla eikä kaikkien alkuperää pysty mitenkään varmistamaan.
Jos epäilyttää, Traficomin verkkosivuilla on runsaasti viranomaisten ohjeita turvalliseen netinkäyttöön.”