Verohallinnon pääjohtaja eläkkeelle ennen aikojaan – potkut?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhonen kertoi yllättäen lähtevänsä eläkkeelle vuoden vaihteessa.

Osa verohallinnon monituhantisesta henkilökunnasta hieraisi silmiään lukiessaan eilen sisäisestä nettikanavastaan pääjohtajansa ”lokimerkintää” otsikolla Edessä viimeinen oikea kesäloma.

”Se onkin viimeinen kesälomani Verohallinnossa, sillä suunnitelmani on siirtyä eläkkeelle vuodenvaihteessa, jolloin olen työskennellyt erilaisissa tehtävissä täällä liki 40 vuotta”, kirjoittaa pääjohtaja Pekka Ruuhonen.

Ilmoituksen muoto – sisäisessä ja epämuodollisessa infopostauksessa, jota välttämättä henkilökunnasta kaikki eivät edes tule lukeneeksi – on poikkeuksellinen. Lisäksi juhannuksen jälkeen valittu ajankohta asian kertomiseen on erikoinen. Valtionhallinnossa pääjohtajavaihdokset, varsinkin merkittävimmissä hallinnon haaroissa, hoidetaan virallisemmin eikä vain henkilökohtaisella pohdiskelulla tyyliin ”olen suunnitellut jääväni eläkkeelle”.

Konsernien mies

Oikeustieteen kandidaatti Pekka Ruuhonen nimitettiin virkaansa vuoden 2013 alusta viidestä hakijasta. Ruuhonen oli tehnyt pitkän uran  verohallinnossa ja viimemmäksi edeltäjänsä pääjohtaja Mirjami Laitisen varamiehenä ja verohallinnon Yritysveroyksikön päällikkönä. Ruuhosen virkakauden oli määrä kestää seitsemän vuotta ja päättyä vasta vuoden 2019 lopussa. Yhtäkkinen lähtöilmoitus onkin herättänyt arvailuja, oliko Ruuhosen lähtö vapaaehtoinen. Ruuhonen itse kertoo lomallelähtöpäivityksessään liki 40-vuotisesta urastaan:

”Matka on ollut pitkä – välillä kuoppainenkin, mutta kaiken kaikkiaan upea. Ehkä palaan siihen myöhemmin.”

Verohallinnon sisällä Ruuhosta on arvosteltu suuryritysten etujen puolustajaksi. Suomen suurimpien yritysten verotus on hoidettu hänen johtamassaan läpinäkymättömässä konserniverokeskuksessa, josta tietoja ei ole annettu edes verohallinnon omille muille yksiköille. Ruuhonen on myös kerännyt kritiikkiä hampaattomuudesta toimissaan harmaata taloutta vastaan ja saamattomuudesta antaa nihkeästi tutkittavaksi rikkaimpien suomalaisten veroparatiisikytkentöjä.

Verohallinnon kohdalla kritiikki ei ole tavatonta. Aikoinaan Ruuhosen edeltäjistä pääjohtaja Mikko Laaksonen kompasteli Salora-yhteyksissään ja pääjohtaja Jukka Tammi lankojensa nosturifirmasotkuissa.

Vauhditettu lähtö?

Verohallinnon viestintäjohtaja Mikko Mattinen kommentoi Ruuhosen eläkkeellelähtöä, että kyseessä on pääjohtajan lakisääteinen oikeus eläköityä.

”Ruuhonen on jättänyt Valtioneuvoston kansliaan vastikään ilmoituksen eläkkeelle lähdöstään. Asia olisi tullut julkisuuteen ja henkilöstölle sitä kautta joka tapauksessa.”

Eilisen erikoista viestintätapaa verohallinnon henkilöstölle Mattinen valaisee:

”Henkilöstölle on tarkoitus järjestää aiheesta erillinen tilaisuus lomien jälkeen.”

Oliko kyse vauhditetusta lähdöstä?

”Jaa-a. Potkut?” (naurua) ”En minä kyllä semmoisista osaa sanoa. Kyllä hän on sitä kevään aikana fundeerannut, mitä haluaisi tehdä, ja hän oli tullut siihen tulokseen, että ennen kuin aika tulee umpeen…Hän on kuitenkin 40 vuotta  tehnyt ja minun mielestäni se on pitkä ja kunnioitettava ura yhden työnantajan palveluksessa.”

X