Etätyö, matkakulut, maskit – Huomioi nämä asiat, jotta veroilmoitus 2020 on vaivaton täyttää ja saat sinulle kuuluvat verovähennykset

Jaa artikkeliLähetä vinkki
veroilmoitus 2020 korona
Koronavuosi muutti monen työntekijän arjen. Miten veroilmoitus 2020 täytetään, jotta esimerkiksi etätyöläinen saa hänelle kuuluvat verovähennykset? © iStock
Veroilmoitus 2020 poikkeaa nyt monen pääosin etätytötä tehneen osalta koronan vuoksi. Miten työmatkat lasketaan ja verovähennykset merkitään?

Tavallista useampi palkansaaja on tehnyt tänä vuonna pääosin etätyötä koronaviruksen takia. Mitä kuluja kannattaa nyt verovähennyksien vuoksi seurata ja kirjata ylös, jotta vuoden 2020 veroilmoitus on vaivaton täyttää?

Miten koronavuoden muuttuneet matkakulut, etätyön tuomat kulut, työhuonevähennys ja maskien käyttö korvataan? Näin koronavuoden verotuksen yksityiskohdista kertoo  Verohallinnon henkilöverotuksen viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki.

Miten maskien käyttö korvataan verotuksessa?

THL:ltä tuli suositus 13. elokuuta käyttää julkisessa liikenteessä maskia. Verohallinto teki sen jälkeen heti päätöksen, että jos on käyttänyt maskia työmatkoilla julkisessa liikenteessä, maskikuluja saa vähentää matkakuluina niiltä päiviltä 13. elokuuta alkaen, jolloin on työn ja kodin välisiä matkoja kulkenut julkisella maskin kanssa.

Vähennys on kaksi euroa per päivä.  Päivistä tulee pitää kirjaa itse, jolloin on maskia käyttänyt. Samoihin aikoihin on linjattu, että jos työtehtäviin joutuu hankkimaan maskeja, ne saa vähentää tulonhankkimiskuluina, jos työnantaja ei maskeja korvaa.”

Mitä matkakulujen verovähennyksessä kannattaa nyt huomioida?

”Matkakulut kannattaa ilmoittaa vain, jos ne ylittävät 750 euron omavastuuosuuden. Nyt ihmisillä voi olla verotuksessa etätyön takia aiheettomia matkakuluja, jotka olisivat pienentäneet veroprosenttia. Ne kannattaa ottaa joko verokortilta tai viimeistään ensi kevään veroilmoituksesta pois.

Myös etätyötä tehnyt työntekijä, joka on joutunut matkustamaan työn ja kodin väliä, saa matkakuluvähennyksen omavastuun ylittyessä.”

Miten etätyöskentely vähennetään verotuksessa?

Etätyöskentelyn vähentämiseen on kaksi tapaa. Voi käyttää joko kaavamaista vähennystä, joka kattaa työhuoneen kaikki kulut, kuten kalusteet, valaistuksen, sähkön ja lämmön.

Toinen vaihtoehto on vähentää kulut todellisten kulujen mukaan.”

Miten kaavamainen vähennys määritellään?

”Jos olet työskennellyt alle puolet vuodesta etätöissä, kaavamainen vähennys on 450 euroa. Jos olet tehnyt etätöitä enemmän kuin puolet vuodesta, kaavamainen vähennys on 900 euroa.

Tämän lisäksi saa vähentää tietoliikenneyhteyden. Vähennyksen määrä on 50 prosenttia, jos yhteyttä käyttää osittain työkäytössä. Jos yhteyttä käyttää pääasiassa työkäytössä, vähennyksen määrä on sata prosenttia.

Samoin puhelinliittymän työkäytön osuuden voi vähentää.”

Miten kaavamainen vähennys määritellään, jos kummatkin pariskunnasta ovat työskennelleet kotona?

”Työhuonevähennyksen määrä oli viime vuonna yhteensä 675 euroa, jos molemmat puolisot tekivät etätyötä. Jos molemmat puolisot käyttävät samaa tietoliikenneyhteyttä etätyössä, he voivat jakaa kulun.”

Miten työhuonevähennys tehdään todellisista kuluista?

”Kaavamaisen työhuonevähennyksen sijaan vaihtoehtoisesti voi vähentää työhuoneesta aiheutuneet todelliset kulut eli esimerkiksi kalusteet, sähkön, veden ja valaistuksen, jos etätyötä tekee säännöllisesti. Tällöin niistä täytyy olla tarvittaessa esittää tositteet kuusi vuotta.”

Jos kotiin haluaa ostaa tietokoneen, mutta työnantajakin tarjoaisi käyttöön laitteen, voiko kotikoneen silti vähentää?

”Jos hankit työvälineitä itse, voit vähentää niiden hankintakuluja tulonhankkimiskuluina, jos välineet ovat kotona pääasiassa työkäytössä. Työvälineitä ovat esimerkiksi tietokone, näyttö ja näppäimistö, joiden kulut voi vähentää tulonhankkimiskuluina.

Jos hankintahinta on enintään tuhat euroa per työväline, kulun voi vähentää kerralla. Mutta jos hankintahinta on yli tuhat euroa, sen voi vähentää vuosittaisina 25 prosentin suuruisina poistoina.”

Milloin uuden työpöydän hinnan voi vähentää verotuksessa?

”Työtuoli ja työpöytä ovat kalusteita ja sisältyvät kaavamaiseen työhuonevähennykseen.

Kaavamaisen työhuonevähennyksen sijaan voi vähentää työhuoneesta aiheutuneet todelliset kulut, esimerkiksi kalusteet, jos etätyötä tekee säännöllisesti. Tällöin niistä täytyy olla tarvittaessa esittää tositteet.

Kaavamaisessa työhuonevähennyksessä tositteita ei tarvita.”

Miten verovähennyksiin vaikuttaa se, jos on tehnyt töitä sekä kotona että mökillä?

”Se ei vaikuta mitenkään vähennyksiin, koska matkoja mökille ei korvata. On oma asia, tekeekö töitä kotoa vai mökiltä. Myöskään tietoliikenneyhteyksiä ei korvata mökille.”

Milloin tulonhankkimisvähennyksiä ei kannata tehdä?

”Kannattaa huomata, että verohallinto tekee automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen palkansaajille eli tulonhankkimismenot kannattaa ilmoittaa vain, jos ne ylittävät 750 euroa.”

Lue myös: Tee kotitalousvähennys aina kun voit – Näillä helpoilla ohjeilla haet vähennystä ja teet oikaisuvaatimuksen verottajalle

X