Verottaja muistuttaa urheiluseuroja: Valmentajien kulukorvaukset eivät voi olla etukäteen könttänä sovittuja

Korona-aikana urheiluseurojen toimijoilleen maksamat kulukorvaukset ovat erityisen suurennuslasin alla. Kulukorvauksia ei pidä maksaa, jos kuluja ei ole.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Urheiluseurojen maksamisssa kulukorvauksissa voi piillä vaara verorikoksista.

Korona-aikana urheiluseurojen toimijoilleen maksamat kulukorvaukset ovat erityisen suurennuslasin alla. Kulukorvauksia ei pidä maksaa, jos kuluja ei ole.
Teksti:
Jukka Vuorio

Urheiluseurojen maksamat kulukorvaukset puhuttavat nyt monella paikkakunnalla.

Monen juniori- ja harrasteurheiluseuran toiminta on koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vuoksi ollut tauolla osittain tai kokonaan jo useamman kuukauden ajan.

Se on aiheuttanut seuroille monenlaista taloudellista harmia, mikä on konkretisoitunut monessa seurassa muun muassa lomautuksiin. Taloutta on täytynyt miettiä uudelleen monin tavoin sellaisissakin toimintatavoissa, jotka aiemmin ovat tuntuneet normilta.

Rajoitusten vuoksi todellista korvattavaa ei synny

Eräs niistä on urheiluseuroissa suosittu kulukorvaussysteemi. Siinä seuratoimijat kuten valmentajat laskuttavat seuran kanssa sovitusti kulukorvauksina verottomia päivärahoja ja kilometrikorvauksia. Nyt, koronarajoitusten vuoksi, aihetta laskutuksille voi kuitenkin olla huomattavasti normaalioloja vähemmän.

Ongelmaksi asia muodostuu, jos seuran ja seuratoimijan välillä kulukorvaukset on sovittu ennalta tietyksi summaksi, mutta rajoitusten vuoksi todellista korvattavaa ei synny.

Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n seuratoiminnan kehittäjä Kari Ekman kertoo, että keväällä, koronakriisin alettua Suomessa, urheiluseuroille on annettu paljon neuvontaa talousasioissa.

”Joskus historiassa seurat ovat valitettavasti kikkailleet kulukorvausasioilla, ja verottajakin on joutunut siihen puuttumaan.”

Urheiluseuroissa voi edelleen paikoin olla etukäteen sovittuja, könttänä maksettavia kulukorvauksia toimijoille.

”Seuran vapaaehtoistoimijalla voi olla esimerkiksi sovittuna jokin kattosumma, mihin saakka kulukorvauksia voi laskuttaa. Tietysti maksettavien korvausten täytyy aina perustua todellisiin kuluihin. Maakunnissa kulukorvauksia käytetään enemmän, mutta sielläkin ollaan siirtymässä palkanmaksuun. Etelä-Suomessa on jo suurilta osin siirrytty palkkoihin”, Kari Ekman sanoo.

Uhkana veropetostuomio

Urheiluseuroissa kannattaa nyt olla erityisen tarkkana, sillä aiheettomien kulukorvausten laskuttaminen ja maksaminen on rikos, sanoo Sami Varonen, Verohallinnon johtava veroasiantuntija.

”Ehdottomasti on kiellettyä kaikissa olosuhteissa, oli kyse mistä tahansa kustannusten korvauksista, joita maksetaan ilman todellisia perusteita”, Sami Varonen sanoo.

Veroasiantuntija muistuttaa, että tämäntyyppisistä tapauksista on annettu veropetostuomioita.

”Onhan se rikollista suorastaan, jos tekaistuun matkalaskuun perustuen maksetaan ja ilmoitetaan kustannusten korvauksia verovapaina, vaikka perusteita ei todellisuudessa ole. Tämäntyyppisistä tapauksista on annettu veropetostuomioita. Euromäärä ratkaisee sitten sen, onko kyseessä tavallinen vai törkeä verorikos.”

Johtava veroasiantuntija sanoo, ettei asiassa ole tulkinnanvaraisuutta. Kulukorvaukset voi laskuttaa silloin, kun kuluja on tullut.

”Jos ei ole matkoja, niin sitten ei makseta matkakorvauksiakaan”, Varonen muistuttaa.

”Kun sovitaan palkkauksesta, kustannusten korvauksista sopiminen on pidettävä siitä erillään”

Urheiluseuroissa on erilaisia toimijoita. Osa heistä on palkattuja henkilöitä, jotka voivat saada palkan päälle päivärahoja ja kilometrikorvauksia. Niitä voi tavallisesti kertyä esimerkiksi joukkueen pelireissuista, joita ei nyt rajoitusten vuoksi ole ollut.

”Työnantajan kanssa ei pidä sopia, että aina olisi jokin kiinteä määrä kustannusten korvauksia. Kun sovitaan palkkauksesta, kustannusten korvauksista sopiminen on pidettävä siitä erillään”, Sami Varonen selventää.

Jos urheiluseurat kuitenkin haluavat tukea taloudellisesti toimijoitaan, jotka tavallisesti ovat saaneet kulukorvauksia, on Varosella siihen yksi vedenpitävä neuvo.

”Silloin se pitää maksaa ihan normin mukaan ja avoimesti palkkana.”

Lue myös: Juniorikiekko on pysähdyksissä, mutta joissakin joukkueissa harrastemaksut rullaavat – Näin Jääkiekkoliitto selittää tilannetta

X