Vesirokkorokote kansalliseen rokotusohjelmaan – miksi kannattaa suojautua vesirokolta?

Vesirokkorokote on otettu kansalliseen rokotusohjelmaan. Yleinen lastentauti ei ole mikään pikkujuttu, vaan sillä voi olla kuolemanvakavat seuraukset.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vesirokko on yleistynyt tulehdus, joka voi aiheuttaa vakavia jälkitauteja, jopa kuolemia.

Vesirokkorokote on otettu kansalliseen rokotusohjelmaan. Yleinen lastentauti ei ole mikään pikkujuttu, vaan sillä voi olla kuolemanvakavat seuraukset.
(Päivitetty: )
Teksti:
Päivi Ekola

Vesirokkorokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokotetta tarjotaan kaikille 1.1.2006 ja sen jälkeen syntyneille lapsille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa. Nuorimmat rokotettavista ovat 1,5-vuotiaita, vanhimmat nyt rokotuksen saavista ovat viidesluokkalaisia, eli 11-vuotiatia.

Koska ideana on, ettei kunnille saisi koitua lisäkuluja, rokotukset pyritään sisällyttämään neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon ikäkausitarkastuksiin.

Vuoden päästä ensimmäisestä rokotuksesta annetaan tehoste. Kaikkia kehotetaan ottamaan tehosterokotus, sillä kaksi annosta suojaa 93 prosenttisesti vesirokkoa vastaan. Nekin, jotka sen sairastavat, sairastavat sen lievänä. Rokote tuottaakin 100 prosentin suojan vakavaa tautia vastaan.

Vesirokko on erittäin yleinen virustauti Suomessa; 12-vuotiaista yli 95 prosenttia on sairastanut taudin. Sen yleisyyden vuoksi ihmiset eivät suhtaudu vesirokkoon kovin vakavasti. Tauti voi kuitenkin äityä hengenvaaralliseksi. Pahinta mitä siis voi tehdä, on osallistua niin sanottuihin vesirokkokutsuille ja viedä lapsi varta vasten altistumaan vesirokolle.

6 syytä miksi vesirokkorokote olisi syytä ottaa:

1. Vesirokko on yleistynyt tulehdus, joka voi aiheuttaa vakavia jälkitauteja, jopa kuolemia. Raskaana olevat, vastasyntyneet ja potilaat, joilla on alentunut immuniteetti, ovat hyvin alttiita jälkitaudeille. He myös tarvitsevat yleensä sairaalahoitoa.

2. Jälkitaudit saattavat olla hengenvaarallisia. Yleisin jälkitauti on ihon bakteeritulehdus. Varsinkin atoopikot ovat alttiita saamaan vaikean vesirokkoihottuman, mikä altistaa bakteeritulehduksille. Muita vakavia jälkitauteja ovat keuhkokuume, tasapainohäiriöt ja yleistynyt aivotulehdus. Mahdollisia jälkitauteja ovat myös niveltulehdus, umpisuolen tulehdus, maksatulehdus, sydänpussin tulehdus, kivestulehdus ja verenvuototaipumus.

3. Aikuisilla vesirokko oireet ovat rajummat kuin lapsilla. Myös sairauteen liittyvä kuolleisuus kasvaa. Sadastatuhannesta sairastuneesta keskimäärin 4‒8 kuolee. Heistä on aikuisia noin 90 prosenttia.

4. Raskaana oleville vesirokko on vaarallinen, sillä heillä on huomattava riski sairastua vaikeaan tautiin. Sen lisäksi, että äiti on vaarassa, myös sikiön terveydentila on vaarassa. Jos äiti sairastuu alku- tai keskiraskauden aikana, syntymättömällä lapsella on riski saada synnynnäinen vesirokko-oireyhtymä. Sen oireita ovat pienipäisyys, lyhytraajaisuus, älyllinen kehitysvamma, sokeus ja laajat ihomuutokset.

5. Infektion jälkeen virus jää piilevänä hermotumakkeisiin ja voi aktivoitua vuosien jälkeen. Se aiheuttaa kipua ja rakkulaista ihottumaa. Keskimäärin joka kolmas saa vyöruusun elinaikanaan. Rokotus pienentää vyöruusuriskiä 80 prosenttia.

6. Vesirokko aiheuttaa runsaasti terveydenhuoltopalveluiden käyttöä, joten kansantaloudellisesti sairauden kitkeminen on järkevää. On arvioitu, että vuosittain vesirokko aiheuttaa 16 miljoonan euron kulut. Tähän on laskettu muun muassa terveydenhoitokustannukset sekä sairaan lapsen aiheuttamat vanhempien poissaolot työpaikoilta

Lähde: THL

Lue myös:

Rokotukset kuntoon – Tämän rokotuksen puuttuminen on nyt kaikkein vaarallisinta

Kenelle vesirokko on vaarallinen tauti?

Artikkelia on muokattu 15.6.2023 klo 21:45

 

 

 

X