Video: Ääriliikkeiden hyssyttelyyn kyllästynyt Johanna Korhonen haluaa katsoa pahan puheen taakse

Jaa artikkeliTilaa Seura
Johanna Korhosen mielestä olisi aika siirtyä vaihtoehtojen etsintään ja siihen ymmärrykseen, että vastapuolellakin on ihminen. © Sampo Korhonen / Otavamedia
Uusinta kirjaansa tehdessään Johanna Korhonen ei pahimmissa kuvitelmissaankaan aavistanut, että tulehtunut keskustelukulttuuri vihapuheineen johtaisi kuolemantapaukseen.

Journalisti Johanna Korhonen lähestyy kynttilämeren reunustamaa muistopaikkaa Helsingin Asema-aukiolla. Samalla paikalla makasi joitakin päiviä aiemmin tajuttomaksi potkittu Jimi Karttunen. Hän oli saanut rintansa alueelle potkun uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen Jesse Torniaisen jalasta.

Myöhemmin Karttunen kuoli saamiinsa vammoihin. Poliisin vangitsema Torniainen puolestaan kiisti oikeudessa kuolemantuottamuksen. Viranomaiset tutkivat asiaa.

Miten tällainen oli mahdollista Suomi-nimisessä onnelassa?

 (Kuvaus ja editointi: Sampo Korhonen / Otavamedia)


Korhonen sanoo, että vielä parempi kuin pahan puheen ymmärtäminen, olisi asian käsitteleminen sen kysymyksen kautta, mitä tälle vastenmieliselle puheelle voitaisiin tehdä.

Korhonen myös viittaa kuolemantapauksen nostattamiin seurauksiin ja mielenosoituksiin Helsingistä Kuopioon asti.

”Suomalaiset ovat oppineet huutamaan netissä ja myös osoittamaan mieltään. Eikö seuraava askel olisi ihan oikeiden keskustelutaitojen ja vuorovaikutuksen oppiminen? Jimi Karttusen muistopaikka Asema-aukiolla on pahin esimerkki myös siitä, että jokin tässä vuorovaikutuksessa on mennyt pahasti vikaan”, Korhonen sanoo.

Uusinta kirjaansa Mikä niitä riivaa? (Kirjapaja) tehdessään Korhonen ei pahimmissa kuvitelmissaankaan aavistanut, että tulehtunut keskustelukulttuuri vihapuheineen – mustavalkoinen huutokeskustelu – johtaisi jopa kuolemantapaukseen.

”Nyt tarvitaan hallituksen ja eduskunnan lainsäädännöllisten toimien ohella myös yleisen ilmapiirin kohentamista. Siinä meistä jokaisella on tärkeä rooli. Mustavalkoisista asenteista olisi korkea aika siirtyä kohti parempaa keskustelukulttuuria ja ajatustenvaihtoa”, hän sanoo.

X