Vierailimme vaalilippuarkistossa – protestiäänten kestosuosikkeja Arkadianmäelle ovat yhä Aku Ankka, Putin ja Batman

Jaa artikkeliTilaa Seura
Joissakin arkistosta löytyneissä äänestyslapuissa on jopa tarroja. Esimerkiksi tällainen Batmania esittävä tarra löytyi yhdestä lipusta.
© Pekka Nieminen
Vaalien jälkeen äänestyslippuja ei heti tuhota, vaan ne pakataan ja säilötään huolellisesti. Vuoden 2015 eduskuntavaalien liput ovat lojuneet tähän päivään saakka arkistossa. Kävimme kurkistamassa, mitä laatikoista löytyy.

Selvitimme, miten äänestysliput päätyvät eduskuntavaalien äänestyspaikoilta laskettavaksi. Entä oletko miettinyt, mihin käytetyt äänestysliput joutuvat vaalien jälkeen, kun tulos on julkistettu ja vaalihumu hälvennyt?

Kun vaalit ovat ohi, liput eivät suinkaan joudu suoraan silppuriin.

Kävimme kurkistamassa aluehallintoviraston vaalilippuarkistoon

Paketit ovat arkistossa sinetöityinä ja merkittyinä. © Pekka Nieminen

Hylätyt ja hyväksytyt

Oikeusministeriön vaalijohtajan Arto Jääskeläisen mukaan äänestyslippuja säilytetään arkistossa vaalien jälkeen yhden vaalikauden ajan.

Vuoden 2015 eduskuntavaalien äänestysliput ovat siis olleet neljä vuotta säilössä aluehallintovirastojen arkistoissa. Nyt uusien vaalien äänet tulevat tilalle ja vanhat tuhotaan.

Edes hylättyjä ääniä ei tuhota heti ääntenlaskennan jälkeen, vaan niitä säilytetään omassa pinossaan arkistossa yhden vaalikauden ajan.

Helsingin vaalipiirilautakunnan sihteeri Heikki Liljeroos esittelee arkistoituja vaalilippuja vuoden 2015 eduskuntavaaleista.

Helsingin vaalipiirilautakunnan sihteeri Heikki Liljeroos esittelee arkistoituja vaalilippuja. © Pekka Nieminen

Hylätyissä äänistä löytyy tuttujakin hahmoja

Vanhoihin äänestyslippuihin käsiksi pääseminen on monimutkaista, sillä sinetöityjä, merkittyjä laatikoita ei aivan kuka tahansa saa avata.

Helsingin vaalipiirilautakunnan sihteeri Heikki Liljeroos esitteli Seuralle aluehallintoviraston tiloissa olevaa arkistoa.

Siellä ovat omassa osastossaan muun muassa vuoden 2015 eduskuntavaalien hylätyt äänet Helsingin vaalipiiristä.

Jokainen varmasti muistaa kuulleensa lähes kaikkien vaalien jälkeen, että Aku Ankka -ääniä on taas annettu lukuisia. Niin oli myös eduskuntavaaleissa 2015.

Odotusten mukaisesti paketeista löytyi siis muun muassa Aku Ankkaa, Roope Ankkaa ja Batmania äänestäviä hylättyjä lippuja. Myös Putin-lappuja löytyi arkistosta.

Kaikki hylätyt äänet vuoden 2015 eduskuntavaaleista on säilytetty. Kuvassa on muutamia tyypillisiä hylättyjä ääniä Helsingin vaalipiiristä.

Kaikki hylätyt äänet vuoden 2015 eduskuntavaaleista on säilytetty. Kuvassa on muutamia tyypillisiä hylättyjä ääniä Helsingin vaalipiiristä. © Pekka Nieminen

Tilitystä yhteiskunnallisista asioista

Oikeusministeriön Arto Jääskeläiselle hylätyistä äänistä mieleenpainuvimpia ovat olleet erilaiset piirrokset, runot ja kokonaan sotketut vaaliliput. Jotkut äänestäjät ovat vaalilipuissaan myös pyrkineet kiinnittämään huomiota yhteiskunnallisiin epäkohtiin.

”Kyllähän niitä monenlaisia lippuja on ollut. Hylättyjä ääniä tulee vaaleista riippuen noin 0,5–1 prosenttiin. Niissä on mukana sekä äänestäjien itse aiheuttamat hylkäykset, kuten piirrosäänet, että sellaiset, joista ei vain saa selvää.”

Arkistostakin löytyy hylättyjä lippuja, joihin on kirjoitettu pitkiä tilityksiä yhteiskunnan asioiden tilasta.

Joku on raapustanut eduskuntavaalien 2015 äänestyskopissa tavallista pidemmän tekstin.

© Pekka Nieminen

X