Viikon kirja: Tuhatsivuinen Mainilan miehet on sotahistoriaa ihmisten kertomana ja tekemänä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Mainilan miehet kertoo sodan kovuudesta ja tapahtumista.
Mainilan miehet kertoo sodan kovuudesta ja tapahtumista.
850. Vuorokausien määrä, jonka sotilaat viettivät samassa korsussa, jonka he itse rakensivat vanhan rajan eli Rajajoen itäpuolelle Valkeasaaren Aleksandrovkan alueelle.

Veteraanimuistelmia ei pitkään enää koota, sillä aika tekee tehtävänsä. Siksi oli mielenkiintoista päästä vielä kiinni uusiin muistelmiin ja tapahtumakuvauksiin, sekä varsinkin valokuviin, jotka herättivät henkiin elämän rintamalla ja rintaman takana. Suuritöinen ja kallis omakustanne ansaitsi myös mielestäni tulla huomioiduksi, jotta sotahistoriasta kiinnostuneet löytävät myös tämän teoksen.

Mainilan miehet – Niemen patteristo 1941–1944

Kirjoittajat: Kimmo Sorko ja työryhmä

Kustantaja: Historiatyöryhmän omakustanne.

Mainilan miehet.

Mainilan miehet.

Mitä pidin?

Kirja on niin massiivinen, ettei se olisi ikinä tullut ulos mistään kustantamosta. Tuhat sivua ja kymmeniä ja kymmeniä kuvia ei olisi saanut tulosvastuullisessa yrityksessä julkaisupäätöstä. Siksi olen iloinen, että löytyy vielä talkoohenkeä ja mielen paloa tehdä tällaisia historiatekoja ilman, että eurot väikkyvät lainkaan mielessä.

”Kirjaamme, Mainilan miehiin, työryhmämme keräsi poikkeuksellisen runsaan kuva-aineiston sekä suhteellisen paljon veteraanimuistelmia niin haastattelujen kuin kirjoitusten muodossa.”

Minua eniten koskettivat kuvat nuorista miehistä ja naisista, joiden elämä sodan keskellä on ollut jotain aivan erilaista kuin tulevilla sukupolvilla. Myös kertomukset Niemen patteriston taipaleen varrelta tekivät Suomen sotahistoriaa tutuksi mielenkiintoisella tavalla. Sota näyttäytyy ihmisten kautta myös paljon koskettavampana kuin vain suurin sanoin kuvattuna.

Kirja sai minut…

Miettimään, kuinka tärkeää olisi tulevienkin polvien lukea ajasta, jolloin Suomen itsenäisyys ei ollut itsestäänselvyys. Tällainen kirja, jossa ihmiset kertovat sodasta, pitäisi olla selailtavana jokaisen yläkoulun kirjastossa.

Arvio: 3/5

Nämäkin voivat kiinnostaa

Hakkapeliitoista korpisotureihin, Suomalaisen sotilaan taival, Jarno Koivumäki, Mikko Laakso, Tarja Lappalainen, Valitut Palat 2018.

Näin suomalaiset sotilaat toimivat, elivät ja kuolivat taisteluissa keskiajalta viime sotiin asti.

Raatteen tien jäisestä helvetistä Talin-Ihantalan tulimyrskyyn, Tarja Lappalainen, Docendo.

Veteraanit kertovat henkeäsalpaavasti talvi- ja jatkosodan ankarimmista taisteluista. Ilmestyy lokakuussa.

Kaija Pesosen talvisota, Riitta Liede, Minerva.

Petsamon etulinjassa joukkosidontapaikalla alaikäisenä työskennelleen tytön päiväkirjat ovat omaääninen aikalaistodistus.

Lue myös: Bela smert – valkoinen kuolema

X