Esittelemme erilaiset viilentävät laitteet – Älä kärsi enää kuumuudesta: Näillä jäähdytät helteillä helposti huoneilmaa

Jaa kaverilleTilaa Seura
Vinkit ilmalämpöpumpun ostoon
© www.taloon.com
Kannattaa miettiä ajoissa, miten varautua helteeseen, sillä viilennyslaitteet voivat kuumana kesänä loppua kesken.

Liika kuumuus on suorastaan vaarallista esimerkiksi sydänvaivaiselle. Moniin kerrostaloasuntoihin terveetkin kaipaavat viilennystä ainakin tyypillisenä kesänä Etelä-Suomessa. Lämpö voi tehdä asunnon liian kuumaksi jopa 30–40 päivänä.

Siirrettävät viilennys- ja ilmastointilaitteet

Edullinen tuuletin lievittää tukaluutta mutta ei jäähdytä huoneilmaa.

Moni 400–700 euroa maksava siirrettävä viilennys- eli ilmastointilaite jää varastoon ensimmäisen kesän jälkeen, kun laite todetaan turhan meluisaksi tai epäkäytännölliseksi tai liian heikkotehoiseksi.

Investoisitko kiinteään viilennyslaitteistoon?

Tehokas kiinteä viilennyslaitteisto maksaa asennuksineen 1 600–2 500 euroa. Sen käyttöikä on 12–15 vuotta. Viilennys kuluttaa sähköä tyypillisesti 0,5–1,5 euron edestä jäähdytysvuorokaudessa.

Laitteiston ja käytön kustannuksiin vaikuttavat muun muassa asunnon koko, jäähdytyksen tarve ja talon rakenteet.

Ilmalämpöpumppu on monen valinta

Yleensä kiinteän viilennyslaitteiston ulkoyksikkö asennetaan parvekkeelle. Ulkoseinän läpi menevä ohut kylmäaineputkisto yhdistää sisä- ja ulkoyksiköt. Ilmalämpöpumpun sisäyksikköön tiivistyvä pieni vesimäärä viemäröidään kuten parvekkeelle tuleva sadevesi.

Ilmalämpöpumpulle tarvitaan kuitenkin yhtiökokouksen myönteinen periaatepäätös. Tarkemmat määräykset saat isännöitsijältä ja hallitukselta.

Viileyttä vesijohtoveden avulla

Harkitse tehokasta siirrettävää viilennintä, jos kiinteän yksikön asennuslupaa ei taloyhtiöltä heru tai parveke puuttuu. Vuokralainen voi viedä hankkimansa siirrettävän laitteen mukanaan pois muuttaessaan.

Parvekkeettomaan asuntoon voi harkita myös vesijohtovedellä lauhdutettavaa laitteistoa. Sille ei periaatteessa tarvita taloyhtiön lupaa, jos kiinteisiin rakenteisiin ei kajota.

Pieneen asuntoon

Dolceclima Silent 12 maksaa 950 euroa.

www.allergia-apu.fi

Tee määräkokoiseen levyyn aukko ja aseta levy tuuletusikkunaan. Siirrettävä viilennin puhkuu kuumaa ilmaa ulos ”haitariputken” ja läpiviennin kautta. Dolceclima Silent 12 maksaa 950 euroa.

Tehokas siirrettävä

Palma Split DC

www.ilmalampopumppu.fi

Nosta sisä- ja ulkoyksikkö paikalleen, tiivistä parvekkeen ovenrako ja viilennä jopa sataneliöinen asunto. Et yleensä tarvitse taloyhtiön lupaa. Palma Split DC maksaa noin 2 200 euroa.

Ripusta kattoon

Kattovalaisimen ja tuulettimen yhdistelmä Hunter Builder Plus

www.nettilamppu.fi

Virtaava ilma viilentää ihoa ja helpottaa tukalaa oloa. Kattovalaisimen ja tuulettimen yhdistelmä Hunter Builder Plus maksaa noin 180 euroa. Kierrosluvun voi säätää mieleisekseen.

Käy ilman parveketta

Unico Inverter 12 HE -viilentimessä

www.talotuote.fi

Tehokkaassa Unico Inverter 12 HE -viilentimessä ei ole erillistä ulkoyksikköä, mutta kahdelle pienelle ritilän peittämälle aukolle ulkoseinässä tarvitaan lupa. Laite maksaa noin 2 200 e.

Viileyttä kuiskaten

Samsung Windfree

www.lampotilamestarit.fi

Tehokkaan viilentimen sisäyksikkö suhisee vaimeasti, ja parvekkeelle tuleva hiljainen ulkoyksikkö mahtuu pieneen tilaan. Samsung Windfree maksaa asennettuna noin 2 400 e.

Energiatehokas

Ilmalämpöpumppu Sharp AY-ZP35PR

www.taloon.fi

Ilmalämpöpumppu viilentää hiljaa suhisten ja valmistajan mukaan se myös puhdistaa sisäilmaa. Noin 1 500 euroa maksava Sharp AY-ZP35PR soveltuu myös lämmitykseen. Hinta ei sisällä asennusta.

Kokemus on laadun tae

Torju kuumuus kotikonstein: sulje kaihtimet ja verhot, tuuleta illan ja yön viileydessä, vältä uunin käyttöä. Voit tarvita ikkunoihin hyönteisverkot.

Vaadi kattava avaimet käteen -asennus sekä taloyhtiön edellyttämät dokumentit ja mittaukset. Valitse kokenut asennusliike, jolla on viranomaisten myöntämät kylmä- ja sähkö-
asennusluvat. Unohda laadultaan arveluttavat halpalaitteet.

Hae kotitalousvähennys asennuskuluista.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 5/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X