Viinaralli muuttuu - Suomalaisten viinan haku suuntautuu nyt Viron ja Latvian rajalle

Kun Viro nosti heinäkuun alussa alkoholin hintaa, viinaturistit siirtyivät Latviaan. Siirtyminen oli helppoa, sillä virolaiset viinanmyyjät ovat perustaneet myyntipisteensä aivan Viron ja Latvian rajalle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tällaisten viinavuorien ja hintojen äärellä suomalaisasiakkaat ovat jo purskahdelleet itkuun Latvian virolais-myymälöissä.

Kun Viro nosti heinäkuun alussa alkoholin hintaa, viinaturistit siirtyivät Latviaan. Siirtyminen oli helppoa, sillä virolaiset viinanmyyjät ovat perustaneet myyntipisteensä aivan Viron ja Latvian rajalle.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Toivonen

Kuuluu kovaa kotoista kahinaa. Suomalainen eläkeläisjoukko, josta iso osa on sonnustautunut tuulipukuihin, ryntää Latviassa virolaiseen Superalkoon ostamaan viinaa.

Ollaan ihan rajalla. Täällä alkoholi on halpaa.

Se on myös selkeästi halvempaa kuin Virossa, joka korotti alkoholiveroaan heinäkuun ensimmäisenä päivänä noin 30 prosentilla.

Toisin kuin Tallinnan-laivoista – Suomen Alkoista puhumattakaan – täältä saa alkoholia edullisesti, melkein kuin ilmaiseksi.

Superalko ja kilpailijafirma Alko1000 – ”Tuhatalko” – ovat perustaneet myyntipisteensä aivan rajan kylkeen. Se on ovelaa, kun latvialaiset verot ja hinnat ovat vielä matalia.

Alko1000 jopa myy viinojaan entisessä Latvian rajaviranomaisten rakennuksessa: sitä lähemmäksi Viroa ei näillä hinnoilla ole enää asiaa.

Tuhatalkoa siistimpi Superalko myy tuotteitaan muutaman sadan metrin päässä Ainazissa. Sen johtokunnan jäsen ja hyväntuulinen ostopäällikkö Lauri Uibo sanoo, että jo ennen Viron tuoretta veronkorotusta paikallisen Superalkon asiakaskunnasta runsaat 60 prosenttia on ollut suomalaisia. Korottihan Viro hintojaan kertaalleen jo kevättalvella.

”Nyt suomalaisten osuus mitä todennäköisimmin kasvaa entisestään”, Uibo vahvistaa.

Hänen vierellään on myymälän johtaja, latvialainen Monta Esserte, joka poimii Superalkon myyntihyllyistä pari pulloa kirkasta viinaa.

Se on vodkaa. 40-oktaanisen viinapotun kyljessä lukee Ossinovsky Vodka.

Juju piilee siinä, että demari Jevgeni Ossinovski on Viron hallituksen terveys- ja työministeri, ja juuri hänen aloitteestaan alkoholiveroja nyt korotetaan Virossa.

Suomen hirveä hintataso

Porilaiset eläkeläiset piipahtavat Ainaziin viinaostoksille Pärnun puolelta Virosta.

”Hirveän halpaa”, tohisevat rajan takaa Pärnusta matkanneet suomalaiset eläkeläiset. Heidän intonsa on suuri.

Erkki Salmi Porin Enäjärveltä ei kulje kahisevissa, mutta myös hän tietää tarkalleen, että täältä kannattaa ostaa.

”Pullollinen St. Remy Authentic konjakkia maksaa Superalkossa Latvian puolella 10 euroa. Virossa se on selvästi kalliimpaa, ja laivalla hinta kipuaa jo 14 euroon.”

Salmi ei sano sitä ääneen, mutta Suomen Alko hinnoittelee saman ”Remikän” 21,95 euron arvoiseksi.

”Suomessa on niin hirveät hinnat, etten käy Alkossa koskaan. Ja nyt hinta nousee veronkorotuksen myötä myös Virossa”, sanoo Helsingin Olympiastadionia työkseen remontoiva rakennusmies Ott-Andro Naisson Superalkon pihalla ja istuutuu viinakärrynsä päällä.

Samaa pohtivat eläkeläiset Porista. He ovat juuri purkautuneet Kaari-matkat Oy:n tilausbussista viinakaupan pihaan.

”Onks tää juoma hyvää”, kysyy joku toiselta.

”On on ja halpaa kanssa”, vastaa toinen rouva. Kuplivaista Cava-skumppaa nostetaan kärryyn pullokaupalla 4,19 euron kappalehintaan.

Myös muut kuohuviinit tekevät kauppansa. Miehet pinoavat kärreihinsä monta 24 pullon salkullis- ta olutta, lonkeroa ja siideriä, unohtamatta myöskään 12 pullon ja 40-prosentin Saarenmaa-viinapaketteja.

Kymmeniä viinasalkkuja

Mikkelin mies Janne Siivikko tarkistaa emäntien laatimasta juomalistasta, että kaikki viinat tulevat ostettua.

”Alkoholi on nyt suomalaiselle edullisinta täällä Latviassa”, Superalkon Uibo ja Esserte sanovat.

”Sen parempaa markkinointikikkaa ei ole kuin hinta. Ja kaikki suomalaiset tietävät tämän. Pärnu on täynnä suomalaisia asiakkaitamme, heitä tulee varta vasten tänne myös Tallinnasta 200 kilometrin takaa tai kotimatkallaan Keski-Euroopasta takaisin Suomeen”, Uibo kertoo Via Baltica -maantien varressa.

Vielä perjantaina, kesäkuun viimeisenä päivänä, Superalkossa oli hiljaisempaa. Mutta veronkorotuksen jälkeisenä päivänä, lauantaina, tuli ryntäys.

Kaikki suomalaiset eivät selvästikään vielä tiedä, että alkoholin hinta nousee Virossa vaiheittain. Ja että esimerkiksi Tallinnassa sataman viinakaupat ovat hamstranneet tuotteita varastoihinsa. Niin sitä voidaan myydä vanhaan hintaan vielä 3–4 kuukautta, ehkä jopa vuodenvaihteeseen asti.

Sen sijaan Superalkon suomalaiset tuntuvat tietävän sen, että halvinta alkoholi on joka tapauksessa Latviassa.

”Mitä enemmän juo, sitä suurempi on säästö. Viron veronkorotuksissa ei ole mitään järkeä, Suomen monopolihinnoittelua mainitsemattakaan. Kyllä tämä lasti yhdeksi illaksi riittää”, veistelee Valkeakosken mies Tuomas Kontiokorpi pakatessaan pakettiautoonsa kymmeniä salkullisia olutta, lonkeroa ja viinaa.

Viinaralli – suomalainen kansanhuvi

Viinan ostaminen käy melkein työstä Viron etelänaapurissa, myös halvat hinnat palkitsevat aherruksen.

Ystäviensä Juuso Topolan ja Pekka Salmisen kanssa Kontiokorpi on ajanut jo aamuvarhain Tallinnan-laivalta Latvian Ainaziin. Pakettiauto täyttyy sutjakkaasti. Ja kaikki viina tulee vain omaan käyttöön, kuten miehet tähdentävät.

”No se nyt on selvää, ettei tässä Viron veronkorotuksia hirveästi rakasteta. Eivätkä rakasta muutkaan suomalaiset. Superalkon pihahan on ollut täynnä suomalaisautoja.”

Toinen Suomesta ajanut miesporukka kertoo tekevänsä viinakauppoja emäntiensä laatiman ostoslistan pohjalta.

Mikkeliläinen Janne Siivikko kertoo pakettiautoa lastatessaan, että jo maantiellä kohdattiin monta erikoisen näköistä suomalaisvaunua.

”Autot tulivat vastaan ihan perä kantissa ja oudosti vinksallaan. Kyllä niissä selvästi oli muutakin sisällä kuin suklaatakonvehteja.”

Niko Neuvonen ja veljesmiehet Harri ja Jouni Reinikainen auttavat Siivikkoa ostos- ja pakkauspuuhassa. Välillä puhina yltyy ilmiömäiseksi. Hiki lentää. Selvästikin ollaan tärkeällä, yhteisellä asialla ja huhkitaan suomalaisen kansanhuvin parissa.

”Minusta tulee syksyllä aviomies. Sen kunniaksi voidaan vähän reipastella ja ostosmatkustella”, Siivikko viittaa tulevaan rooliinsa avioliiton onnenmaassa.

”Ja nyt asiaan ja kaikki hakemaan kovat viinat viimeiseksi”, Siivikko komentaa joukkojaan.

Hamstraavat suomalaiset

Superalkon valgalaiset työntekijät Matiss Keiss (vas.) ja Ivar Stalbe ovat kauhuissaan suomalaisten ostaman alkoholin määrästä. Autot lastataan niin täyteen viinaa, että niitä saa nostaa trukin kanssa takaisin ”jaloilleen”.

Ostopäällikkö Lauri Uibo ei edes yritä salata tyytyväisyyttään. Suomalaiset tuovat Superalkoon suunnattomasti rahaa. Suomalaismatkustajien alkoholin tuonti Virosta huitelee 70 miljoonan litran vuositasolla, ja tulevaisuudessa Latviaan perustettujen alan virolaisyritysten osuus kasvaa selvästi.

Ja ministeri Ossinovski näkee öisin painajaisia. Viinaralli villitsee nyt myös virolaisia ostosmatkailijoita tänne Latviaan.

Tallinnasta Latvian rajalle Ainaziin johtaa hyvä tie, jolla matka-aikaa kertyy tuskin 2,5 tuntia. Tälläkin hetkellä suomalaisten kansoittamasta Pärnusta ajoaikaa kertyy hädin vain puoli tuntia.

”Superalkolla on Ainazissa 1000 neliömetrin myyntitilat, Alko1000:lla noin 400 neliötä. Oletettavasti aktiviteetit laajenevat entisestäänkin.”

Kaikkiaan Viron alkoholivero nousee vuoteen 2020 mennessä portaittain 70 prosentilla. Olutsalkun hinta voi silloin nousta jopa 20 euroon. Suomessa vastaavasta pulitetaan nykyisellään noin 25 euroa.

”Silloin ei kukaan enää osta alkoholia Virosta. Mutta täällä Latvian puolella näkymät ovat hyvät”, Uibo sanoo.

Tuhatalkossa kassaneiti Danaksi esittäytyvä latvialaisnainen kertoo, että suomalaiset ostavat kerrallaan muita selvästi korkeampia juomamääriä.

”Suomalaisten osuus asiakaskunnastamme on noussut jo 40 prosenttiin. He ostavat valtavia määriä olutta, lonkeroa ja vodkaa.”

Hullut suomalaiset

Valgan kaksoiskaupunki sijaitsee Viron ja Latvian välisellä rajalla sisämaassa. Valgaan suomalaismatkailijan ei kuitenkaan kannata ajaa Ainazin kautta, sillä ylimääräisiä kilometrejä karttuu 136. Helpommin Valgaan pääsee suoraan Tallinnasta ja pohjoisesta.

Kesäkuun viimeisenä iltana myös Valgan Superalkon Latvian puolelle vasta-avatussa myymälässä on hiljaista. Liikkeen virolainen varajohtaja Matiss Keiss kertoo, että suomalaisten osuus asiakkaista on kymmenisen prosenttia, sillä matkaa Valgaan kertyy Viljandin kautta 200 kilometriä ja aikaa kuluu noin kolme tuntia.

”Myynnillisesti suomalaisten osuus on kuitenkin paljon merkittävämpi. Sen takaavat suomalaisten valtavat ostosmäärät. Onkin toisaalta vain hyvä, että Virossa nostetaan hintoja, siten asiakasmäärämme Latvian puolella nousevat”, Keiss pohtii.

Upouudet toimitilansa Superalko rakensi Valgaan Keissin kertoman mukaan juuri suomalaisia varten.

”Suomalaiset ovat vähän hulluja. Muistan ikuisesti, kuinka eräs suomalaisasiakas puhkesi kyyneliin viinan halvat hinnat nähdessään. Sen jälkeen tämä aidosti liikuttunut asiakas osti tuotteitamme keisarillisen paljon.”

Keiss muistaa myös kaksi suomalaista, jotka pakkasivat pakettiautoonsa niin paljon alkoholia, että vajonnut ajopeli piti nostaa ajokuntoon trukin avulla.

”Suomalaiset ostavat siekailemattoman paljon olutta, lonkeroa ja viinaa.”

Itkuiset asiakkaat

Pertti Helminen täyttää viinakärryään Alko1000:ssa sukujuhlia varten.

Itkuisen suomalaisen asiakkaan on kohdannut Valgan Alko1000:ssa myös myymälävastaava Alan Telinen. Ison miehen pillityksestä ei koskaan meinannut tulla loppua.

”Tämä iso suomalainen mies oli alkoholin halvoista hinnoista niin onnellinen. Hänkin osti laajan kattauksen alkoholituotteita.”

Myös Valgan Alko1000 toimi ennen raja-asemana. Viron puolelle on matkaa vain joitakin kymmeniä metrejä.

”Käsitykseni mukaan suomalaiset juovat niin paljon, koska heillä ei ole muutakaan tekemistä. Asiakkaisiimme kuuluu myös virolaisia trokareita, jotka menevät viinoineen Suomeen ja myyvät pullonsa pimeästi”, Telinen sanoo.

Helsinkiläinen Pertti Helminen keräilee Tuhatalkossa juomia sukujuhlia varten. Neljän päivän juhliin tulee sukulaisia Kanadasta, Yhdysvalloista, Belgiasta, Hollannista ja Sveitsistä asti.

”Kaikkea muuta on jo kärryssä, mutta riittävän laadukas kuohuviini puuttuu. Kanta-asiakkaana tiedän, että laadukkaan venäläisen skumpan tunnistaa vain kaksipäisestä kotkasta.”

Myhäilevä ja asiantunteva Helminen löytää edullisen mutta riittävän hyvän kuohuviininsä. Hän ostaa vaikuttavan määrän pulloja.

”Kyllähän neljässä päivässä kuluu alkoholia, kun kulutus on kovaa luokkaa. Ja sitten vielä jäähdyttelyt päälle”, Helminen toteaa.

Ihan syvältä

Riston keittiö Oy:n toimitusjohtaja Risto Teitto Halikosta on melkein raivoraitis mies. Hän sanoo Alko1000:n pihalla suoraan, mitä ajattelee. Viron veron- ja hinnankorotus on hänen mielestään todella syvältä, melkein yhtä syvältä kuin Suomen hintapolitiikka.

Teitto ei helpolla nielaise holhousta. Eikä eri mieltä asiasta ei ole yksikään Latviassa kohtaamamme suomalainen juoma-asiakas.

Mitä tästä sitten pitäisi sanoa? Eläköön vapaus, ensinnäkin. Euroopan unionin jäsenmaissa melkein kaikki on sallittua, myös alkoholin ostaminen naapurimaista.

Eri asia on kansanterveys, mutta sitäkään tuskin edistetään parhaiten kielloilla.

Vastuu on ihan toinen asia.

Vanha vitsihän kuuluu, että viinasieppo hankkii juotavansa joka tapauksessa. Vaikka Latviasta asti.

Hyvä olisi kuitenkin yhdistää matkaan muutakin, esimerkiksi seisahtuminen Pärnussa tai Viljandissa.

Niin avartuu maailmankuva.

Lue myös:

Automatka Riikaan – 3 syytä matkustaa Riikaan

X