Viisi syytä, miksi Kroatia voittaa jalkapallon maailmanmestaruuden Venäjällä

Kroatia taistelee maailmanmestaruudesta jalkapallon mm-kilpailuissa Venäjällä. Yksi asia on selvää, Kroatia ei halua hävitä finaalissa Ranskalle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kroatia taistelee maailmanmestaruudesta jalkapallon mm-kilpailuissa Venäjällä. Yksi asia on selvää, Kroatia ei halua hävitä finaalissa Ranskalle.
(Päivitetty: )
Teksti:
Olli Vainio

Kriisistä parrasvaloihin

Kroatia kohtasi Venäjän jalkapallon MM-karsinnoissa Suomen. Ottelun lopputulos 1-1 tasapeli heikosti suorittaneita Huuhkajia vastaan oli liikaa maan jalkapalloliitolle, joka erotti lopputuloksena silloin toimineen päävalmentajan Ante Cacicin.

Kroatian jalkapalloliittoa ollaan kritisoitu vahvasti. Liiton varapuheenjohtaja, Zdravko Mamić on sekaantunut negatiivisesti maajoukkueen toimintaan. Sekaannukset veronkiertoon ja korruptioon ovat saaneet fanit sekä pelaajat erittäin tuohtuneiksi. Epäselvyydet ovat koskeneet maajoukkueen tämänhetkisiä pelaajia, joka on vaikuttanut negatiivisella tavalla kroatialaiseen jalkapalloon.

Skandaalin keskellä ja kuilun partaalla ollut joukkue on edennyt nyt Venäjän MM-kisojen finaaliin. Maa on vihdoin pystynyt todistamaan lahjakkaiden pelaajiensa potentiaalin. Heillä ei ole mitään hävittävää sunnuntain MM-finaalissa Ranskaa vastaan. Ennakkosuosikilla on aina paineet, jotka saattavat vaikuttaa joukkueen suorituskykyyn.

Kultaisen sukupolven kullannälkä

Jugoslavian hajoamisen jälkeen Kroatia on osallistunut kuuteen MM-kisoihin. 1998 MM-kisoissa tuloksena oli maan ensimmäinen ja ainoa arvokisamitali, joka oli pronssinen. Kuluvat MM-kisat ovat jo tähän mennessä maan historian menestykekkäimmät.

Monet jalkapallon ystävät voivat muistaa vuoden 1998 kisoista Kroatian taitavan hyökkääjän, Davor Šukerin, joka voitti kisojen maalikuninkuuden.

Euroopan suurimmissa seuroissa pelaavat Mario Mandžukić, Luka Modrić sekä Ivan Rakitić ovat suorituksillaan muodostaneet Kroatian jalkapallon kultaisen sukupolven.

Kroatialla on laittaa kaksi Euroopan huippuseurojen pelaajaa jokaiselle pelipaikalle. Laaja pelaajaskaala on toiminut MM-kisoissa maan ehdottomana vahvuutena ja onnistumisia on tullut jokaiselta pelaajalta tasaisesti.

Vaikeiden MM-karsintojen jälkeen joukkue on löytänyt kisoissa jokaiselle huippupelaajalleen sopivan roolin.

Itsevarmuus ja rautaiset hermot

Kroatia on sitkeästi edennyt peli kerrallaan kohti MM-finaalia. Kaikki pudotuspeliottelut, Tanskaa, Venäjää ja Englantia vastaan ovat venyneet jatkoajalle. Maraton-otteluiden voitto on hitsannut joukkueen yhteishenkeä vahvemmaksi.

Kisaisäntä Venäjää vastaa käydyn voitokkaan puolivälierän jälkeen joukkueen kapteeni Modric kommentoi, että joukkue on onnistunut osoittamaan luonteen lujuutta ennennäkemättömällä tavalla.

Kroatia on todistanut, että se on erittäin sinnikäs joukkue ja suoriutuu mallikkaasti jatkoajoille ja rangaistuspotkukilpailuun venyneistä otteluista.

Pitkällä venyneiden pudotuspelien jälkeen joukkueella on neljä päivää aikaa palautua sunnuntain finaaliotteluun.

Heikosti pelannut Oliver Giroud vastaan Kroatian huippupuolustus

Kroatialla on tilastollisesti kisojen paras puolustus Ranskan ohella. Suurin osa Kroatiaa vastaan tehdyistä maaleista ovat täydellisesti onnistuneita vetoja vajaasta 20 metristä. Viimeisinä lukkoina Kroatian puolustuksessa toimivat keskuspuolustajat Domagoj Vida sekä Liverpoolissa pelaava Dejan Lovren. Maalivahti Danijel Subasic on pelannut jo usemman hyvän kauden, Venäjän MM-kisoissa hän on joutunut taipumaan ainoastaan viisi kertaa.

Ranska on pelannut läpi kisojen puolustusvoittoista peliä, joka on toiminut tehokkaasti. Ongelmia on syntynyt hyökkäyspäässä maalinteossa. Pelinumerolla yhdeksän pelaava keskushyökkääjä Oliver Giroud on epäonnistunut täydellisesti. Giroud ei ole onnistunut laukomaan yhdessäkään Ranskan pelissä palloa maalia kohden. Sunnuntain finaalissa Giroud haastaa toisen seurajoukkueessa pelinumerolla yhdeksän pelaavan, Juventuksen kärkihyökkääjä Mandžukićin, joka on onnistunut kisoissa kaksi kertaa maalinteossa ja on erittäin vaarallinen pelaaja ilmatilassa.

Kroatia on kuin lämmin Suomi

On useita syitä, miksi lähteä kannattamaan Kroatiaa finaalissa!

Kroatia on asukasmäärältään hieman Suomea pienempi. Pienempi on aina sympaattisempi kuin suurempi. Kroatiasta on tullut viime vuosina yksi suomalaisten suosikkirantakohteista.

Maan fanit ovat puolestaan aivan huikean iloista jalkapalloporukkaa. He ovat esimerkiksi teipanneet autojaan uuteen uskoon punavalkoruudullisin värein. Lisäksi Kroatian Dubrovnikissa on kuvattu Game Of Thrones –sarjaa, joka sopii täydellisesti myös meidän synkkien suomalaisten mielenmaisemaan. Tämähän on siis kuin Suomea kannustaisi!

X