Viisikymppisenä omakotitaloon

Jaa artikkeli
LOWRES. VIVA 7/17. Kotipesä, asuntomessualue, Sirpa ja Arto Kimari.
Sirpa ja Arto Kimari olivat kertaalleen jo luopuneet omakotitalosta ja asettuneet kerrostaloon. Mikkelin Asuntomessuilla nähdään kuitenkin heille tehty omakotitalo. Ikääntyminen on otettu kodin ratkaisuissa huomioon.

Mikkeliläiset Sirpa, 51, ja Arto, 53, päättivät sittenkin muuttaa vielä omakotitaloon, vaikka he olivat jo asettuneet asumaan kerrostaloon lasten lennettyä pesästä.

”Arto tykkää puuhastella kaikenlaista, joten omakotitalo sopii hänen kaltaiselleen miehelle paremmin kuin kerrostalo”, Sirpa toteaa.

Hänkin on ratkaisuun tyytyväinen. Ulkoilusta nauttiva pariskunta pääsee uudesta kodista suoraan kävelylenkeille Saimaan rannalle oleville upeille kävelylenkeille Onni-koiran kanssa.

Isoa taloa tai pihaa Kimarit eivät kuitenkaan enää halunneet. Uudessa kodissa asuinneliöitä on 98 ja lisäksi on 29 neliön kokoinen autotalli, ”miehen valtakunta”.

Ikääntyminen otettu huomioon

Kimarit päätyivät Kastellin viitta vaille valmis -talopakettiin. Näin rakentaminen oli nopeampaa ja pariskunta pääsi hiukan helpommalla.

”Arto teki itse kaikki viimeistelytyöt, kuten maalaukset, laatoitukset, tapetoinnit, listoitukset ja sen sellaiset. Hän on rakennusalan ammattilainen ja osaa nämä hommat. Näin säästimme myös rahaa”, Sirpa kertoo.

Yksikerroksisen puutalon pohjaratkaisu on mietitty kahden aikuisen tarpeiden mukaan. Myös ikääntymiseen liittyviin ratkaisuihin on kiinnitetty huomiota.

Kynnyksiä ja portaita on vältetty, wc ja suihkutila ovat suuret, joten liikkuminen on kätevää. Isoista ikkunoista ja lasiovista tulee paljon valoa, mutta myös riittävästä keinovalaistuksesta on huolehdittu, sillä ikääntymisen myötä valoa tarvitaan entistä enemmän.

Asunto on avara, joten kulku huoneesta toiseen käy vaivattomasti. Myös samassa tasossa olevalle terassille pääsee helposti suoraan olohuoneesta.

”Tarvitsimme vain yhden makuuhuoneen ja vierashuoneen, jossa aikuiset lapsemme voivat yöpyä meillä kyläillessään.”

Eteiseen Kimarit halusivat runsaasti tilaa, ja sen viereen tehtiin avara vaatehuone.

”Liikumme paljon, joten säilytystilaa harrastus- ja työvaatteille tarvitaan. Kaappeja pitää olla tarpeeksi, vaikka pyrkimys onkin jo päästä liiasta tavarasta eroon”, Sirpa sanoo.

Riittävän suuri sauna ja pesuhuone oli haave, joka toteutui.

”Saunomme joka päivä, kesät talvet! Joskus kun tulemme reissusta vasta myöhään kotiin, saatamme saunoa vielä yhdentoista aikaan illalla”, Arto kertoo.

Kotipesä, asuntomessualue, Sirpa ja Arto Kimari.

Tuntuu hyvältä

”Nyt kun talo on valmis, tuntuu todella hyvältä. Oikeastaan kaikki on sujunut hyvin. Olemme olleet hyvin samoilla linjoilla. Yhdessä on valittu sopivat ratkaisut eri vaihtoehdoista”, pariskunta sanoo.

Kimarit asettuvat uuteen taloonsa Mikkelin Asuntomessujen jälkeen.

”Olemme niin innoissamme, että muuttokuorma odottaa varmaan heti valmiina.”

Lue koko juttu Vivan heinäkuun 2017 numerosta!

Teksti: Eeva Tala
Kuvat: Paula Myöhänen

X