Listasimme vinkit asunnon ostajalle! Huomioi tarkasti myös huoneiston jäähdytys – Kannattaako parvekkeetonta kotia ostaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
asunnon jäähdytys
Kahden hengen huoneistoon tulee auringosta hetkittäin normaali vuoden kesällä samanlainen lämpöteho kuin 6 kW kiukaasta. © Tommi Tuomi
Asuinrakentamisessa on tapahtumassa murros. Ihmiset ovat heränneet vaatimaan asunnon jäähdytystä myös kerrostalohuoneistojen osalta. Myös kiristyvät määräykset ovat ajaneet rakennusyhtiöt ottamaan asuntojen kuumentumisen paremmin huomioon.

Asunnon jäähdytys eli viilennys, löytyy yhä useammasta uudesta huoneistosta. Tällä hetkellä rakenteilla olevien asuinkerrostalojen huoneistoista arviolta kahteen kolmesta tulee jonkinlainen viilennysratkaisu. Suosittuja viilennysmuotoja ovat muun muassa lattiaviileä ja ilmalämpöpumppu. Niillä saadaan lämpötila säädettyä huoneistokohtaisesti.

Omakotitaloissa ilmalämpöpumput ovat jo vakiokalustoa. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikköä ei kuitenkaan saa asentaa kerrostalon ulkoseinälle. Taloyhtiön parvekkeettomat huoneistot ovat siten eriarvoisessa asemassa suhteessa parvekkeellisiin.

Huomioi kohteen aurinkosuojaus

Aurinkosuojauksen tärkeyttä ei voi korostaa tarpeeksi. Erityisesti etelään ja länteen päin avautuvien asuntojen suojaaminen sälekaihtimilla tai markiiseilla on erityisen tärkeätä. Auringon lämmittävä voima saattaa olla kovimmillaan vasta syyskuussa, kun säteet tulevat melkein kohtisuoraan ikkunaa kohden.

Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa hellejaksojen yleistymistä ja pitkittymistä. Trooppisia öitä on yhä enemmän. Kun lämpötila ei yöllä laske alle 20 asteen, tuuletuksellakaan ei saada viilennettyä päivän aikana kerrostalon rakenteisiin varastoitunutta lämpöä.

Saattaa hyvinkin olla, että joidenkin vuosien päästä viilentämätön kerrostalohuoneisto ei ole enää kuranttia tavaraa markkinoilla.

Lue myös: Kuumuus voi lämpöstressin lisäksi aiheuttaa asuntojen arvon romahduksen – Nyt rakennetaan viilennettyjä kerrostaloasuntoja

Vinkit asunnon ostajalle lämpenevässä ilmastossa:

1. Etelään tai länteen päin avautuvat asunnot ovat kuumimpia, ja todennäköisesti tarvitsevat viilennystä kesähelteillä.

2. Kaihtimet ovat minimivaatimus asunnon viileänä pitämiseksi. Olisi hyvä, että kaihtimet olisivat ikkunoiden välissä. Silloin ne suojaavat puolet enemmän auringon lämmittävältä voimalta, kuin huoneiston puolelle asennettu kaihdin.

3. Selvitä, onko asunnossa koneellista viilennystä. Jos ei ole, selvitä, onko koneille tehty varauksia teknisissä tiloissa.

4. Jos koneellista viilennystä tai tilavarausta teknisissä tiloissa sellaisen asentamiseksi myöhemmin ei ole, kannattaa miettiä tarkkaan asunnon ostamista. Viilennysremontti on massiivinen ja kallis rakennuksiin, joissa ei ole valmiiksi tilaa ilmakanaville ja viilennyskoneille.

5. Selvitä, onko rakennuksessa keskitetty vai huoneistokohtainen viilennys. Keskitetyssä etelänpuoleiset asunnot ovat usein kuumempia kuin pohjoispuolen. Huoneistokohtaisessa viilennyksessä kannattaa tutkia pohjapiirustuksista, ettei kylpyhuoneen katossa kulkevat ilmakanavat kulje lähellä yläkerran kylpyhuoneen lattialämmitystä. Lattialämmitys voi lämmittää viilennykseen tarkoitettua ilmaa.

6. Jos koneellista viilennystä ei ole, selvitä onko parvekkeella varaus ilmalämpöpumpun ulkoyksikölle.

7. Mieti tarkkaan, kannattaako ostaa parvekkeeton asunto, jos taloyhtiön parvekkeelliset huoneistot ovat viilennetty ilmalämpöpumpuilla.

Lue myös: Katso 10 vinkkiä kuumuuden kukistamiseen! – Nämä asiat kannattaa todella tietää ennen ostopäätöstä

X