Virkamiehet keksivät: Näin sähkötupakointi tehdään mahdottomaksi, vaikka tuotteiden myynti sallitaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Nikotiininesteissä on makuja joka lähtöön. Myös tupakan maku kuuluu kiellettyihin makunesteisiin. Kuvakaappaus makunesteitä myyvästä verkkokaupasta.
Sähkötupakoiden nikotiininesteiden makuversiot aiotaan kieltää.

Nikotiinipitoisia sähkösavukkeita saa alkaa myydä Suomessa tavallisen tupakan tavoin toukokuussa 2016, kun uusi tupakkalaki astuu voimaan.

Tai saa ja saa. Periaatteessa myynti sallitaan, käytännössä ei.

Lakiluonnos nimittäin sisältää pykälän, jonka mukaan sähkötupakan nikotiininesteitä saa myydä vain, jos nesteessä ei ole käytetty makuaineita. Kielto koskisi kaikkia nestemakuja, mukaan lukien esimerkiksi mentolin ja tupakan maut.

Erittäin harva sähkötupakoitsija hengittelee pelkkää mautonta höyryä. Makuaineettomia nikotiininesteitä tosin olemassa,  mutta lähinnä siksi, että pieni vähemmistö sähkötupakoijista käyttää niitä pohjana, johon sekoitetaan itse oma maku.

Käytännössä makunesteiden kieltäminen siis estää sähkötupakointiin tarvittavien tuotteiden myynnin Suomessa.

Tutkimusten mukaan sähkötupakka on tavallista tupakkaa huomattavasti vähemmän haitallinen.

Netistä ostaminen kielletään

Myös sähkösavukkeiden etämyyntiä ehdotetaan kiellettäväksi. Nikotiininesteitä ei siis saisi jatkossa tilattua netin kautta.

”Painotan, että nyt kyseessä on vielä lakiluonnos. Lausuntokierros on kesken, eikä voi sanoa, millainen lopullinen versio tulee tarkalleen olemaan”, neuvotteleva virkamies Meri Paavola sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo.

Hallituksen lakiesitys tulee julki todennäköisesti alkuvuodesta. Uusi tupakkalaki astuu voimaan  toukokuussa 2016.

Tupakkalaki muuttuu EU:n uuden tupakkatuotedirektiivin mukaisesti. Makunesteiden kieltäminen on kuitenkin Suomen oma ajatus, eikä sitä vaadita EU-direktiivissä.

Direktiivi kattaa tiettyjä turvallisuus- ja laatuvaatimuksia, mutta  osa asioista jää jäsenmaiden harkittavaksi.

”Noudatamme varovaisuusperiaatetta, koska sähkötupakointi on varsin uusi ilmiö eikä sitä vielä tunneta tarpeeksi. Se kuitenkin tiedetään,  että sähkösavukkeet eivät ole haitattomia ja että nikotiini on erittäin myrkyllinen aine”, Meri Paavola sanoo.

Tiramisua, aprikoosipiirakkaa

Sähkötupakka on ladattavalla akulla toimiva laite. Sen sisällä on nestepatruuna, josta muodostuu henkeen vedettävää höyryä. Nestepatruunoita on sekä nikotiinillisina että nikotiinittomina versioina.

Nikotiininesteitä ei nykyisen lain mukaan saa myydä Suomessa. Tällä hetkellä suomalaiset hankkivat nesteet maista, joissa niiden myyminen on sallittua. Käytännössä nesteet tilataan verkkokaupoista.

Esimerkiksi eräs suomalaisten suosima, suomenkielinen verkkokauppa toimittaa sähkösavukkeita Espanjasta. Valikoimassa on nikotiininesteitä joka lähtöön. Mentolin ja tavallisen tupakan makua jäljittelevien valmisteiden lisäksi myynnissä on muun muassa tiramisun, energiajuoman ja aprikoosipiirakan makuisia nesteitä.

Mutta missä ovat mauttomat versiot, jotka lakiluonnos sallisi?

”Sähkösavukkeita on tarjolla myös ilman makuaineita”, Meri Paavola sanoo.

Verkkokauppojen valikoimien perusteella kukaan ei kuitenkaan käytä niitä. Bestsellereiden joukosta löytyy pelkkiä makuversioita, esimerkiksi pehmeää tai hedelmäistä tupakkaa, mustikkaa ja jenkkipurkkaa.

Huoli nuorista

Makunesteiden kiellolla pyritään vaikuttamaan sähkötupakoinnin houkuttelevuuteen, sillä makuaineet kiinnostavat erityisesti nuoria.

”Tarkoituksemme on, ettei nuorista tulisi nikotiiniriippuvaisia”, Meri Paavola sanoo.

Paavola kertoo uudesta amerikkalaistutkimuksesta, joka osoittaa sähkösavukkeiden toimineen monilla nuorilla väylänä tupakointiin.

”Kun nikotiiniin jää koukkuun, sitä tarvitsee lisää.”

Makutupakalla siirtymäaika

Jatkossa myös tavallista tupakkaa myydään ilman makuaineita.

EU-direktiivi kieltää makutupakat.

Jos tuotteen markkinaosuus on yli 3 prosenttia, siirtymäaikaa on vuoteen 2020 asti. Näin on esimerkiksi mentolisavukkeilla Suomessa.

Mentolisavukkeita polttavilla on siis viis vuotta aikaa joko lopettaa tupakointi tai totutella tavallisen tupakan makuun.

X