Viron 100-vuotispäivä toi onnittelijoille ongelman: Miten ihmeessä Viron lipun värit valaistaan rakennuksiin?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Turku onnittelee Viroa valaisemalla Kirjastosillan Viron lipun väreillä 24.2.2018. © Tim Bird / Turun kaupunki
Viron suurlähetystö pahoittelee, että Viron lippu on vaikea valaista.

Kymmenet maat juhlistivat satavuotiasta Suomea valaisemalla rakennuksia tai historiallisia muistomerkkejä sinivalkoisin värein. Viro täyttää sata vuotta 24.2. 2018, ja Suomessa halutaan kunnioittaa juhlapäivää juhlavalaistuksella. Mutta valaistuksen suunnittelijoilla on ongelma. Se johtuu siitä, että Viron lipun värit ovat sininen, musta ja valkoinen.

Lipun keskellä olevaa mustaa on mahdotonta saada valaistuksella aikaan. Ja jos se jätetään pois, lopputulos näyttää Suomen onnittelun uusinnalta.

”Olen pahoillani, että valaistuksen järjestäminen on niin vaikeaa. Mutta arvostamme kaikenlaisia yrityksiä ja virityksiä, valaistuksen ei tarvitse muistuttaa Viron lippua”, lohduttaa kulttuurineuvos Anu Kippasto Viron suurlähetystöstä.

Viron 100-vuotista itsenäisyyttä juhiltaan. Juhlavuoden symbolina on näyttävä logo.

Valkoiset talot vaikeuksissa Viron lipun kanssa

Finlandia-talo valaistaan Viron kunniaksi lauantaina 24.2.

”Juhlavalaistus oli visainen pulma, ja pyysimme apua Helsinki Lux –tapahtuman tuottajalta, valosuunnittelija Ilkka Paloniemeltä”, kertoo Finlandia-talon tuotanto- ja palvelupäällikkö Heikki Mäkelä.

Viron lippu olisi mahdollista valaista mustaan rakennukseen jättämällä lipun keskiosa valaisematta. Mutta Finlandia-talon julkisivu on valkoista marmoria.

”Jos jättäisimme keskimmäisen kolmesta tornistamme valaisematta, se näyttäisi harmaalta sinisen ja valkoisen keskellä. Ei semmoisella lipulla voi onnitella Viroa. Se olisi masentavaa. Ei valaistus voi olla sinnepäin”, Mäkelä sanoo.

Pähkäilyn jälkeen työryhmä päätyi siihen, että Finlandia-talon jokaiseen kolmeen torniin valaistaan virallinen Viro 100-vuotta –logo, jossa on myös sana Estonia.

Pimeys symboloi mustaa Tampere-talossa

Tampere-talo valaistaan Viron kunniaksi kahteen kertaan. Ensin 16.-18.2. ja uudelleen juhlapäivänä 24.2.
16.-18.2 valaisu tehdään, koska Viron suurlähettiläs vierailee 16.2. Tampereen Oopperan Veljeni vartija -oopperan kantaesityksessä. 17.2. kaupungissa järjestetään Viron itsenäisyysjuhla.

”Valaisemme Tampere-talon sinisellä ja valkoisella ja kytkemme valaistuksen päälle vasta pimeän tultua. Silloin taloa ympäröivä musta maisema symboloi lipun mustaa väriä. Näin talo ja sen ympäristö asettuvat yhdessä oikeisiin sävyihin”, kertoo Tampere-talon viestintäpäällikkö Jaani Haapasalo.

Turulla lyömätön valtti Viron itsenäisyysjuhlaan

Turku onnittelee Viroa valaisemalla Kirjastosillan Viron lipun väreillä. Ja onnistuu siinä!

Turun valtti valaisuhommissa on vuonna 2013 valmistuneen palkitun sillan kaide, joka on tehty lasista. Ja kun lasia ei valaista, se näyttää pimeällä mustalta.

”Viron lipun sini-musta-valkoinen –osio asemoidaan Kirjastosillan lasilamelleihin kahteen kertaan. Ja valaisu on päällä pimeän ajan 24.2.”, kertoo Turun viestintäjohtaja Saara Malila.

Jutun lukeneet olivat kiinnostuneita myös näistä:

Viro päihitti Suomen Pisa-tutkimuksissa – Syinä talouskasvu, optimismi ja Venäjä

Suomi ei joutunut sotaan housut

Virolaista historiantulkintaa 

X