Voiko Suomessakin armeija kaapata vallan? Kaikkea muuta lintukodossamme pelätään jo valmiiksi

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tästä tulikin todellinen uutiskesä. Silti nämä uutiset eivät kaikille riitä, vaan kovia uutisia on paranneltava ja hyödynnettävä.

Tästä tulikin todellinen uutiskesä.

Järvien onkipaikoille, rantasaunoihin ja laiturin nokkiin vyöryy maailmalta uutisia, joihin uutistoimitukset eivät ole juuri tottuneet hektisimpinä talvikuukausinakaan. Brexitiä, Nizzaa, Turkkia ja USA:n Trumpia ei pääse pakoon kuin tiukin infopaastoaja.

Silti tämäkään ei kaikille riitä, vaan kovia uutisia on paranneltava ja hyödynnettävä. Kun Iso-Britanniassa protestoitiin globalisaatiota vastaan ja potkaistiin omaa hyvinvointia nilkkaan, oltiin Suomessa valmiita jatkamaan samaa draamaa: meillekin ikioma kansanäänestys EU-erosta. Lievemmässä muodossa asiasta olisi vähintään voitava keskustella, vaatii ulkoministeri Timo Soini (ps). Minkä ihmeen takia, eihän Suomi mikään Iso-Britannia ole?

Nizzan järkyttävän terroriteon kommentoinnissa taas unohtui, ettei Suomi ole Ranskakaan. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) tiesi kertoa, että tuollaista voi tapahtua Suomessakin. Ylin poliisijohto meni johdateltuna halpaan todetessaan, että viranomaiset ryhtyvät varautumaan rekkahyökkäyksiin Helsingin Senaatintorin suurissa yleisötapahtumissa. Näinkö tavallisen kadunmiehenkin pitäisi ryhtyä pelkäämään ja ankeuttamaan elämäänsä? Onneksi maan sisäministeri Paula Risikko (kok) säilytti todellisuudentajunsa todetessaan ykskantaan, ettei Nizzan kaltainen terrori uhkaa Suomea.

Turkin vallankaappauksen kommenteissa en ole toistaiseksi – onneksi – havainnut naama peruslukemilla esitettyä kysymystä, voisiko Suomessakin armeija kaapata vallan. Keskustelua kuolemantuomioiden palauttamisesta täällä toki ehdittiin käydä jo ennen Turkin kaappausyritystä. Ja edelleen: ulkopolitiikka näyttää lipsahtavan lähestulkoon puolustuspolitiikaksi – venäläiset hyökkäävät – ja turvapaikanhakijat vievät rahamme. Pelottelulla ja dramatiikalla noustaan otsikoihin, myydään irtonumeroita ja haalitaan äänestäjiä.

Vaikka maailma aina välillä näyttää tulevan hulluksi, viileä harkinta, tolkku ja realismi kannattaa säilyttää. Otan tietoisen riskin ja väitän, että Suomi on edelleen lintukoto. Ainakin vielä tänä kesänä.

X