Voiko Suomi ohittaa Naton ja saada turvatakuut suoraan USA:lta?

Voisiko Suomi saada turvatakuut suoraan Yhdysvalloilta?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Niinisalossa amerikkalaiset harjoittelivat toukokuun alussa Arrow16-sotaharjoituksessa.

Voisiko Suomi saada turvatakuut suoraan Yhdysvalloilta?
Teksti:
Hannu Toivonen

Kansan ohitus

Voisiko kansaa viisaampi eliitti päättää Suomen liittymisestä läntiseen sotilasliitto natoon? Presidentti Sauli Niinistö sanoo kannattavansa kansanäänestystä Suomen Nato-jäsenyydestä. Lausuntoa voi pitää vastauksena kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaille, joiden mielestä kansan mandaatti ei ole välttämätön. Tilanne on eräällä tavalla lukossa. Syntyisi nolo tilanne, jos jäsenyyttä haetaan ja kansa sanoisi ei.

Naton ohitus

Voitaisiinko tässä tilanteessa Nato ohittaa sopimalla turvatakuista suoraan Yhdysvaltain kanssa?

Maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäestä ajatus kuulostaa erikoiselta. Hänen mukaansa USA:n kanssa tehtävä sopimus edellyttäisi käytännössä samaa kuin Naton 5. artikla, sotilaallista avunantoa.

”Se taas edellyttää vastavuoroisuutta, siis Suomen mahdollista osallisuutta USA:n kaikkiin sotiin, myös terrorismin vastaiseen sotaan. Toisen maailmansodan jälkeen USA on maailman eniten sotia käynyt maa”, Patomäki huomauttaa.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mukaan menettely merkitsisi myös käännöstä USA:n koko Eurooppa-politiikassa. ”Sellaista ei ole näköpiirissä. Korkeintaan voidaan ajatella, että USA myöntäisi turvatakuut Suomelle ja Ruotsille ylimenokaudeksi sen jälkeen, kun maat ovat hakeneet Nato-jäsenyyttä. Nopeimmillaankin jäsenyys voi toteutua yli vuoden kuluttua”, Aaltola tähdentää.

Lisäpöytäkirja

Salaisiakin sopimuksia on historiassa tehty. On huhuttu myös USA:n kanssa tehtävästä ”lisäpöytäkirjasta”, joka antaisi Suomelle turvatakuut. ”Se romuttaisi Suomen koko nykyisen ulko- ja EU-politiikan, joka perustuu kansainväliseen oikeuteen”, Patomäki sanoo.

Enemmistö suomalaisista vastustaa nyt Nato-jäsenyyttä. Mutta: Jos Suomi siitäkin huolimatta päättäisi hakeutua Natoon?

Aaltola: ”Silloin pitää olla sovittuna, järjestetäänkö asiasta kansanäänestys ennen vai jälkeen jäsenhakemuksen; edellyttäähän myös Nato jäsenmailtaan, että jäsenyydelle on laaja tuki. Tulee myös päättää, onko kansanäänestys neuvoa antava vai muodollisesti sitova.”

X