Auton takuuhuolto tehtiin Virossa omistajan tietämättä – Autoliike perusteli Volvon siirtämistä Viroon halvemmalla huoltohinnalla

Jaa artikkeliTilaa Seura
auton takuuhuolto virossa
Autonomistaja ihmetteli, miten hänen tietämättään auton takuuhuolto tehtiin Virossa. Kuvituskuva. © Matti Vuorimaa / Otavamedia
Espoolaismies sai tietää Volvonsa olevan Virossa, kun yritti hakea autosta sinne huollon ajaksi unohtamiaan tavaroita.

Autoon syttyi vikavalo kolme päivää kauppojen jälkeen. Kun espoolaismiehen Volvo V50 oli takuuhuollossa vaihdelaatikkovian takia, hän huomasi unohtaneensa papereitaan autoon ja soitti tulevansa hakemaan ne.

”Silloin minulle sanottiin, että auto on siirretty korjattavaksi Viroon. Se tuli totaalisena yllätyksenä. Soitin liikkeen omistajalle ja sanoin, että siinä autossa ei edes siinä maassa vakuutukset ole voimassa”, autoilija kertoo Seuralle.

Hän ihmetteli, miksei hänelle ilmoitettu etukäteen auton ulkomaanmatkasta.

Syynä taloudellinen säästö

”Liikkeen omistaja sanoi, että älä huoli.”

Autoilijaa epäilytti silti. Varsinkin, kun osa autosta oli vielä maksamatta rahoitusliikkeelle.

”Mitä jos auto olisi varastettu Virossa”, hän pohtii.

Autoliike perusteli auton siirtämistä Viroon halvemmalla huoltohinnalla. Vaihdelaatikon korjaus voi maksaa Suomessa jopa tuhansia euroja.  Auto oli korjauksessa viikkoja etelänaapurimaan Wetteri-merkkiliikkeessä.

Auto palautui Suomeen, mutta ei tullut kuntoon, joten ostaja perui auton kaupat. Tapaus jäi mietityttämään häntä: kuinka yleistä tämä on?

Takuuhuollon teettäminen Virossa ei tavallista

Uusien autojen maahantuontiyritysten yhdistys Autotuojat ja -teollisuus ry:n tekninen asiantuntija Markus Markkanen ei ole kuullut yhdestäkään tapauksesta, jossa suomalainen auto olisi viety takuuhuoltoon ulkomaille.

”Käytettyjen autojen liikkeillä tätä voisi ehkä tapahtua, jos olisi pidempi korjaus. Muutenhan toiminta ei ole taloudellisesti kannattavaa”, Markus Markkanen sanoo.

Hän kehottaa soittamaan Autoalan Keskusliittoon, joka edustaa autoalan yrityksiä – myös käytettyjä autoja myyviä liikkeitä. Espoolaismiehen noin nelivuotias Volvo seilasi Viroon autoliikkeen myöntämään takuuhuoltoon sen jälkeen, kun hän oli ostanut auton käytettynä.

Mutta ulkomaille suuntaava takuuhuolto ei ole yleinen käytäntö myöskään käytetyissä autoissa, sillä Autoalan Keskusliitossakaan ei ole kuultu käytännöstä.

”Ei tämä ole tavallista. En ole kuullut, että näin olisi toimittu asiakkaan tietämättä. Tällaisessa tapauksessa  tulee aina sopia erityisjärjestelyistä”, Autoalan Keskusliiton tekninen johtaja Jouko Sohlberg kertoo.

Tosin sitähän kukaan ei tiedä, jos auto käy salaa takuuhuollossa Virossa – eikä siitä ilmoiteta edes auton omistajalle.

Lue myös: Teslan piti olla renkaanvaihdossa – Omistaja seurasi, miten autolla ajettiin ympäri kaupunkia

Teslan renkaanvaihto ei sujunut odotusten mukaisesti.

Teslan renkaanvaihto ei sujunut odotusten mukaisesti. © Jarkko Jokelainen

X