Vuonna 1989 juontajaton Oscar-gaala oli katastrofi, nyt riski otetaan uudestaan – Jussi-gaalassa päinvastainen suunnitelma: lavalle kaksi juontajaa

© iStock
Farssiksi muuttunut vuoden 1989 Oscar-gaala toi lavalle muun muassa Lumikin. Samalla kun Oscareissa luovutaan juontajasta, kotimaisessa Jussi-gaalassa heitä otetaan käyttöön kaksi kappalein.

Oscar-gaala alkaa perinteisesti juontajan komediallisella monologilla, joka ottaa kantaa päivän polttaviin aiheisiin sekä elokuva-alalla että politiikassa. Aikaisempina vuosina juontajia ovat olleet esimerkiksi Jimmy Kimmel, Ellen DeGeneresChris Rock ja Neil Patrick Harris.

Tänä vuonna luvassa on kuitenkin jotain muuta, sillä juontajaksi valittu näyttelijä Kevin Hart vetäytyi pestistään vanhojen homofobisten twiittiensä vuoksi eikä korvaajaa löydetty.

Edellisen kerran Oscarit järjestettiin ilman virallista juontajaa vuonna 1989. Monien mielestä kolmenkymmenen vuoden takainen yritys oli katastrofi, eikä sen jälkeen moista ole yritetty.

Tuntematon Lumikki ja kiusaantuneet julkkikset

The Guardianin toimittaja Stuart Heritage kuvailee 30-vuotta sitten tapahtunutta Oscar-gaalan esitystä  ”todella kauheaksi, niin tyrmistyttävän ja häkellyttävän huonoksi, että se on edelleen sanoinkuvaamaton.”

Vuonna 1989 Oscar-gaalan seremoniasta vastasi Allan Carr, joka oli sitä ennen tunnettu esimerkiksi Grease-elokuvan tuottajana.

Hän halusi tarkoituksellisesti uudistaa gaalaa pysyvästi jättämällä perinteisen juontajan roolin pois kokonaan ja korvaamalla juontajan tuttujen henkilöiden tai hahmojen esiintymisillä.

Ensimmäiseksi tutuksi hahmoksi hän valitsi ehkä hiukan yllättäen Lumikin.

Carr ei valinnut Lumikin esittäjäksi tunnettua laulajaa tai näyttelijää, vaan tuntemattoman Eileen Bowmanin. Tämä vaikutti tilanteesta lähinnä kauhistuneelta.

Esityksen alussa Bowman juoksi lavalle laulaen  I Only Have Eyes for You– kappaletta. Samalla hän yritti toivottaa tervetulleeksi Hollywoodin tähtiä, kuten selvästi kiusaantuneita Tom Hanksia ja Sigourney Weaveriä.

Sitten Lumikki esitti loppumattomalta tuntuneen sambarutiinin.

Sokkotreffit ja tanssivat pöydät

Aivan kuin tämä ei olisi tarpeeksi, Lumikin esitystä tuli komppaamaan Merv Griffin. Tv-konkari lurautti satuhahmolle kappaleen I’ve Got a Lovely Bunch of Coconuts.

Lumikin ei tarvinnut keikkua hunajaisen laulun tahdissa yksin. Griffin esitteli tälle illan ”sokkotreffikumppanin”, näyttelijä Rob Lowen.

Parikymppinen Lowe ja Bowman esittävät yhdessä uudelleen kirjoitetun version Proud Mary-kappaleesta.

”Tein paljon töitä Walt Disneylle, esiinnyn piiretyissä joka päivä ja yö” Lumikki laulaa. Saxofonisoolon aikana tulee lavalle lisää tanssijoita ja ympärillä olevat pöydät saavat jalat.

Nykyajassa on se hyvä puoli, ettei Internet koskaan unohda tällaisia spektaakkeleja. Tämäkin mieleenpainuva esitys on nähtävissä yhdellä napinpainalluksella Youtubessa.

Oscar-gaala aiheutti oikeusjutun

Lumikki-show’ta puitiin vielä pitkään.

Oscar-gaalan jälkeen Allan Carr ei enää koskaan työskennellyt tuottajana Hollywoodissa. Rob Lowe joutui odottamaan vuosikymmenen, jotta gaala vaipuisi unohdukseen ja maine palautuisi.

Lumikin omistaja Walt Disney-yhtiö tajusi, että Oscarit eivät olleet ostaneet oikeutta käyttää Lumikkia gaalassaan ja haastoivat järjestäjät tekijänoikeuksien rikkomisesta ja yrityksen brändin arvon vähentämisestä.

Bowman taas joutui kirjoittamaan salassapitosopimuksen, jotta ei puhuisi esityksestä ikinä julkisuudessa.

”Koko esitys oli 15 minuuttia pitkä, muistan katsoneeni Rob Lowea sen päätyttyä ja sanoneen ”Se on vihdoin ohi”, Bowman kertoo harvinaisessa haastattelussa Hollywood Reporter-lehdessä.

Jussi-gaalaan tulossa tänä vuonna kaksi juontajaa

”Suomalaiset Oscarit” eli Jussi-palkinnot jaetaan 22. maaliskuuta järjestettävässä gaalassa. MTV3 televisioi palkintojenjaon suorana lähetyksenä.

Jussit jakavan Filmiaura ry:n puheenjohtaja Manna Katajisto kertoo, että Suomessa ei oteta mallia tuoreesta Oscar-gaalasta.

”Itse asiassa teemme päinvastoin ja lisäämme yhden juontajan. Anna-Maija Tuokko tulee juontamaan gaalaa Mikko Leppilammen rinnalle tänä vuonna”, Katajisto paljastaa.

Katajiston mukaan kukaan ei ole hänen tietääkseen ikinä edes ehdottanut juontajan pois jättämistä.

”Varsinkin suorassa lähetyksessä ammattitaitoinen juontaja on tärkeässä asemassa.”

Oscar-gaalassa juontajan rooliin kuuluu alkuesityksen lisäksi myös palkintojen jakajien esittely.

”Yksi helppo ratkaisu tähän voi olla jonkinlaisen saliäänen käyttöönottaminen, joka kertoo yleisölle, mitä seuraavaksi tapahtuu”, Katajisto veikkaa.

Voisiko neljätuntiseksi venyneestä Oscar-gaalasta jättää 15-minuutin alkushow’n pois? Katajiston mielestä se ei ole hyvä idea.

”Alussa täytyy olla jotain tarinaa, jotain repäisevää. Joko sketsiä, laulua tai musiikkia. Näiden avulla ilmoitetaan, että juhla lähtee käyntiin.”

Yhtenä varteenotettavana ehdotuksena alkuun Katajisto heittää etukäteen suunnitellun insertin tai jonkinlaisen potpurin.

”Mielenkiintoista nähdä!”

Suora lähetys Oscar-gaalasta alkaa Teema & Fem -kanavalla 25.2. klo 1.30 Suomen aikaa aamuyöllä.