”Se juhannus päättyi hellään halaukseen ja toiveeseen ihanasta tulevaisuudesta” – Lue lukijoiden rakkaustarinat ja vinkit onnen vaalimiseen

Kysyimme lukijoiltamme heidän rakkaustarinoitaan ja vinkkejä pitkään suhteeseen. Joidenkin onni on kestänyt jo yli 50 vuotta, toiset ovat löytäneet rakkauden Tinderistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miten se oikea löytyi? Lukijat paljastavat, miten vuosisadan rakkaustarina alkoi – ja mitä parisuhteen eteen on molempien tehtävä.

Kysyimme lukijoiltamme heidän rakkaustarinoitaan ja vinkkejä pitkään suhteeseen. Joidenkin onni on kestänyt jo yli 50 vuotta, toiset ovat löytäneet rakkauden Tinderistä.
Teksti:
Seura

Vuosisadan rakkaustarina ja neuvot onnen vaalimiseen – näin Seuran lukijat kertovat:

”Kaikki sai alkunsa, kun ohimennen näimme toisemme. Kolahti heti. Meni kuitenkin ­muutama vuosi ja satunnaisia kohtaamisia ennen kuin hän laittoi tekstiviestin, ja se oli menoa. Se juhannus päättyi hänen hellään halaukseensa ja toiveeseen ihanasta tulevaisuudesta.

Neljä lasta, kiireiset vuodet, mutta kuitenkin toinen edelleen on se oikea, vaikka monenmoista mutkaa ja mäkeä on eteen osunut. Tässä olemme olleet kohta 24 vuotta, kaiken kokeneena, vakavien sairauksien ja muiden vastoinkäymisten jälkeen.

Ihaninta on, että teemme melkein kaiken yhdessä. On hyvä olla, vaikka ei puhuttaisi, kun toinen vain on siinä. Olo on aina lämmin ja hyvä, kun tietää, että toinen on olemassa ja olemme tukena toisillemme. Pitkässä suhteessa tärkeää on anteeksiantamisen taito ja ymmärrys siitä, että ihminen muuttuu. Ja ­hellät pusut ja ­halaukset.”

­Hellyys voittaa

”Yli 50 vuotta yhdessä. Kai sitä on jo niin sanotusti yhteen hitsautunut.”

Pitkäliittolainen

”Tapasimme vuonna 1988 lavatansseissa ja heti tajusin, että tässä on minun mieheni. Tanssi hyvin ja tuoksui hyvälle. Sanoin seuraavana päivänä töissä, että nyt löysin mieheni, ja hän oli sanonut kotona löytäneensä hyvän mutukan.

Vuodet ovat sujuneet tosi hyvin. Kolme lasta ja ­kaksi lastenlasta, ja nyt ollaan yhdessä eläkkeellä. Hän on edelleen ihana, ja tanssimme yhä lavoilla. Samat harrastukset, kuten tanssi, hiihto ja ­marjastus auttavat, ja tykkäämme samoista asioista. Kyllä p­ötköttely toisen kainalossa on parasta.”

Vilperi

”Löysimme toisemme kirjeenvaihdon kautta. On ollut ylä -ja alamäkiä, mutta parasta on rakastaa puolisoa ja rakastua uudestaan. Kommunikointi on avain joka asiaan.”

Helena 67

”Odotan elämäni rakkautta vielä koskematto­mana. Toivottavasti vuodet tulevat olemaan rakkauden täytteisiä.”

Morgan

Lue myös: Rakkaus muutti muotoaan – Sonja Lumme on ex-puolisonsa ystävä: ”Olemme löytäneet toisemme uudella tavalla”

Sonja Lumme kuuluu aviomiehensä ja ex-miehensä kanssa samaan turvaverkkoon. ”Autamme toisiamme pyyteettömästi, jos joku sitä tarvitsee. ” <span class="typography__copyright">© Tommi Tuomi</span>
Sonja Lumme kuuluu aviomiehensä ja ex-miehensä kanssa samaan turvaverkkoon. ”Autamme toisiamme pyyteettömästi, jos joku sitä tarvitsee. ” © Tommi Tuomi

”Koskaan emme ole epäröineet, ettemmekö selviytyisi yhdessä”

”Tapasimme kylänraitilla 5.3.1967. Minä olin 16-vuotias lukiolainen ja hän 19-vuotias nuorukainen. Kuljeksimme kavereidemme kanssa ja ”törmäsimme”. Vuodet ovat menneet erittäin hyvin! Elämä on toki heittänyt eteemme yhtä sun toista, muun muassa sairautta, mutta koskaan emme ole epäröineet, ettemmekö selviytyisi yhdessä.”

Alati yhdessä

”Tapasimme aviomieheni kanssa netissä 19 vuotta sitten. Olin eronnut aika vasta pitkästä avio­liitosta, mutta se ei säikäyttänyt miestä. Elämä on mennyt hyvin, yhteen hiileen puhaltaen. Yhteiset arvot ja yhteinen tekeminen ovat tärkeitä, mutta samalla on oltava oma elämä.”

Marianne

Vuosisadan rakkaustarina – ”Yhdessä ajattelemme enemmän ja syvällisemmin”

”34 vuotta sitten oli ensitapaaminen Ravintola Tarhiansuun perjantaidiskossa Keuruulla 11.5.1990. Olin valmistunut aamupäivän aikana Joensuun metsä-ja puutalousopistosta sahateollisuusteknikoksi. Joensuusta lähdin suoraan ajamaan kotiin Keski-Suomea kohti.

Iltahämärissä lähdin sitten Keuruun Tarhiansuun perjantaidiskoon, jossa tapasin tulevan vaimoni Päivin. Hän näki minut ja sanoi ystävättärelleen, että nyt näin elämäni miehen ja lähden hänen peräänsä juttelemaan. Illanhämyssä Päivi antoi minulle puhelinnumeronsa, ja siitä se lähti liikkeelle monien vaiheiden jälkeen.

30 vuotta avioliittoaikaa on mennyt mielestäni oikein hyvin. Rakastuneita olemme edelleen, ja rakkaus muuttuu syvemmäksi vuosien karttuessa. Myös oma minäkuva kehittyy, kun vuosia tulee lisää.

Yhdessä ajattelemme enemmän ja syvällisemmin. Tärkeintä on rakkaus, toisen kunnioitus, rehellisyys ja luottamus toiseen. Toiseen pitää pystyä luottamaan, kun toimii yksin, ja toista pitää ajatella empaattisesti.”

T.J.

”Ennen etsittiin rakkautta ravintolasta, nyt internetistä. Tinderistä löydettiin toisemme. Hyvin ovat menneet ensimmäiset viisi vuotta ja jatkuu. Osaamme ottaa toisemme huomioon ja myös antaa tilaa.”

Make

”Löysin hänet Tinderistä, se oli rakkautta ensikohtaamisella. Suhde on sujunut rattoisasti yhteisiä unelmia toteuttaen. Pitkän suhteen salaisuus on toisen vierellä kulkeminen, vaikka tulisi mitä. Mutta molemmilla tulee olla myös omat elämät ja kaverit, eikä kumppanille kannata asettaa mitään tavoitteita.”

Viivi

Lue myös: Millaista on deittailu yli 50-vuotiaana? Maria, 51, latasi rohkeasti Tinderin avioeron jälkeen: ”Miehen löytäminen perinteisesti baarista ei ole enää niin helppoa”

”Suhde hiipui alkoholin takia”

”Minun rakkautarinani kesti 18 vuotta ja päättyi mieheni kuolemaan, kun hän jäi auton alle. Hän makasi seitsemän vuotta hoitokodissa halvaantuneena. Erosimme tosin 18 vuoden jälkeen, koska hänelle maistui alkoholi liian hyvin. Rakkautemme sai alkunsa tuttavien piirissä. Kaikki oli niin ihanaa, kun sitä alkuhekumaa kesti. Sitten suhde hiipui alkoholin takia. Mies on ollut haudassa jo viisi vuotta.”

Marjaana

”Tapasimme netissä, tarkemmin sanottuna pelimaailmassa 2009. Nyt on kaksi poikaa ja kissoja. On mennyt vaihtelevasti, aina ei ole ollut helppoa, mutta yhdessä on pysytty. Parasta on, että pystymme puhumaan kaikesta toisillemme.”

Onnellinen Amalia

”Olemme saaneet kolme lasta ja viisi lastenlasta. Suhde on iso rikkaus! Pitkän liiton salaisuus on luottamus ja se, että osoitamme arjessa pienin elein rakkautemme. Tärkeää on myös toisen kunnioittaminen, luottamus ja sama arvomaailma.”

Suhteessa

Lue myös: Perheenäiti Saara, 43, elää avoimessa suhteessa – ”En enää ajattele, että yksi ja ainoa rakkaus suojelee ihmistä kaikelta kivulta ja tuskalta”

Reilu vuosi sitten Saara ja hänen miehensä päättivät alkaa elää avoimessa suhteessa.
Reilu vuosi sitten Saara ja hänen miehensä päättivät alkaa elää avoimessa suhteessa. © iStock

”Ystävyys kehkeytyi friends with benefits -suhteeksi”

”Kaikki sai alkunsa lukiosta. Ensin oltiin ystäviä ensimmäinen ja melkein koko toinenkin vuosi. Ystävyys kehkeytyi friends with benefits -suhteeksi. Koulussa olimme ystäviä, vapaa-ajalla emme oikeastaan poistuneet toisen makuuhuoneesta.

On ollut ylämäkiä ja alamäkiä. Paljon kouluvuosia ja huonoa rahatilannetta. Eroamistakin mietittiin, mutta asiat ovat aina loksahtaneet paikalleen. Ihaninta on, että toinen on kaikkien vuosien jälkeen kiinnostunut asioistani ja kysyy, miten meni töissä. Toisen kuunteleminen ja avoimesti puhuminen on tärkeää.”

Tyttönen

Lue myös: Opettajan ja oppilaan rakkaus roihahti lukiossa: ”Tavattuani Vesan tuntui kuin olisin syntynyt toisen kerran”

Rakkaus on kestänyt.
Leena-Riitan ja Vesan rakkaus on kestänyt.
X