WHO: Tuhkarokkoon sairastuneiden määrä jatkaa nopeaa kasvuaan – Heikko rokotekattavuus vaarantaa erityisesti lapset

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tuhkarokkotapauksia rekisteröitiin tammi-maaliskuussa maailmanlaajuisesti yli 112 000.
© iStock © iStock
Tuhkarokkotapauksia rekisteröitiin tammi-maaliskuussa maailmanlaajuisesti yli 112 000. Kaikkia tapauksia ei kuitenkaan rekisteröidä, joten tuhkarokkoa esiintyy virallisia lukuja paljon enemmän.

Tuhkarokkotapaukset ovat lisääntyneet, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Sen mukaan tapausten määrässä koettiin tämän vuoden tammi-maaliskuussa maailmanlaajuisesti jopa 300 prosentin kasvu verrattuna viime vuoden samaan aikaan.

Alkuvuonna jo 112 163 sairastunutta 170 maassa

Yhteensä 170 maassa raportoitiin alkuvuonna jopa 112 163 tuhkarokkotapausta, kun viime vuonna tapauksia oli 163 maassa kaikkiaan 28 124.

Euroopassa tapausten määrä on lisääntynyt tänä vuonna jo 300 prosenttia, ja esimerkiksi Afrikassa nousua on jopa 700 prosenttia.

Läheskään kaikkia tuhkarokkotapauksia ei rekisteröidä. WHO arvioi, että vain alle yksi kymmenestä tapauksesta päätyy virallisiin raportteihin, joten todellisuudessa ongelma on virallisia lukuja paljon suurempi.

Epidemiat voitaisiin ehkäistä paremmalla rokotekattavuudella

Tuhkarokko on erittäin helposti tarttuva tauti. Se olisi lähes täysin ehkäistävissä kahdella rokotteella, mutta tällöin 95 prosentilla ihmisistä pitäisi olla rokotteet otettuna. Rokotteiden toimittamista vaikeuttavat erityisesti sodat ja muut kriisit.

Tauti leviää maailmalla, sillä tällä hetkellä vain 85 prosenttia maailman ihmisistä on saanut ensimmäisen ja 67 prosenttia toisen rokotteen.

Epidemioita esiintyy nyt monessa maassa, kuten Etiopiassa, Filippiineillä ja Ukrainassa, jossa tauti tappaa erityisesti lapsia.

Esiintyy myös hyvän rokotekattavuuden maissa

Viime aikoina tuhkarokkotapauksien määrä on kuitenkin lisääntynyt sellaisissakin maissa, joissa on yleensä ollut hyvä rokotekattavuus. Esimerkiksi Yhdysvalloissa, Israelissa ja Thaimaassa tuhkarokko on lisääntynyt huomattavasti, koska se on levinnyt nopeasti rokottamattomien ihmisten joukoissa.

Rokotekriittisyys on puhuttanut viime aikoina Suomessa ja monissa muissa hyvinvointivaltioissa. Muun muassa sosiaalisessa mediassa on levinnyt teorioita rokotteiden vaaroista.

Yhdysvalloissa New Yorkin pormestari julisti viime viikolla hätätilan osaan Brooklynin kaupunginosaa, sillä tuhkarokko on levinnyt ortodoksijuutalaisessa yhteisössä, jossa osa ihmisistä kieltää nykytieteen ja siten muun muassa rokotteiden tärkeyden.

X