Willie Nelson on marihuanamiljonääri – Kantritähti vaurastui kun kannabisvalmisteiden myynti vapautui: ”On päivän selvää, että pilvi on hyväksi Amerikalle”

”On päivän selvää, että pilvi on hyväksi Amerikalle”, Willie Nelson sanoo. Kannabisteollisuuden laillistaminen joissain Yhdysvaltojen osavaltioissa kerryttää niissä yhä enemmän verotuloja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kannabisyrittäjä Willie Nelson uudenvuodenkonsertissa Austinissa Teksasissa 31.12.2018.

"On päivän selvää, että pilvi on hyväksi Amerikalle", Willie Nelson sanoo. Kannabisteollisuuden laillistaminen joissain Yhdysvaltojen osavaltioissa kerryttää niissä yhä enemmän verotuloja.
Teksti:
Sanna Puhto

Yhdysvalloissa kannabismarkkinoiden kasvua on vauhdittanut kaksi vanhusta: presidentti Donald Trump, 72, ja kantritähti Willie Nelson, 85.

Presidentti Trump pisti vipinää möyhymarkkinoiden kehitykselle laillistamalla hampun heti ensimmäisen virkavuotensa päätteeksi. Lain silmissä hamppu on nyt runsaan vuoden ajan ollut Yhdysvalloissa kuin mikä tahansa maataloustuote. Hampusta (cannabis sativa) valmistetaan kannabistuotteita, joita saa laillisesti käyttää useissa osavaltioissa viihde- ja lääketarkoituksiin.

Kannabislääkkeitä saa myydä jo 33 osavaltiossa, ja kannabiksen viihdekäyttö on sallittu 10 osavaltiossa.

Julkkikset markkinoivat kannabista

Kannabisteollisuudesta on tullut Yhdysvalloissa ja Kanadassa erittäin kannattavaa bisnestä. Alan ensimmäiset multimiljonäärit ovat syntyneet.

Suurimmat pörssiin listautuneet yritykset ovat kanadalaisia. Kanada laillisti kannabiksen viihdekäytön lokakuussa 2018 toisena maana maailmassa Uruguay jälkeen.

Sen jälkeen varsinkin suurimpien kannabisyritysten pörssikurssit ovat olleet rajussa nousussa.

Muutama tuhat suomalaistakin pienisijoittajaa on innostunut laittamaan rahojaan kiinni kanadalaisten kannabisfirmojen osakkeisiin.

Kannabistuotteiden laillisten markkinoiden kehittyminen on tuonut alle viihdemaailmasta tuttuja yrittäjiä. Parhaiten heistä on menestynyt räppäri Snoop Dogg, jonka omistama riskisijoitusyhtiö Casa Verde Capital on lyönyt rahoiksi möyhymarkkinoilla lähes yhtä hyvin kuin levynmyynnissä.

Muita yrittäjiä ovat reggaelegenda Bob Marleyn poika Julian Marley JuJu Royal-kannabisbrändillään ja näyttelijä Whoopie Goldberg Whoopie & Maya -tuotemerkillään.

Hankalat kannabismarkkinat

Kantritähti Willie Nelson on yksi aikaisista pössyttelybisnekseen lähtijöistä.

Hänen yrityksensä GCH aloitti 2015. Se on tähän mennessä tuonut markkinoille kaksi kannabistuotemerkkiä, jotka on rakennettu luomun ja pientuotannon imagolle.

Viime vuonna Nelsonin yritys haki markkinoilta yli 10 miljoonan euron rahoitusta laajentaakseen toimintaansa kannabiksen viihdekäytön vapauttaneeseen Kanadaan sekä Kaliforniaan. Aiemmin kantritähden yritys on toiminut Yhdysvalloissa neljässä osavaltiossa: Coloradossa, Washingtonissa, Nevadassa ja Oregonissa.

Willie Nelson on ollut tunnettu kannabiksen laillistamisen puolestapuhuja vuosikymmeniä. Hän on niissä tarkoituksissa polttanut marihuanaa jopa Valkoisen talon katolla.

Mutta nyt kun tavoite on täyttynyt, miksi hän ja monet muut amerikkalaiset julkkikset ovat lähteneet kasvoillaan bisnekseen?

Talouslehti Forbes arvioi syyksi sen, että Yhdysvaltojen laillisia kannabismarkkinoita ei voi valloittaa yhdellä strategialla. Niilläkin osavaltioilla, jotka ovat laillistaneet kannabiksen viihdekäytön, on jokaisella omanlaisensa alaa säätelevät rajoitukset ja määräykset.

Tämän takia on vaikeaa rakentaa kaikissa osavaltioissa toimivaa vaikutusvaltaista brändiä ilman julkkiksen vetoapua.

Kantritähden varallisuus kasvoi 10 miljoonaa vuodessa

Tietenkin syynä on myös raha.

Willie Nelsonin nettovarallisuus kasvoi 10 miljoonaa dollaria jo ensimmäisenä vuotena kannabisbisneksessä ollen 25 miljoonaa dollaria vuonna 2016.

Ennen yrityksen perustamista tähden nettovarallisuus oli 15 miljoonaa dollaria.

Willie Nelson on pitkän elämänsä aikana musiikin tekemisen ja laulamisen ohella ollut myös näyttelijä ja kirjailija.

Hänen henkilökohtainen taloutensa ei aina ole ollut näin hyvissä kantimissa. Vuonna 1990 Nelsonin koko omaisuus takavarikoitiin maksamattomien verojen takia. Jäljelle jäin vain lempikitara, jonka hän oli toimittanut turvaan tyttärensä hoteisiin.

Nelsonin liiketoiminta laillistetussa kannabisbisneksessä on saanut hänen suhteensa verojen maksuun muuttumaan.

”Kannabisliiketoiminnan sääntely ja verotus ovat hyväksi yksilöille, yrityksille ja osavaltiolle. On päivän selvää, että pilvi on hyväksi Amerikalle.”

X