WWF:n Earth Hour antaa jälleen valomerkin – Maailman suurin ilmastotapahtuma kerää Suomessa katseet ruokalautasille

Suomessa WWF haluaa kannustaa ihmisiä tekemään ilmastotekoja lautasellaan ja valitsemaan kasvispainotteista ruokaa. Ruoka muodostaa viidenneksen päästöistämme. Suurin osa päästöistä syntyy eläinperäisen ravinnon tuotannosta. © Aki-Pekka Sinikoski/WWF Suomi
Suomessa Earth Hour kiinnittää huomion erityisesti ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutuksiin.

Maailman suurin ilmastotapahtuma WWF:n Earth Hour koittaa jälleen 30. maaliskuuta kello 20.30. Perinteisesti Earth Hourin aikana on tapana sammuttaa turhat valot tunnin ajaksi ja viettää tunti esimerkiksi kynttilän valossa.

Viime vuonna valot sammuivat maailmanlaajuisesti yli 18 000 tunnetusta maamerkistä.

Ilmastonmuutos edellyttää ripeitä toimia

Kyseessä ei ole sähkön- tai energiansäästötempaus vaan tarkoitus on inspiroida ihmisiä ympäri maailman ilmastoystävälliseen elämään ja viestiä päättäjille, että ilmastonmuutos edellyttää ripeitä toimia.

”Ilmastonmuutos uhkaa kaikkea meille rakasta. WWF:n Earth Hourissa miljoonat ihmiset näyttävät, että planeettamme tulevaisuus on meille elintärkeää. Päättäjien on kuultava viesti ja tehtävä nyt rohkeaa ilmastopolitiikkaa”, sanoo WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder.

Tapahtuma sai alkunsa vuonna 2007 Sydneystä ja laajeni jo seuraavana vuonna maailmanlaajuiseksi.

Vuonna 2018 mukana oli jo 188 maata ja maantieteellistä aluetta sekä miljoonia yksityishenkilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä. Suomi osallistui tapahtumaan ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja viime vuonna siihen osallistui jo 1,5 miljoonaa suomalaista.

Katse ruoan ilmasto- ja ympäristövaikutuksiin

Ruoantuotanto on tällä hetkellä suurin yksittäinen kasvihuonekaasujen aiheuttaja ja suurimpia syitä myös maailman villieläinten määrän romahtamiseen. Hiilijalanjäljestämme ruoka muodostaa viidenneksen.

”Muuttamalla ruokailutottumuksiamme pystymme merkittävästi hillitsemään ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä”, sanoo WWF:n johtava ruoka-asiantuntija Annukka Valkeapää.

Suomessa lukuisat kahvilat ja ravintolat ovat viime vuosin innostuneet osallistumaan Earth Houriin tarjoamalla ilmastoystävällisiä lounaita ja illallisia.