Yhdysvaltojen sotaharjoitukset Suomessa tulivat yllätyksenä - kuka kutsuu vieraan vallan joukot maahan?

Suomen turvallisuus- ja ulkopoliittiset päätökset valmistellaan poliitikoilta ja julkisuudelta salassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomi isännöi kansainvälistä laivastoharjoitusta Suomenlahdella syksyllä 2014.

Suomen turvallisuus- ja ulkopoliittiset päätökset valmistellaan poliitikoilta ja julkisuudelta salassa.
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Suomen puolustusvoimat järjestää tänä vuonna sotilaallisia harjoituksia, joihin osallistuu yhdysvaltalaisia joukkoja: Loppukeväällä maahan saapuu parikymmentä Stryker-miehistönkuljetusvaunua, ja heti perään F-15-hävittäjien osasto.

Suomen ulkopolitiikan johto ei aluksi tiennyt, kuka vieraat kutsui. Ulkoministeri Timo Soini (ps) joutui aivan erikseen selvittämään, että aloite tuli Yhdysvalloista.

Kaksi vuotta sitten Suomi teki presidentti Sauli Niinistön johdolla ulkopoliittisen linjauksen, jonka mukaan me emme osallistu sellaiseen kansainväliseen sotilaalliseen harjoitustoimintaan, joka voidaan tulkita muuttuneessa maailmantilanteessa uudella tavalla.

Yhdysvaltalaisten sotilaslähteiden mukaan F-15 sotaharjoitukset lähettävät Venäjälle selvän viestin. Voidaan siis tulkita, että Suomi on muuttanut ulkopoliittista linjaansa Juha Sipilän (kesk) hallituskaudella.

Puolustusjuntta

Viime vuosina kansanedustajat ovat saaneet lukea turvallisuuspolitiikan päätöksistä lehdistä. Ylen politiikan toimittaja Pekka Ervasti on kuvaillut ulkopolitiikan konkari Pertti Salolaista (kok) ranskalaisen puskafarssin petetyksi aviomieheksi, joka ryntää aina estradille valittamaan, miksi hänelle ei kerrottu mitään.

Samalla puolustushallinto on saanut osakseen ansaittua kritiikkiä. Länsimaisessa demokratiassa poliitikot – eivät sotilaat – päättävät ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

 Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) sanoo olevansa huolissaan siitä, miten huonosti ja myöhään poliitikkoja on informoitu. Hän odottaa nyt hallituksen valmistelemaa lainsäädäntöä, jossa pureudutaan siihen, miten Suomi voi antaa ja ottaa vastaan sotilaallista apua.

”Siinä yhteydessä myös päätöksentekomekanismi tulee mietittyä. Se on asia, joka on syytä katsoa erityisen tarkkaan”, Tuomioja sanoo.

Vanha konsti

Syyskuussa 1940 Suomen aluevesille ilmestyi saksalaisia sotalaivoja.

Kävi ilmi, että Suomi ja Saksa olivat solmineet salaisen yhteistyösopimuksen, jonka seurauksena Suomeen saapui 200 000 vieraan vallan sotilasta.

Vieras saapui omasta aloitteestaan. Eduskunta ei tehnyt asiassa muodollista päätöstä.

X