Yksinäisyys koskee joka kymmenettä suomalaista – Näin apua yksinäisyyteen voi saada myös etäyhteyden avulla

Pandemian aikana eri ikäryhmissä on koettu yksinäisyyttä tavallista enemmän. Ilmiö ei kuitenkaan ole uusi, sillä joka kymmenes suomalainen kärsii pitkäkestoisesta yksinäisyydestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yksinäisyys voi lieventyä myös etäyhteyksin.

Pandemian aikana eri ikäryhmissä on koettu yksinäisyyttä tavallista enemmän. Ilmiö ei kuitenkaan ole uusi, sillä joka kymmenes suomalainen kärsii pitkäkestoisesta yksinäisyydestä.
(Päivitetty: )
Teksti: Milla Olkkonen-Lind

”Yksinäisyys alkaa värittää maailmaa negatiivisesti ja vääristää lopulta myös käsitystä itsestä”, sanoo HelsinkiMission yksinäisyystyön asiantuntija Maria Lähteenmäki.

Turvavälit, kasvomaskit ja kokoontumisrajoitukset ovat jo kuukausien ajan erottaneet meitä toisistamme.

HelsinkiMissio vastaa yksinäisten hätään tarjoamalla maksutonta keskusteluapua etäyhteyksin. Verkkosivuilta voi lisäksi ladata tai tilata kotiin ilmaisen tehtäväkirjan, jonka tehtävät auttavat tunnistamaan omia ajattelu- ja toimintatapoja. Näin omaa ajatteluaan on helpompi muovata niin, että yksinäisyys lopulta lieventyy.

Yksinäisyys katkeaa etäyhteyden välityksellä

Jututus-palvelu puolestaan on suunnattu ikäihmisille ja muistisairaille sekä heidän läheisilleen. Yhteydenpidon lisäksi tarkoitus on pitää muistelutuokioita, joiden aikana palveluun voi lisätä valokuvia ja tarinoita muistelijan elämän varrelta.

Läheinen toimii jututtajana ja voi tarvittaessa auttaa erityisesti tablettilaitteille suunnitellun sovelluksen käytössä. Henkilökohtaiset tarinat voi jakaa myös muille läheisille ja esimerkiksi kotihoitajille.

”Kun on tekeväinen eikä pelkää tietokonetta, kyllä käyttö onnistuu”, kommentoi Anna-Liisa Aalto, 76.

”Vapaaehtoisten apu on ollut korvaamatonta”

Senioreiden ahdinko kasvatti kanssaihmisten auttamishalua. HelsinkiMission senioritoimintaan osallistui yli 600 vapaaehtoista, uusia vapaaehtoisia koulutettiin 244.

-”Olemme iloksemme huomanneet, että tulipa apu kasvotusten tai etänä, se on helpottanut yksinäisen elämää”, sanoo HelsinkiMission hyvinvointijohtaja Hanna Kari.

”Lyhytkin kohtaaminen toisen ihmisen kanssa voi olla hyvin merkityksellinen, korona-aikana tavallistakin tärkeämpi.”

HelsinkiMission vapaaehtoiset auttoivat ja tukivat senioreja monin tavoin koronavuoden aikana. Arjessa auttavien vapaaehtoisten lisäksi tukihenkilöt, puhelinpalvelut, ryhmätoiminta ja yhteisölliset tilaisuudet lievittivät yksinäisyyttä. Yli 90 prosenttia vapaaehtoisapua saaneista senioreista antoi vähintään hyvän yleisarvion saamastaan avusta ja tuesta.

HelsinkiMission Senioripysäkki tarjosi yli 60-vuotiaille ammattilaisen ohjaamia ryhmiä, joissa pystyi puhumaan huolistaan ja peloistaan. Lisäksi oli mahdollisuus saada kahdenkeskistä keskusteluapua Senioripysäkin ammattilaisen kanssa. Kohtaamisia oli kolmannes enemmän kuin edellisvuonna.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 3/21.

Lue myös: ”Yksinäisyys on ongelma ympäri Suomea” – Ulla Ström ryhtyi itse vapaaehtoiseksi ja näin toisten auttaminen pelasti hänet yksinäisyydeltä

Lue myös: HelsinkiMission Maria Rakkolainen: ”Yksinäisyyteen saa parhaiten apua pohtimalla, mitä itse tilanteessa eniten tarvitsee”’

Maria Rakkolainen

Yksinäisyys-kirjan tarkoitus on auttaa muuttamaan ajatuksia ja tekoja, jotka tukevat yksinäisyyden tunnetta. © Kuva: Jani Laukkanen

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X