Yle korjasi vaalikoneensa ripeästi Seuran havaittua siinä vian – Näin ongelma käyttäjälle ilmeni

Korjauksen jälkeen vaalikoneessa kannattaa tehdä vielä ”tarkastuslaskenta”.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Korjauksen jälkeen vaalikoneessa kannattaa tehdä vielä ”tarkastuslaskenta”.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Tiistaina 26.3. Seura löysi Ylen vaalikoneesta omituisen vian. Testissä koneeseen syötettiin samat vastaukset kuin Jussi Halla-aholla. Koneen olisi pitänyt antaa tulokseksi 100 prosentin yhteensopivuus.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Ylen vaalikoneen mukaan Halla-aho oli vasta kolmanneksi sopivin ehdokas. Yhteensopivuus oli vain 71 prosenttia.

Seuran toimittaja Mikael Vehkaoja twiittasi ongelmasta.

”Vastaamalla tismalleen samalla tavalla kuin Jussi Halla-aho, pitäisi vaalikoneesta tulla sadan prosentin osuvuus hänen kanssaan”, vaalikoneesta vastaava Jarkko Ryynänen Yle News Labista vastasi.

Ongelmaa ei kuitenkaan kyetty sillä erää toistamaan, joten asia jäi siihen.

Vika varmistuu

Torstai-iltapäivänä 28.3. Seura sai toistettua ongelman.

Tällä kertaa Ylen vaalikoneeseen syötettiin vihreiden Timo Huhtamäen vastaukset. Kaikki 30 vastausta olivat siis samat kuin Huhtamäellä.

Huhtamäki ei kuitenkaan mahtunut edes vaalikoneen seitsemän sopivimman ehdokkaan listalle. Yhteensopivuus oli 72 prosenttia ja Raha-teemassa vain 42 prosenttia, vaikka vastaukset olivat identtiset.

Löydös herätti vakavan kysymyksen vaalikoneen luotettavuudesta.

Seura oli suoraan yhteydessä Ylen Jarkko Ryynäseen. Hänen mukaansa vaalikone on rakennettu niin, että lähtötilanteessa kaikki ehdokkaat ovat 100-prosenttisen sopivia. Jokaisen eri vastauksen jälkeen ehdokkaan prosenttimäärä putoaa hieman.

Nyt oli käytännössä varmistunut, että Vaalikoneen toiminnassa oli järjestelmätason vika. Ylellä alettiin selvittää asiaa.

Vikatilanne syntyi, kun vastaukset eivät nollaantuneet

Käyttäjät käyttävät vaalikoneita eri tavoin. Jotkut hiovat omia vastauksiaan monta kertaa. Voi olla, että kiireessä jokin kysymys on ymmärretty väärin. Tai sitten joku ehdokas osaa perustella kantansa niin hyvin, että äänestäjä muuttaa mielipidettään.

Tällaisessa tilanteessa vastaaja saattaa palata kyselyn alkuun. Se käy helposti esimerkiksi painamalla selaimen takaisin-painiketta.

Ylen vaalikoneen vika johti tilanteeseen, jossa aiemmin annetut vastaukset eivät nollaantuneet. Ongelma ilmeni Google Chrome -selaimella.

Näin vika Ylen Vaalikoneessa ilmeni:

1. Käyttäjä vastaa Ylen Vaalikoneeseen ja siirtyy tarkastelemaan tuloksia.
2. Käyttäjä palaa kysymyssivulle painamalla selaimen takaisin-nappia.
3. Käyttäjä muokkaa omia vastauksiaan ja siirtyy uudelleen tarkastelemaan tuloksia.
4. Tulossivu ei päivity, vaan vanhat tulokset jäävät ”kummittelemaan” vaalikoneeseen. Tämä ongelma poistuu vain, jos käyttäjä ymmärtää päivittää sivun manuaalisesti.

Poliittinen välimuisti

Jarkko Ryynäsen mukaan vian aiheutti vaalikoneeseen rakennettu välimuisti-toiminto.

”Se on suunniteltu ominaisuus, jonka tehtävä on helpottaa koneen käyttöä. Aiemmin meillä oli tapauksia, joissa ihmiset olivat jättäneet vastaamisen kesken. Kun he palasivat testin pariin myöhemmin, kone oli nollannut aiemmin annetut vastaukset.”

Siinä syy, miksi näissä eduskuntavaaleissa käytettävä Ylen vaalikone muistaa käyttäjän antamat vanhat vastaukset.

Tämän ”kansakunnan poliittisen välimuistin” ei pitäisi vaikuttaa tuloksiin, kun käyttäjä painaa uudelleen ”Siirry tuloksiin” -nappia. Chrome-selaimessa näin kuitenkin kävi.

Torstai-iltapäivällä kello 17 Jarkko Ryynänen ilmoitti, että vika on korjattu. Työhön kului noin kolme tuntia. Yle reagoi siis tekniseen ongelmaan kiitettävän avoimesti ja ripeästi.

Jos jotain äänestäjää jäi vaivaamaan, onko Yle vaalikone antanut vääriä vastauksia, ei hätää. Vielä ehtii tehdä tarkistuslaskennan.

X