Yle perui tälle päivälle suunnitellun Matti Nykäsen inspiroiman elokuvan esityksen – Lue perustelut tästä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kari Väänänen näyttelee Mestari-elokuvassa omille teilleen kadonnutta mäkihyppääjää metsästävää toimittajaa ja Eeva-Maria Mutka mäkikotkan kolmatta vaimoa. © Yle
Vuonna 1992 valmistunut elokuva Mestari ei ohjaaja Anssi Mänttärin mukaan ” ole kertomus Matti Nykäsestä, vaan ilmiöstä hänen ympärillään."

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Ylen Teema & Fem -kanavalla piti tänä iltana esittää vuonna 1992 valmistunut Mestari.

Valinnassa oli paljon sattumaa. Anssi Mänttärin ohjaus kertoo kaikkien aikojen menestyneimmästä mäkihyppääjästä, joka katoaa kesken Keski-Euroopan mäkiviikon. Toimittajat, sponsorit ja hiihtoherrat metsästävät Konsta Kimpiläksi nimettyä mäkikotkaa, jota esittää elokuvassa Konsta Mäkelä.

Vaikka Mänttäri vakuutteli, että ”elokuva ei todellakaan ole kertomus Matti Nykäsestä, vaan ilmiöstä hänen ympärillään” (Ilta-Sanomat 2.1.1992), hahmon esikuva oli selvä.

Mestari oli ensimmäinen yritys siirtää sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 55-vuotiaana kuolleen Nykäsen tarina valkokankaalle.

Ilmestyessään elokuva sai kriitikoilta pyyheitä sensationalismista, mutta myös kehuja.

Mestari rahastaa yleisöään yhtä härskisti ja juuri niillä samoilla koukuilla, joita se tarinassaan muka paheksuu. Tekopyhyydessään se on sangen kyyninen ja valheellinen roskafilmi”, Tapani Maskula ripitti Turun Sanomissa (7.3.1992).

”Ohjaaja Anssi Mänttärin ja toimittaja Antti Arveen käsikirjoitus liitää neuvokkaasti omaa lentoaan. Se kiteyttää nasevasti lumivyöryn lailla leviävän julkisuuskoneiston perusolemuksen: medioiden välisen kilpailun julkisuuden kultakimpaleesta, josta jokainen haluaa osansa”, Olli Manninen kirjoitti Iltalehdessä (6.3.1992).

Suru-uutisen myötä ajat sitten päätetty Mestarin esitys olisi ollut poikkeuksellisen ajankohtainen. Teema & Fem -kanavalla päätettiin kuitenkin jättää elokuva esittämättä tänään.

Sen paikalla nähdään Aki Kaurismäen ohjaama Kauas pilvet karkaavat. Mestari esitys siirrettiin ja se nähdään Teema & Fem -kanavalla 26. maaliskuuta.

Miksi?

”Emme lähde miettimään oliko vainaja hyvä vai paha ihminen”

”Kun kuulimme Nykäsen kuolemasta, ensin tuntui mainiolta ajatukselta, että meillä on elokuva, joka on nyt uudella tavalla ajankohtainen. Sitten kun mietin asiaa enemmän, esittäminen ei tuntunutkaan tyylikkäältä”, siirtopäätöksen tehnyt Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti sanoo.

Myös hän vetää yhtäläisyysmerkin elokuvan Konsta Kimpilä ja oikean Matti Nykäsen välille.

”Elokuvassa päähenkilö katoaa ryyppäämän ja tekee oharit tyttöystävälleen oharit ja kaikille muille. Tuntui turhalta esittää Nykäsen kuoleman jälkeisenä päivänä elokuva, joka saattaa tuntua rienaavalta. Kyse ei ole hyllytyksestä tai sensuurista. Elokuvahan esitetään kuukauden päästä.”

Nykäsen urheilu-uran jälkeiseen elämään kuului 2000-luvulla muun muassa perheväkivallasta saatuja tuomioita ja vankilareissuja. Niiden rinnalla Mänttärin elokuvan pseudonyymistä mäkikotkastaan antama kuva on lopulta maltillinen.

Kecskeméti ei pidä siirtopäätöstä ylivarovaisuutena vaan julkiseen palveluun kuuluvana vastuullisuutena.

”Yksi Ylen perusarvoista on ihmisen kunnioitus. Emme lähde miettimään oliko vainaja hyvä vai paha ihminen. Ihmisen kunnioitus on keskeistä. Kuukauden päästä elokuvaa voi katsoa yhtä lailla mattinykäs-silmälasien kautta tai vain arvottaa elokuvan laatua. Tänään elokuvaa katsottaisiin puhtaasti kuvauksena Matti Nykäsestä.”

Kecskemétin mukaan palaute Mestarin esityksen lykkäyksestä on ollut ”99-prosenttisesti hyvää.”

X