Yle-selvittäjä Olli Mäenpää kritisoi Ylen linjaa olla kertomatta mitään päätoimittajahakijoista

Ylen kannattaisi kertoa edes jotain Ylen päätoimittajan virkaa hakeneista, vaikka pakko ei olekaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Kaikenlaista voi tulla mieleen”. Professori Olli Mäenpää ei ymmärrä Ylen linjaa olla kertomatta mitään päätoimittajan pestiä hakeneista.

Ylen kannattaisi kertoa edes jotain Ylen päätoimittajan virkaa hakeneista, vaikka pakko ei olekaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Miia Saari

Ylen päätoimittajan hakuaika on päättynyt, mutta Yle ei ole kertonut julkisuuteen mitään tietoa hakijoista, eikä edes valinnan aikatauluista.

Olisiko pitänyt, Yle-selvityksen tehnyt hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää?

”Julkisuuslakia ei sovelleta Ylen toimintaan, koska se toimii osakeyhtiönä. Sikäli Ylellä ei ole mitään oikeudellista velvoitettu julkistaa tietoja hakijoista.

Yleisradio on kuitenkin julkisen palvelun yleisradioyhtiö ja sitä pyöritetään verovaroin, joten siinä mielessä avoimuus Ylen toiminnassa olisi hyvin perusteltua. Sen vuoksi edes jonkinlaista osviittaa tästä hakuprosessista olisi voinut olla mahdollista esittää. Päätoimittajan posti on koko yleisradiotoiminnan keskeisimpiä posteja.”

Mikä asia olisi ollut korrektia kertoa?

”No kun ei tiedä mitään, on vähän vaikea sanoa. Mutta esimerkiksi jotain tietoa siitä, millaista porukkaa Ylen päätoimittajaksi on hakenut. Onko hakijoita printtimediasta tai sähköisestä mediasta, jotain kategorioita siitä olisi voinut esittää. Pikkuisen olisi voinut avata myös hakijoiden hakuintressejä ja hakijoiden määrää ja intressien kohdistumista.”

Eli Yle olisi vaikka voinut kertoa, että hakijoita oli runsaasti eri medioista ja hyviä tyyppejä kaikki tyynni. Kahden kuukauden päästä aiheesta lisää!

”Se olisi semmoista kohtuullista yleisen palvelun yhtiöltä juuri nyt, kun tähän päätoimittajan valintaan kohdistuu niin suuri kiinnostus.”

Mokaako Yle nyt tässä taas?

”En sano että mokaa, mutta kyllä se julkisen palvelun toimijan julkisuuskuvaan sopisi paremmin, että avoimuutta käytettäisiin.”

Minkälaiselle koulunpenkille Ylen pomot pitäisi laittaa, että he oppisivat?

”(Naurua). Onhan tässä vähän ollut julkisuuden kautta keskustelua eri toimintamuodoista. Kyllähän Yle yleensä on sitoutunut avoimeen tiedottamiseen. Kun katsoo Ylen verkkosivuja, niin siellä aikalailla korostetaan avoimuutta. Tässä kohtaa sitä samaa oppia olisi voitu soveltaa laajemmin. Mutta ehkä tämä on enemmän yksittäistapaus siellä. En itse ymmärrä, miksi sitä asiaa pitäisi niin hyssytellä. Ei siitä mitään vahinkoa aiheudu, jos kertoo hakijoista joitain yleisiä asioita nimiä paljastamatta.”

Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen irtisanoutui toukokuussa 2017. © LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Ehkä kukaan ei ole hakenutkaan

Tässähän tulee jo epäilys, ettei päätoimittajaksi ole hakenut kukaan.

”(Naurua). No sitä en usko, mutta se olisi aika noloa. Kai sitä hommaa on ainakin yksi hakenut, koska kerrotaan, että asia etenee. Mutta luulisin, että kyllä nyt joku… Mutta sehän on vaativa ja hivenen tuulinenkin paikka, siinä mielessä on vaikea sanoa, kuinka suuri se kiinnostus on ollut. Ei meillä semmoisia huippuosaajia joka oksalla kasva. Se on aika pieni se joukko, josta periaatteessa voidaan tehtävään henkilö valita.”

Miten suuri määrä Suomessa on henkilöitä, jotka kykyjensä puolesta soveltuisivat Ylen päätoimittajaksi?

”Sitä en osaa arvioida, mutta eikös siinä haussa käytetty myös headhunter –firmaa, että jos olisikin mahdollista, että vielä tämän hakuprosessin jälkeen yritettäisiin ottaa yhtyettä sellaisiin henkilöihin, jotka eivät ole tehtävään hakeneet. Sekin voi olla yksi hyssyttelyn tausta.”

Eli ei ole tullut tarpeeksi päteviä hakijoita ja siksi tästä prosessista ei kerrota mitään?

”Jos niin on, silloin on haluttu pitää kädet avoimina tällaiseen aktiiviseen rekrytointiin.”

Tämäkin keskustelu on nyt osoitus siitä, että kaikenlaisia spekulaatiota alkaa pyöriä, jos mitään ei kerrota.

”Näinhän se tietysti on. Kun peruskuvioita avaa, ei tule turhia spekulaatioita.”

Tässäkin olemme nyt spekuloineet, että ehkä kukaan ei ole hakenut päätoimittajaksi tai yksikään tarpeeksi hyvä ei ole hakenut. Ettei kukaan hakija kelpaa.

”Kaikenlaista voi tulla mieleen.”

Lue myös:

Erikoinen ratkaisu Ylegate-kirjan yhteydessä: Byrokratia jauhoi ja ratkaisi – logo ei kuulu Ylen sananvapauskeskusteluun

Yle uutiset, Sieg Heil!

 

X