Ylikulutuspäivä on jo saavutettu! ”Suomalaiset elävät loppuvuoden velaksi luonnolta”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvitsisimme lähes neljä maapalloa kattamaan luonnonvarojen kulutus.
© iStock
Suomalaisten ylikulutuspäivä on perjantaina 5. huhtikuuta. Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat, kuten suomalaiset, tarvitsisimme 3,8 maapalloa.

Tänä vuonna suomalaiset saavuttivat laskennallisen ylikulutuspäivänsä jo viikkoa aiemmin kuin kahtena edellisvuonna, sillä suomalaisten ylikulutuspäivä on tänään perjantaina 5. huhtikuuta.

Ylikulutuksen vuosittainen vaihtelu selittyy pääasiassa ruuantuotannon ja -kulutuksen sekä energiantuotannon ja liikenteen hiilidioksidipäästöjen vaihtelulla.

Maailmanlaajuisesti ylikulutuspäivä on osunut viime vuosina vasta elokuulle eli neljä kuukautta Suomen keskiarvoa myöhemmin.

”Suomalaiset elävät loppuvuoden velaksi luonnolta”

Suomalaiset ovat kuluttaneet osansa maapallon luonnonvaroista tänään.

Vaikka kestävästä kehityksestä puhutaan paljon, ei se riitä pysäyttämään ylikulutustamme.

Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvitsisimme lähes neljä maapalloa kattamaan luonnonvarojen kulutuksemme.

”Nykyinen ylikulutuksemme on luonnon kannalta täysin kestämätöntä, sillä suomalaiset elävät koko loppuvuoden velaksi luonnolta. Suomalaisen ylikulutuksen vaikutukset näkyvät erityisesti kehittyvissä maissa, joissa luonnon monimuotoisuus köyhtyy hälyttävää tahtia”, sanoo WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder.

Ylikulutuksesta puhuttaessa tarkoitetaan maapallon biokapasiteetin ylittymistä. Silloin maapallo ei kykene tuottamaan uusia luonnonvaroja ja käsittelemään fossiilisista polttoaineista aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä riittävästi kuormitukseen nähden.

Suomen ylikulutus on ollut viimeisen seitsemän tilastoidun vuoden aikana ja 2000-luvun alussa 3,5-3,8 maapallon tasolla. Pientä parannusta on kuitenkin viime vuosina tapahtunut, sillä vuosina 2005–2008 suomalaisten ylikulutus ylitti neljän maapallon tason.

Pieni maa, joka kuluttaa paljon

Suurimmat syyt suomalaisten ylikulutukseen ovat liikennepäästöjen lisäksi energian- ja ruuantuotanto.

Maitomaana tunnetussa Suomessa elintarvikkeiden kasviperäisyyttä tulisi lisätä.

”Ruuan suurimmat ilmastovaikutukset syntyvät eläinperäisen ruuan tuotannosta. Jotta maapallon keskilämpötilan nousu voidaan rajata 1,5 asteeseen ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen pysäyttää, ruokavaliomme on muututtava pääosin kasvisperäiseksi”, huomauttaa WWF:n ohjelmapäällikkö Jussi Nikula.

Ruuantuotanto on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti yksi suurimmista yksittäisistä kasvihuonekaasujen aiheuttajista ja suurimpia syitä maailman villieläinten määrän romahtamiseen.

X