Tiesitkö tästä hintajiposta? Finnair kertoo, miksi Tukholmasta lentävä voi säästää satasia

Finnairista muistutetaan, että lentomatkat on käytettävä varausjärjestyksessä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lentojen hintoihin vaikuttaa kilpailu, kerrotaan Finnairilta.

Finnairista muistutetaan, että lentomatkat on käytettävä varausjärjestyksessä.
Teksti:
Pauli Reinikainen

Etsitkö Finnairin New Yorkin lentoa syyskuulle? Saatat löytää sen selvästi halvemmalla, jos olet valmis astumaan koneeseen Tukholmassa.

Esimerkiksi 4. syyskuuta lähtevä New Yorkin menopaluulento maksaa Helsingistä 701 euroa, mutta Tukholmasta vain 425 euroa. Tukholmasta lähtevä lento tekee välilaskun Helsingissä.

Jos asiakas on valmis lentämään aikaisin saman päivän aamuna Tukholmaan ja odottelemaan lähtevää New Yorkin lentoa Arlandan kentällä, säästöä kertyy 185 euroa. Summassa on huomioitu samoille lähtö- ja paluupäiville varattu Finnairin lento Tukholmaan, joka maksaa edullisimmillaan 91 euroa.

Hakualgoritmit eivät Finnairin mukaan vaikuta hintoihin heidän omilla sivuillaan.
Algoritmit eivät Finnairin mukaan vaikuta hintoihin heidän omilla sivuillaan. © travellinglight / iStock

Edullisempi lento johtuu kilpailusta

Edullisia Tukholman lentoja löytää myös muihin kohteisiin, jos jaksaa nähdä vaivaa. Mutta miksi kyseinen menopaluulento Tukholmasta on edullisempi kuin Helsingistä?

”Kyse on pitkälti kilpailusta. Siitä, kuinka paljon lentoja markkinalla on kyseisenä ajankohtana, mikä on kapasiteetti ja miten kilpailijat hinnoittelevat lennot. Näillä on iso vaikutus”, Finnairin verkostosta, hinnoittelusta ja tuotto-optimoinnista vastaava johtaja Antti Tolvanen kertoo.

Välilaskullinen lento on Tolvasen mukaan pääsääntöisesti edullisempi kuin suora lento. Tukholmasta lähtevä joutuu odottelemaan kentällä selvästi enemmän kuin Helsingistä lähtevä matkustaja.

”Asiakkaat arvostavat eri asioita. Suurimmalle osalle merkitsee eniten lennon kokonaiskesto sekä lennon mukavuus ja sujuvuus. Nykyisin on yhä enemmän niitä, jotka ajattelevat myös ekologisuutta.”

Lue myös: Myöhästyikö lentosi? Voit olla oikeutettu satojen eurojen korvaukseen – Älä oleta lentoyhtiön kertovan sitä sinulle

Ensimmäinen lento on käytettävä

Tolvanen huomauttaa, että asiakkaan on matkustettava lennoilla niiden varausjärjestyksessä. Tämä tarkoittaa, että Tukholmasta lähtevän lennon ostanut ei voi jättää käyttämättä ensimmäistä Helsinkiin lentävää matkaa. Tällöin menomatka peruuntuu kokonaan.

Matkatavaroiden kohdalla on huomioitava, ettei laukkuja voi selvittää New Yorkista Helsinkiin. Näin ollen myös paluumatka Suomeen kiertää Tukholman kautta ainakin silloin, jos ruumassa on matkatavaraa.

”Matkatavarat seuraavat automaattisesti sinne, mihin paluulento on ostettu. Jos matkustaja jää pois Helsingissä eikä käytä viimeistä lentoa, matkatavarat on haettava Tukholmasta. Siinä mielessä hintakikkailu ei välttämättä kannata”, Tolvanen jatkaa.

Finnairilla ei ole tarkkoja lukuja siitä, kuinka moni etsii halvempia lentoja Tukholman kautta. Tolvasen mukaan hinnan perässä juokseminen ei ole hintaeroista huolimatta lisääntynyt.

Lue myös: Pilotti on lentoturvallisuuden heikoin lenkki – Nämä syyt jarruttavat matkustajaliikenteen automatisointia

X