Ympäristöliike Elokapinan ideologia ei puhuttele vain nuoria − Timo, 71, tukee tiesulkuja: ”Tämä on meidän kaikkien asia”

Seura tapasi Elokapinan tukijoukoissa niin ilmastoisovanhempia kuin äitikapinallisiakin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elokapinan Myrskyvaroitus -mielenosoitus sulki autoliikenteen Pohjois-Esplanadilta

Seura tapasi Elokapinan tukijoukoissa niin ilmastoisovanhempia kuin äitikapinallisiakin.
Teksti:
Aino Mielo

Ympäristö- ja ilmastoliike Elokapina on järjestänyt kaksi mielenosoitusta kesäkuussa pysäyttämällä liikenteen Helsingin Kauppatorilla ja Kaisaniemessä.

Mielenosoituksilla vaaditaan, että hallitus lopettaa ympäristölle ja ilmastolle haitalliset yritystuet.

Seura seurasi Elokapinan kesäkuun ensimmäistä mielenosoitusta paikan päällä. Paikalla oli tuhansia, eikä liike puhutellut pelkkiä nuoria.

Seura tavoitti Myrskyvaroituksesta 55–76-vuotiaita ”kapinallisia”, ja kysyi heidän kokemuksistaan ilmastoaktivismin parissa.

Päivi, 66, valmistautui kesäkuun 7. päivänä mielenosoitukseen Ruttopuistossa ennen Kauppatorille suuntaavaa kulkuetta.

”Mä olen mummo ja huolissani lastenlasteni tulevaisuudesta ”

Päivi Veikkola on vuorannut itsensä vaaleanpunaisiin vaatteisiin ja heiluttaa Elokapinan lippua. Tukimielenosoittajien väriksi on sovittu vaaleanpunainen. Tukimielenosoittajia ovat he, jotka eivät mene itse istumaan tiesulkuun, mutta osoittavat tukensa aktivisteille.

Päivi on ollut mukana ilmastomielenosoituksissa aiemminkin. Huoli maapallon puolesta sai liittymään mukaan ensi kerran jo Äitikapinaan.

”Mä olen mummo, ja huolissani lastenlasteni tulevaisuudesta”, Päivi toteaa.

Vaikka Elokapina on tunteita herättävä liike, ei Päivi ole saanut sukulaisiltaan tai lähipiiriltään vieroksuvia kommentteja aktivismiinsa liittyen. Sen sijaan hän on huomannut hiljaisuuden. Elokapinaa koskeviin somepäivityksiin ei tule kommentteja.

”Ajattelen, että ilmastonmuutos pelottaa ihmisiä, jolloin tavalla tai toisella sitä ei halua ajatella lainkaan ja siksi vaietaan.”

”Hyvin ohjeistettu mielenosoitus”

Eila, 57, on sen sijaan ensikertalainen. Elokapinan tapahtumat ovat kiinnostaneet, mutta hän on ehtinyt pääsemään paikalle vasta nyt. Aikaisemmin hän on osoittanut mielenosoitukseen muun muassa turkistarhauksen vastustamiseksi.

Eilan omasta toiveesta, hänen kasvojaan ei kuvattu, ja hän esiintyy vain etunimellään

”Tämä on tähän mennessä ollut vähän sellaista kuin odotinkin. Hyvin suunniteltu ja ohjeistettu mielenosoitus”, Eila kuvaa tilanteen sujuvuutta.

Elokapinan mielenosoitukseen on voinut ilmoittautua etukäteen verkossa. Samalla on voinut valita, millaisen rooliin mielenosoituksessa haluaa. Toiset haluavat jäädä tukimielenosoittajaksi ja osa valitsee esimerkiksi muonittajan työt.

”Tämä on meidän kaikkien asia”

Myös Timo Joenpelto, 71, ja hänen vaimonsa Tiina Joenpelto, 66, ovat saapuneet ensi kerta kapinoimaan. Perhe on mielenosoituksessa kolmen sukupolven voimin, sillä jopa lapsenlapset on otettu mukaan.

”Olen ensimmäistä vuotta eläkkeellä ja vihdoinkin on energiaa. Minua motivoi meidän kuusi lapsenlastamme, ja heidän tulevaisuutensa”, sanoo Tiina.

Timo ja Tiina osallistuivat kolmen sukupolven kera mielenosoitukseen.

Timo on haluaa viestittää, että ilmastoliike ei saa olla vain nuorten harteilla.

”Ei tämä ole vain nuorten asia. Tämä on meidän kaikkien asia. Minusta on ihmeellistä, että presidentti sanoo, että onneksi nuoret ymmärtävät.”

Nyt paikalla ollessaan Timo ei rehellisuuden nimissä kuvailisi kokemusta erityisen tajunnanräjäyttäväksi ja voimaannuttavaksi, mutta kehuu Elokapinaa tärkeästä asiasta ja tapahtuman hyvästä järjestämisestä.

”Ilmoittautumisen jälkeen ohjeet mielenosoitusta varten kilahtivat sähköpostiin.”

”Meidän aikuisten pitää olla nuorten rinnalla”

Reija Ahola, 62, on saapunut mielenosoitukseen Hämeenlinnasta asti osoittaakseen tukensa nuorille, ja hän kokee mielenosoituksen voimaannuttavaksi.

”Olen iloinen, että tulin tänään”, Reija sanoo.

Reijan mukaan aikuiset eivät saa sulkea silmiään ilmastonkriisiltä.

Aikaisemmin hän on osallistunut myös ”äitikapinaan” viime syyskuussa Helsingin Narinkkatorilla, jossa hänen kyltissään luki ”emme sulje silmiämme”.

Äitikapina-mielenosoitusta Reija kuvailee voimaannuttavaksi. Eri-ikäiset äidit istuivat hiljaa piirissä, ja osoittivat siten tukensa ilmastoliikkeelle.

”Meidän aikuisten pitää olla nuorten rinnalla.”

Myös myrskyvaroitus saa Reijan tunteet pintaan:

”Koskettaa. Voimaannuttaa. Itkettää. Olen iloinen, että tulin tänään, ja katson miten voin jatkossa antaa omaa osaamistani.”

”Meidän sukupolvi on epäonnistunut, mutta kaikkea ei ole menetetty”

Olavi Fellman, 67, ja Riku Räihä, 76, ovat käyneet joka perjantai eduskuntatalon portailla osoittamassa mieltään ilmaston puolesta jo viiden vuoden ajan.

Olavi (vas.) ja Riku (oik.) eivät ole ensikertalaisia.

Perjantaisin eduskuntatalon edessä mieltään osoittaa kaksi ilmastoliikettä, Ilmastoisovanhemmat ja kuuluisan ruotsalaisaktivisti Greta Thunbergin aloittama liike Fridays for future.

Olavi ja Riku ovat olleet mukana joka perjantai jo vuodesta 2018.

Ilmastoaktivismi ei ole tätäkään ennen ollut kaksikolle uusi asia. Olavi Fellman on ammatiltaan kuvataiteilija ja hän tehnyt ilmastoaiheisia teoksia jo koko 2000-luvun.

Riku kertoo olleensa kiinnostunut aiheesta 60-luvulta asti, tietokirjailija ja esseisti Pentti Linkolan ensimmäisistä teoksista inspiroituneena.

Mielenosoituksen he ovat tulleet ”bonuksena” osoittaakseen tukensa myös Elokapinalle.

”Tämä on aivan järkyttävän nopeaa tämä ilmastokatastrofin eteneminen”, sanoo Olavi.

”Ei tarvitse aloittaa niin radikaalisti”

Olavi haluaa muistuttaa, että ilmastoliike on kaikkien maapallon asukkaiden yhteinen asia. Etenkin eläkeläisten, joilla on paljon aikaa, kannattaa tulla mukaan. Ilmastoasiaa ei tulisi hänen mukaansa pitää ihmeellisenä tai vallankumouksellisena, vaan yksinkertaisesti välttämättömänä toimena maapallon elinkelpoisuuden säilyttämiseksi.

”Ilmastoasia on kaikkien asia. Meidän sukupolvi on tässä epäonnistunut, mutta kaikkea ei ole menetetty”, Olavi sanoo.

Mukaan tulemisen ei tarvitse olla hankalaa, sillä toiminnalle on olemassa monia vaihtoehtoja. Kuka tahansa on tervetullut juttelemaan ja kysymään esimerkiksi perjantaimielenosoituksiin.

”Ei tarvitse aloittaa niin radikaalisti.”

© Aino Mielo

Lue myös: Eeva Kaila, 67, oli viisi päivää syömättä Elokapinan mielenosoituksessa: ”On pakko tehdä jotain ilmastonmuutoksen estämiseksi”

X