Ryhdy yrittäjäksi eläkkeellä – Eila Kaijärvi-Pekkola, 78, perusti yrityksen 67-vuotiaana: ”Haluan jatkaa yritystä, koska työ on mielekästä”

Työnteon jatkaminen eläkeiässä voi tuoda kaivattuja lisäansioita ja merkityksellisyyden tunnetta. Yli 67-vuotiaan yrittäjän ei tarvitse maksaa edes eläkevakuutusmaksuja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rautalampilainen Eila Kaijärvi-Pekkola, 78, joka perusti Senioriosaajat-yrityksen 67-vuotiaana. Hän jäi eläkkeelle 65-vuotiaana taloushallintotöistä, joissa oli tottunut tekemään pitkää päivää.

Työnteon jatkaminen eläkeiässä voi tuoda kaivattuja lisäansioita ja merkityksellisyyden tunnetta. Yli 67-vuotiaan yrittäjän ei tarvitse maksaa edes eläkevakuutusmaksuja.
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Miltä tuntuisi jatkaa työelämässä vielä eläkeiässä? Yhä useampaa suomalaista työnteko eläkeiässä kiinnostaa ja he päättävät perustaa yrityksen yli kuusikymppisenä. Miksi ryhtyä yrittäjäksi eläkkeellä? Koska eläkkeelle jäävät ikäluokat ovat aikaisempaa hyväkuntoisempia, mutta seniori-ikäisille ei ole tarjolla paljoa töitä, on oman yrityksen perustaminen luontevaa.

Yrittämisen etuja on useita: lisätienestit, järkevä tekeminen ja sosiaaliset kontaktit. Ikä tuo yhden merkittävän edun: yli 67-vuotias eläkeläinen on kokonaan vapautettu yrittäjän pakollisista eläkevakuutusmaksuista – jotka lohkaisevat nuoremmilta yrittäjiltä jopa noin neljänneksen ansioista.

Eila Kaijärvi-Pekkola ryhtyi yrittäjäksi 67-vuotiaana

Yksi eläkeikäinen yrittäjä on rautalampilainen Eila Kaijärvi-Pekkola, 78, joka perusti Senioriosaajat-yrityksen 67-vuotiaana. Hän jäi eläkkeelle 65-vuotiaana taloushallintotöistä, joissa oli tottunut tekemään pitkää päivää. Sen jälkeen pelkkä sohvalla istuminen ja television katsominen kyllästytti.

”Halusin kehittää järkevää tekemistä sekä itselle että muille eläkeläisille. Eläkeläisiin suhtaudutaan, kuin kaikki tieto ja taito katoaisivat yhdessä yössä, kun jäämme eläkkeelle. Halusin näyttää, että osaamme”, Eila Kaijärvi-Pekkola sanoo.

Yritysidea syntyi nopeasti: yritys palkkaisi eläkeikäisiä työntekijöitä auttamaan lähialueen ihmisiä monipuolisissa kotipalveluissa. Vaikka vastaavalla liikeidealla ei toiminut tuolloin Suomessa yksikään yritys, Kaijärvi-Pekkola kohtasi yllättäviä vaikeuksia.

”Yrittäjäkurssi järjestettiin tuossa melkein vastapäätä sijaitsevassa lukiossa, mutta en päässyt mukaan, koska olin 67-vuotiaana liian vanha osallistumaan. Se tuntui tosi pahalle”, Kaijärvi-Pekkola sanoo.

Hän ei luovuttanut, vaan etsi kaiken tarvittavan tiedon itse. Senioriosaajat-yritys aloitti toimintansa vuonna 2010.

Huonokuntoisille vanhuksille apuna – ”Meidän on pitänyt tehdä paljon töitä, että meidät on otettu vakavasti yrityksenä”

Yritystoiminta käynnistyi mukavasti, ja aluksi Senioriosaajilla oli 14 osa-aikaista työntekijää. Korona-aika on hankaloittanut toimintaa, sillä yli 70-vuotiaat työntekijät eivät ole pystyneet työskentelemään valtion rajoitustoimien takia yli vuoteen. Nyt yrityksen kahdeksasta työntekijästä pääosa on reservissä.

”Meidän on pitänyt tehdä paljon töitä, että meidät on otettu vakavasti yrityksenä. Aluksi asiakas saattoi sanoa, että mitä te vanhat akat tänne tulette. Mutta muutaman käyntikerran jälkeen, tuli jo kiitos”, Eila Kaijärvi-Pekkola sanoo.

Suurin osa asiakkaista on vanhuksia, jotka tarvitsevat siivousapua. Tarjolla on apua myös lumitöihin, pankkiasiointiin, kaupassakäyntiin, polttopuiden kantamiseen, leipomiseen ja ruoanlaittoon – käypä senioriosaajat tarvittaessa ulkoiluttamassa Rautalammin viimeistä elossa olevaa rintamaveteraania hoivakodissa.

Eila Kaijärvi-Pekkola hoitaa itse yrityksessään sekä laskutuksen, kirjanpidon että palkanlaskennan mutta menee tarvittaessa myös itse mukaan työmaalle.

”En pelkää mitään töitä. Menen vessaa siivoamaan ihan mielelläni, vaikkei minun tarvitsi tehdä mitään”, Kaijärvi-Pekkola sanoo.

Työ yrittäjänä ei ole kokopäiväistä, joten 78-vuotias rautarouva ehtii nauttia myös yhdistystoimintaan osallistumisesta, lasten ja lastenlasten tapaamisista – ja hoitaa edelleen oman kodin piha- ja lumityöt itse. Hän ei suunnittele vieläkään eläkkeelle jäämistä.

”Haluan jatkaa yritystä, koska työ on mielekästä ja iloa tuottavaa niin itselleni kuin työntekijöillenikin.”

Lue myös: Ravintoloitsija Sikke Sumari voisi olla jo eläkkeellä – Sen sijaan hän avaa korona-aikana uuden ravintolan: ”En halua elää haaveissa”

Sikke Sumari

Ravintoloitsija, MasterChef-tuomari Sikke Sumari arvelee, että tyytyväisyys elämään heijastuu kaikkeen. ”Elämässäni ei ole ollut suurta dramatiikkaa, joten uskallan ottaa niitä rohkeita askeleita, joita en itse koe rohkeiksi.” © Tommi Tuomi/Otavamedia

X